Hva er finansieringsbevis?

Et finansieringsbevis er en bekreftelse på hvor mye du kan låne hos oss når du skal kjøpe bolig. Et finansieringsbevis kan også kalles et lånebevis, og du trenger det for å kunne bli med i en budrunde.

Enkelt forklart forteller finansieringsbeviset deg hvor mye penger du har til rådighet for boligkjøpet og hvor langt du kan strekke deg i en budrunde.

Hvor mye kan jeg låne?

Lurer du på hvor mye du kan låne til bolig kan du prøve vår lånekalkulator for å få et estimat. Les også om hvilke krav som stilles og hva som skal til for at du skal få boliglån.

Jente smiler mens hun snakker til et par på visning, til illustrasjon for finansieringsbevis

Hvordan fungerer finansieringsbevis?

Finansieringsbeviset tar utgangspunkt i din økonomi, egenkapital og verdien på eventuelt eksisterende bolig. Hovedregelen er at du kan låne inntil 5 ganger din årlige inntekt. Ved boligkjøp må du også ha minimum 15 prosent egenkapital. I tillegg må du ha en økonomi som kan håndtere en renteoppgang på 3 prosentpoeng. 

Du må være kunde i BN Bank for å søke om finansieringsbevis. Har du boliglån i en annen bank flytter ditt eksisterende lån til oss, og får du finansieringsbeviset gratis. Det tar normalt 1-2 virkedager før du mottar finansieringsbeviset, men våre kunderådgivere er tilgjengelige hvis det haster.

Hvordan søke finansieringsbevis?

1

Søk finansieringsbevis

Du må være kunde i BN Bank for å få finansieringsbevis. Logg inn i nettbanken og velg "Søk finansieringsbevis" fra menypunktet "Lån".

2

Informasjon om deg

Gi samtykke til at vi kan innhente dine lønns-og skatteopplysninger.

3

Send inn søknad

Når søknaden er godkjent, mottar du et uforpliktende tilbud fra oss som blir gjort om til et boliglån når du har kjøpt bolig.

4

Hvor lang tid tar det å få finansieringsbevis?

Det tar normalt 1-2 virkedager før man får finansieringsbeviset. 

Når trenger du finansieringsbevis?

Når du skal kjøpe bolig

For å delta i en budrunde ved boligkjøp, må du ha finansieringsbevis.

Når du skal bytte bolig

Få et finansieringsbevis før du bytter bolig, for å få klarhet i hvor mye du kan låne og din tilgjengelige egenkapital.

Mellomfinansiering

Når du skal kjøpe drømmeboligen før den gamle boligen din er solgt trenger du kanskje mellomfinansering, en løsning for en kortere periode mens du eier to boliger. 

Ofte stilte spørsmål om finansieringsbevis

Du må være kunde i BN Bank for å få finansieringsbevis hos oss. Du søker enkelt om finansieringbevis i nett- eller mobilbank. Er du ikke kunde i BN Bank, kan du bli kunde her. Når du har søkt finansieringsbevis får du raskt svar og det er gyldig i tre måneder.

Det tar normalt 1-2 virkedager før man får finansieringsbeviset. Våre kunderådgivere er behjelpelig dersom det haster å få finansieringsbevis.

Flere forhold ved din økonomi har betydning for hvor stort boliglån du kan få. Inntekter, utgifter og egenkapital er blant de faktorene som vurderes.  

Utlånsforskriften (tidligere Boliglånsforskriften) sier at du kan få maks 5 ganger inntekten din i samlet lån (boliglån + øvrige lån). Hvor mye du har i studielån har med andre ord betydning for hvor mye du kan få i boliglån. 

Er dere to som kjøper bolig sammen, er det den samlede inntekten som legges til grunn. Leieinntekter tas også med beregningen dersom du kjøper bolig med utleiedel. 

Når det gjelder utgifter ser vi på hvilke andre lån du har, husholdning- og boutgifter, transportkostnader, antall barn og annet forbruk. Vi tar også høyde for at du skal kunne tåle en renteøkning på inntil 3 prosentpoeng.

Test lånekalkulatoren for å se hvor mye du kan låne.
Test boliglånskalkulatoren for å se hvor mye lånet vil koste i måneden.

Et finansieringsbevis er en bekreftelse på hvor mye du kan låne hos oss når du skal kjøpe bolig.

Hovedregelen er at bankene kan låne ut maksimalt 85 % av kjøpesummen. Når du skal kjøpe bolig betyr det altså at du må ha 15 % egenkapital. I tillegg til dette må du betale omkostningene ved kjøpet. Hvor mye dette beløper seg til, avhenger av hvilken type bolig du kjøper. 

  • Selveier: Du må betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten. Du må også betale et  lite gebyr for tinglysing av skjøte og for tinglysing av bankens sikkerhet.
  • Borettslag: Her er omkostningene er betydelig lavere, ca. 5000 kroner.

Les mer om de ulike leilighetstypene her.

Finansieringsbeviset er gyldig i tre måneder.