Fleksibilitet når du skal bytte bolig

Du kan velge avdragsfrihet

Varighet inntil 6 måneder

Hva er mellomfinansiering?

Mellomfinansieringslån ved kjøp og salg av bolig er i realiteten det samme som et kortsiktig nedbetalingslån. Når banken gir deg mellomfinansiering får du lånt penger slik at du kan eie to boliger samtidig i en kortere periode. Når du får oppgjør for din solgte bolig innfris mellomfinansieringslånet og du sitter igjen med et nytt langsiktig lån på din nye bolig.

Du kan selv velge om du ønsker å ha lånet avdragsfritt eller ikke, men mange velger avdragsfrihet for å lette presset på økonomien i perioden.

Rente på mellomfinansiering

Vi har nominell rente 7,40 % og effektiv rente 7,79 % p.t. på mellomfinansieringslån.

Ta kontakt med oss dersom du skal kjøpe bolig og har behov for mellomfinansiering, så finner vi løsningen som passer best for deg. Er du interessert i å vite mer om stegene i et boligbytte, kan du lese alt om det i boligbytte-guiden vår.

Line i BN Bank, til illustrasjon for boliglånsrente

Hvordan fungerer mellomfinansiering?

Mellomfinansiering kan være nødvendig når du:

  1. Kjøper en ny bolig før du har solgt den gamle.
  2. Har solgt din nåværende bolig og skal kjøpe ny, men ikke mottatt oppgjør for solgt bolig ennå.

I denne perioden vil du faktisk ha tre lån som løper parallelt: Det gamle boliglånet, samt et mellomfinansieringslån og et nytt langsiktig boliglån som dekker kostnadene for den nye boligen.

Når du selger din gamle bolig og mottar salgssummen, vil både det gamle boliglånet og mellomfinansieringslånet bli innfridd. Du vil da kun sitte igjen med et langsiktig lån på den nye boligen.

For å få mellomfinansiering må du ha god kontroll på økonomien - snakk med oss så vurderer vi situasjonen sammen med deg.

Regne ut mellomfinansiering

For å regne ut kostnaden av mellomfinansiering, må du først vite hvor mye egenkapital du har. Dette krever en verdivurdering av din nåværende bolig. Vi har ikke en kalkulator for mellomfinansiering, men du kan bruke vår lånekalkulator for å få et estimat på hvor mye du kan låne for å kjøpe ny bolig.

Hva skjer om jeg selger boligen for lavere pris enn forventet?

Hvis salgsprisen på den gamle boligen blir lavere enn du forventet vil du få et litt større langsiktig lån på den nye boligen enn du først trodde. Det er lurt diskutere med banken i forkant, så finner vi sammen en god plan for den langsiktige finansieringen din. 

Får ikke solgt bolig

Det kan ta tid å selge bolig. I BN Bank får du et mellomfinansieringslån på inntil 6 måneder. Har du ikke fått solgt boligen din innen disse 6 månedene, er det mulig å søke om utvidelse av perioden.

Vær imidlertid oppmerksom på følgende:

  • Om salget går trått, ta kontakt med banken i god tid før mellomfinansieringslånet utløper. Dersom du tar eiendommen "av markedet", varsle banken med en gang (selv om megler setter salget på pause er det ingen automatikk i at han/hun varsler banken).
  • Det er dyrt å forlenge et mellomfinansieringslån. Med dagens rentenivå og et mellomfinansieringslån på kr 5.000.000 vil det koste deg rundt 30.000 i måneden (før skatt).
  • Dersom du ikke har bodd sammenhengende i boligen minimum 12 av siste 24 måneder når salget først skjer, så vil gevinsten være skattbar som kapitalinntekt (gevinst = det boligen ble solgt for - det boligen ble kjøpt for). Utsettelse av salg kan altså medføre store skattekostnader.

Bor du i et område hvor du vet at det tar litt tid å få solgt, kan det være lurt å vente til den gamle boligen er solgt før du ser etter ny. Da slipper du å sitte med høy gjeld i en lengre periode.

Line og Lise i BN Bank på kontoret

Snakk med oss om boligkjøp

Før du bestemmer deg for å kjøpe bolig er det lurt å ta en prat med oss, det er mange ting som skal tas hensyn til og vurderes. For det første kan det være en viss usikkerhet knyttet til hvilken pris du får for boligen du skal selge.

I tillegg vil du i en kortere periode ha løpende utgifter på to boliger, samtidig som du skal dekke renter og eventuelle avdrag på to lån. Tar du en prat med oss finner vi sammen ut om du kan kjøpe ny bolig før du har solgt din gamle.