Hva skjer ved overtakelse av bolig?

Hva skjer egentllig når du står der med nøklene i hånden? Fra den spennende nøkkeloverrekkelsen til de litt mer formelle signeringene - her får du vite hva du kan forvente når du offisielt tar over din egen bolig. 

Oppgjør og overtakelse

Oppgjøret betyr kort fortalt at pengene blir overført dit de skal til riktig tid. Bank og eiendomsmegler sørger for at alt det formelle er på plass til den dagen du skal overta boligen. Men, hva innebærer egentlig oppgjøret? 

For at oppgjøret skal gå etter planen har bank, megler og du som boligkjøper noen oppgaver på vei mot overtakelse. 

  1. Som boligkjøper signerer du kjøpekontrakt og sender en kopi til din bank. Frie midler som skal brukes som egenkapital må settes på avtalt konto så raskt som mulig.
  2. Banken utsteder lånedokumenter som du signerer. Dette er enkelt å gjøre med BankID.
  3. Megler tinglyser skjøtet og sørger for at tidligere heftelser slettes.
  4. Banken sørger for at kjøpesum og omkostninger for boligkjøpet går til meglerens klientkonto.
  5. Megler overfører penger fra sin klientkonto over til selger når alt er på plass. 

Sjekkliste før overtakelse

  • Forsikring: Ta kontakt med ditt forsikringsselskap og informer om flyttingen. Oppgi dato for overtakelse, nytt gårds- og bruksnummer, samt bli enige om ny pris.
  • TV og internett: Få informasjon om hvilken løsning tidligere boligeier har benyttet slik at du kan gjøre en vurdering på om du vil videreføre tidligere avtaler i ditt navn, eller endre leverandør.
  • Sett opp ett budsjett for de nye kostnadene du har knyttet til bytte av bolig. Skal du pusse opp må dette inn i vurderingen. Les mer om å sette opp budsjett, og last ned en mal her.
  • Adresseending: Rett i forkant av flyttingen bør du også melde adresseendring. Gjennom Posten kan du enkelt melde flytting, og samtykke til at adressendringen også sendes til Folkeregisteret. Her benyttes BankID for å verifisere din identitet.
  • Skole/barnehage: Skal du flytte utenfor kretsen du bor i dag er det lurt å være tidlig ute for å søke om å beholde plassen barna har i dag om det er ønskelig. Eventuelt søk barna inn i ny krets/kommune. Mer informasjon rundt flytting og tidsfrister finner man på kommunenes hjemmeside.
  • Flyttehjelp: Vurder tidlig nok om det er behov for flyttebil og/eller flyttehjelp, slik at dette kan bestilles i tide ved behov. Da får du hjelp til utbæring, frakting og innbæring av dine esker og møbler. Er ikke behovet så stort, gi beskjed til noen venner slik at de kan sette av noen timer et par ettermiddager for å være bærehjelp.
  • Utvask: Ta stilling til om du ønsker å gjøre utvasking selv, eller om et vaskebyrå skal gjøre dette for deg/dere. Ønsker man å benytte profesjonelle, husk å bestille dette i god tid før utflytting slik at boligen er ferdig vasket til ny eier overtar boligen.
  • Gi bort ting du ikke trenger: I en flytteprosess får man god oversikt over hva man har i boligen, som for eksempel bøker, sportsutstyr, møbler og barneleker. Ved flytting til ny bolig er det ikke sikkert alt vil tas i bruk. Derfor er det lurt å gjøre en vurdering av tingene før de pakkes ned. Vil det ikke bli brukt, gi det videre til noen som trenger det. Det kan være at Fretex, det lokale idrettslaget eller andre veldedige organisasjoner har bruk for dine ting. Benytt for eksempel gi bort tjenesten på finn.no, da kommer noen og henter det du ikke trenger. Genialt!

Dette må du sjekke ved overtakelse

  • Strøm: Avles strømmåleren og varsle strømselskapet om ny eier av anlegget.
  • Brannslukkingsutstyr: Dette skal stå igjen, påse at dette etterleves.
  • Nøkler: Sørg for at du har fått alle eksemplarer av nøkler til dører, boder, garasjer osv.
  • Tekniske installasjoner: Hvilke tekniske løsninger har boligen som du som overtar boligen trenger informasjon om? Finn ut hvordan varmepumpen, sirkulasjonsanlegg, gulvvarme med mer fungerer.
  • Avtalt utstyr: Står alle hvitevarer igjen, skap, belysning eventuelt andre avtale varer igjen? Her kan du lese mer om hva som skal følge med bolig ved salg.
  • Vasking: Sjekk at vaskingen er god nok, det er ved overtakelse du kan reklamere på dette. 

Overtakelsesprotokoll

Ved overtakelse vil selger og kjøper motta en overtakelsesprotokoll digitalt fra eiendomsmegleren. Formålet med denne protokollen er å signere på at boligen er gått igjennom, og nedtegne eventuelle merknader. Det kan være knyttet til vasking, løsøre som skulle vært med som mangler for å nevne noe. Denne overtakelsesprotokollen benytter oppgjøravdelingen til eiendomsmegleren som grunnlag for å overføre pengene for boligen fra kjøper til selger.

Lykke til med overtakelse av ny bolig!

Lån til ny bolig?

Er du på utkikk etter ny bolig? Vi kan boliglån og hjelper deg gjennom hele boligbytteprosessen. 

Ta kontakt med oss i dag
Telefon: 73 89 20 00
E-post: post@bnbank.no