Hva er viktig for deg i boligjakten?

Vi er alle ulike, og har derfor forskjellige behov. Derfor bør du lage deg en liste over hva som er viktig for deg når du ser etter bolig. Hvilken type bolig er du på jakt etter, hvor stor bør den være, og hvor mange soverom du trenger. Dette er viktig å ha gjort seg opp en mening om.

Ser du for deg at boligen skal ha balkong eller hage er dette også kriterier man bør ha tenkt igjennom. Vurder også om du må bo i et bestemt område eller om man kan få mer for pengene ved å utvide området man er på boligjakt i.

Vær forberedt – før visning

Har du funnet en bolig du ønsker å se nærmere på er det lurt å bestille prospekt fra megler, dette gir langt mer opplysninger enn det man finner i selve bolig-annonsen. Les denne nøye før du drar på visning, da kan man ettergå bemerkninger som er gjort av takstmann, eller for eksempel spørre megler om det du synes var uklart i egenerklæringen. Leser du prospektet etter visning kan det være for sent å få sjekke ut uklarheter, budrunden begynner gjerne morgenen etter visning.

Derfor, lag deg en sjekkliste før visning ut fra det du har spørsmål om fra prospektet, samt punkter som:

  • Skaff deg innsikt i alle fellesutgifter, dette er viktig for å få et riktig bilde av den totale boligkostnaden i etter selve kjøpet.
  • Sjekk vinduer og dører. Kan du kjenne trekk? Er de lett å åpne/lukke? Produksjonsdato finner du inni vinduet/døren. Kosnader for eventuelle utskiftninger bør tas høyde for ved budgivning.
  • Badet - se etter tegn til mugg og sopp, spesielt inni dusjsonen. Du bør også gjøre en enkel funksjonssjekk av dusj for å sjekke at sluket tar unna vann.
  • Sjekk hvilke avtaler det er for kabel-TV, internett, og at det er god mobildekning i hele boligen.
  • Ta en utvendig runde rundt boligen, se etter sprekker i bordkledning og om vann ledes bort fra grunnmur.
  • Inspiser det elektriske anlegget etter beste evne, se etter løse ledninger og eventuelle tegn på at boligeier har gjort koblinger på egen hånd. Har noen stikkontakter brennmerker bør man være obs. I sikringsskapet kan du kjenne om sikringer er varme, det kan være tegn på høy belastning. Se om apparater som bruker mye strøm som komfyr og oppvaskmaskin har egne kurser, det er et godt tegn.

Når drømmeboligen ikke dukker opp 

Gå heller på en visning for mye enn en for lite. Da blir megleren obs på at du er på jakt etter bolig i området, og kan kontakte deg når noe aktuelt blir tilgjengelig.

Du har autosøk på finn.no, men drømmeboligen har enda ikke åpenbart seg. Fortvil ikke! Gå inn på nettsidene til de ulike meglerfirmaene i ditt område, og registrer din interesse. De kjenner markedet godt og har innsikt utover det du ser i annonser. De har kanskje fått inn et oppdrag som de kan tipse videre om, eller så tar de kontakt med deg straks de har en bolig som kan være av interesse. Krogsveen har en slik tjeneste som de kaller Boligmatch, den kan være verdt å teste.

Gå heller på en visning for mye enn en for lite. Da blir megleren obs på at du er på jakt etter bolig i området, og kontakte deg når noe aktuelt blir tilgjengelig.

LES OGSÅ: Er det lurt å kuppe bolig?

Hold deg oppdatert på priser

Det er lurt å ha innsikt i prisene på boliger i området du leter. Da er det enklere å danne seg et bilde av hvor mye du må betale når riktig bolig dukker opp, og når det kan være fornuftig å droppe budrunden. Det er flere leverandører på nett som gir en slik innsikt, men på finn.no får du det gratis under «Prisstatestikk».

Sist, men ikke minst, kjenn på magefølelsen når du er på visning, kjennes dette ut som en plass jeg kunne brukt mye tid mange år fremover? Hvis ja, så kan budrunde være neste steg.

Hvordan finne din drømmebolig?

Når du er på boligjakt er det lurt å ta seg god tid slik at du finner en bolig du er fornøyd med og trives i. Noen ganger faller bitene på plass av seg selv, og du finner kanskje drømmeboligen like etter at du selv har solgt. Men hva hvis du finner drømmeboligen og enda ikke har solgt den gamle? 

I en slik situasjon er det viktig å ikke ta noen forhastede avgjørelser. Noen steder vil det ta lenger tid å selge bolig enn andre, spesielt på steder der tilbudet er større enn etterspørselen. 

Før du bestemmer deg for å slå til på drømmeboligen uten å ha solgt din nåværende bolig, anbefaler vi derfor å lage en oversikt over hvor mye det vil koste deg å eie to boliger samtidig og med eventuell mellomfinansiering, slik at du er sikker på at dette er kostnader din økonomi vil tåle.

Slik fungerer budrunden

Etter visning er gjennomført kan budrunden starte. Det som er viktig å vite er at første bud må stå til kl 12.00 neste dag. Derfor begynner de fleste budrundene påfølgende dag etter visning, og budrunden kan fortsette også etter klokken 12.00. Dette er fordi hvert bud har en akseptfrist på en halv time. Husk å ha finansieringsbeviset klart slik at banken kan bekrefte finansieringen din når megler ringer banken. 

Før du skal legge inn første bud er det lurt at du har gjort det kjent i portalen for budgivning. Den krever innlogging via BankID, så ha dette klart. Inngang til dette skjemaet finner du blant annet fra boligannonsen, og vet du at du ønsker å gi et bud kan først som sist logge deg inn i portalen for å se hvilke opplysninger du må ha for hånden når du skal legge inn bud.

Når første bud er gitt og signert med BankID kan resterende bud gis for eksempel på SMS, det viktigste er at budet er skriftlig. Du kan også forhøyde budet ditt i samme portal som du ga ditt første bud. 

Lykke til i boligjakten :)

Lån til ny bolig?

Er du på utkikk etter ny bolig? Vi kan boliglån og hjelper deg gjennom hele boligbytteprosessen. 

Ta kontakt med oss i dag
Telefon: 73 89 20 00
E-post: post@bnbank.no