Hva avgjør om du bør selge eller kjøpe først?

Som en gylden regel, bør du alltid undersøke boligmarkedet før du kjøper eller selger. Hvordan er tilbud og etterspørsel akkurat nå og hvordan ser prognosene ut for de neste par årene? Både dette, samt din økonomiske situasjon og betalingsevne, vil ha mye å bety for om du bør kjøpe eller selge bolig først.

Når er det lurt å selge bolig først?

For mange kan det være logisk å selge den gamle boligen før de kjøper, fordi de da vet hva de har råd til å betale for den nye boligen. Dersom det er kjøpers marked i området du ønsker å flytte til, er det sannsynlig at du ikke trenger så lang tid på å finne en ny bolig, og da kan det lønne seg å selge først. 

Når du skal selge huset eller leiligheten, bør du huske på at hvor attraktiv den er, samt hvilket prisnivå den ligger på, har mye å si for hvor fort den blir solgt. Sørg for å vise boligen din fra sin beste side på visning, og kanskje kan det også lønne seg å pusse opp litt før salg?

Fordeler med å selge bolig først:

 • Du slipper å eie to boliger samtidig over en lengre periode og har økonomisk trygghet til å håndtere ventetiden før du finner neste bolig.
 • Ved å selge først, legges det ikke noe tidspress på når salget må skje.
 • Når du får solgt den gamle boligen, vet du hvor mye penger du har å bruke på din neste bolig.

Ulemper med å selge bolig først:

 • Kanskje kan det ta lang tid før du finner en ny bolig, som vil medføre kostnader for å måtte leie bolig i ubestemt tid.
 • Du kan gå glipp av drømmeboligen.

Når lønner det seg å kjøpe bolig først?

Hvis etterspørselen er høyere enn tilbudet, kan det være en fordel å kjøpe bolig før du selger den gamle. I et slikt marked vil prisene også stige, og dersom du sitter på gjerdet, kan du risikere at drømmeboligen glipper eller at du må betale enda mer for en ny bolig senere. 

Har du planer om å kjøpe bolig først, vil du i prinsippet også ha bedre til til å finne en bolig som passer deg. Du vet imidlertid ikke nøyaktig hvor mye du kan få i boliglån og bruke til å kjøpe hus eller leilighet for, og du må huske at du ved å kjøpe bolig først vil bli sittende med to eiendommer samtidig. I en periode vil du da måtte regne med høyere kostnader, så sørg for at økonomien din kan tåle dette.

Fordeler med å kjøpe bolig først:

 • Du har god tid til å finne din neste bolig.
 • Det er større sjanse for at du kupper drømmeboligen.
 • Du slipper utgifter for en eventuell midlertidig bolig.

Ulemper med å kjøpe bolig først:

 • Det kan ta tid før du får solgt boligen, og du kan derfor i en periode bli nødt til å betale på to boliger samtidig. Dette kan bli dyrt hvis perioden blir lang.
 • Det legges et tidspress på salg av boligen din, spesielt dersom du har søkt banken om mellomfinansiering.
 • Du vet ikke nøyaktig hvor mye penger du har å bruke på å kjøpe ny bolig.

LES OGSÅ: Her kan du lese mer om salg av bolig.

Hva er mellomfinansiering?

Mellomfinansiering er et lån som du kan få når du skal kjøpe ny bolig før du har solgt din gamle. Dette er midlertidig lån som er ment for å dekke egenkapitalen din frem til du får utløst egenkapitalen fra salg av den gamle boligen. Derfor kan du som regel ikke ha mellomfinansiering lenger enn inntil 6 måneder.

Følg med på boligmarkedet

Om du bør selge bolig eller kjøpe bolig først, kommer altså helt an på. Boligmarkedet endrer seg stadig, og når du har bestemt deg for å bytte bolig, anbefaler vi deg derfor å følge med på markedet både der du bor nå og der du ønsker å flytte, og å sette opp et regnestykke for begge deler.

Lån til ny bolig?

Er du på utkikk etter ny bolig? Vi kan boliglån og hjelper deg gjennom hele boligbytteprosessen. 

Ta kontakt med oss i dag
Telefon: 73 89 20 00
E-post: post@bnbank.no

Verdivurdering

I BN Bank har vi et godt samarbeid med eiendomsmegler Krogsveen.

Skal du selge boligen din kan du få verdivurdering her.

Kjøpe bolig?

Med finansieringsbevis har du en bekreftelse på hvor mye du kan låne når du skal kjøpe bolig. Raskt svar og gyldig i 3 måneder.

 

Hva koster lånet?

 

Skal du bytte bolig og lurer på hvor mye lånet vil koste i måneden? Bruk boliglånskalkulatoren for å se hvor mye du må betale.