Når på året er det best å selge bolig?

Statistikken til Eiendom Norge viser at januar, februar, mai og august er de beste og mest lønnsomme månedene å selge bolig i. Det skyldes at boligprisene ofte faller litt i sommermånedene for deretter å stige igjen i august. Prisene bestemmes av tilbud og etterspørsel; færre boliger på markedet kombinert med stabil etterspørsel kan føre til prisøkning. 

For mange gir svaret seg selv for når de skal selge boligen. Har man kjøpt bolig er de fleste avhengig av å selge innen rimelig tid. Tidspunktet for salg bestemmes da ofte ut fra tidsrommet man har behov for, og råd til å eie to boliger. Skal man pusse opp ny bolig kan det være behov for å avvente salget av gammel bolig. Da kan det hende man har behov for mellomfinansiering.

Eiendomsmeglere anbefaler ofte kjøp og salg i samme marked, da vil ikke sesongjusteringene slå nevneverdig inn og du er med i samme opp- eller nedgangsperiode. Å selge først kan for noen være fornuftig i et marked med fallende boligpriser, men det krever litt is i magen og troen på at ny bolig dukker opp innen rimelig tid.

Når er det best å selge leilighet?

Hvilken type bolig du eier kan også være med på å avgjøre når på året du bør selge den. Leiligheter som ikke har egen hage kan oppnå like god pris året igjennom, mens eier du en enebolig med flott hage kan denne tiltrekke flere budgivere i sommerhalvåret enn hva den vil gjøre om det er snø og vinter. 

Det kan være høy etterspørsel etter leiligheter også midt på sommeren. Dette gjelder spesielt i de større byene der studenter jakter bolig etter tilbud om studieplass. Dette kan føre til økt prispress og store muligheter for god salgspris.

Planlegg salget i god tid, og rådfør deg med megler med tanke på når det er best at din bolig kommer ut i markedet. Megleren kjenner området og mekanismene for akkurat din type bolig. Samtidig får du tips til hvilke oppgraderinger som bør gjøres i din bolig før den legges ut for salg. 

Trenger du hjelp eller ønsker du tips i forbindelse med salg av bolig kan du ta kontakt med vår samarbeidspartner Krogsveen.

Når legges det ut flest boliger?

Det legges ut flest boliger for salg mellom påske og skoleferiestart, samt fra midten av august til høstferien. I november legges det ut færre boliger, og i desember er det forholdsvis stille. På tross av et lavt tilbud av boliger flater prisen ofte ut i disse periodene. Men, boligkjøpere finnes hele året, og klarer du å vekke interessen til kjøperen får du solgt boligen uavhengig av årstid.

Hvor lang tid tar det å selge bolig?

Fra man begynner prosessen med å selge boligen til pengene er på konto, kan boligsalget ta rundt 3-4 måneder. Det er viktig å merke seg at tidsrammen kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert boligens beliggenhet, prissetting og utviklingen i boligmarkedet.

  1. Forberedelse til salg: Forberedelse og å få boligen ut på markedet tar vanligvis 2-3 uker. Dette inkluderer verdivurdering, innhenting av nødvendige dokumenter og markedsføring.
  2. Salgsprosess: Fra boligen er ute på markedet til den er solgt tar det i gjennomsnitt 67 dager, basert på data fra Eiendom Norge fra januar 2024.
  3. Overtakelse: Etter budaksept, er overtakelsestiden vanligvis rundt 2 til 3 måneder.
  4. Oppgjør: Fra overtakelse til selger mottar betaling, tar det typisk rundt 10 dager.

Verdivurdering

Når du vurderer å selge boligen din, er en verdivurdering et bra sted å starte. Det gir deg et realistisk bilde av boligens nåværende markedsverdi. I BN Bank samarbeider vi med eiendomsmegler Krogsveen. Med Krogsveen sin boligkalkulator kan du blant annet sjekke din boligverdi og prisutvikling. Test boligkalkulatoren her.

Hva koster det å selge bolig?

Skal du selge bolig ved å bruke en eiendomsmegler, kan man vanligvis velge mellom to faktureringsmodeller: Provisjon av salgssum (vanligvis mellom 1- 3,6 % av salgssum) eller timespris per time brukt av megler (normalt 1 700 - 2 500 kroner). Markedsførings- og visningsutgifter ligger vanligvis mellom 10 000 og 20 000 kroner, samt fastpris for tilrettelegging og dokumentasjon kommer i tillegg. 

Skal du selge bolig selv, kan dette i følge Forbrukerrådet koste deg mellom 15 000 og 50 000 kroner. Det inkluderer utgifter som grunnbokutskrift og tinglysning av eiendommen. 

Enkle tips for salg av din bolig

  • Lån eller lei lagerplass og tøm boligen for unødvendig innhold/møbler - kjøper skal kunne se at det er plass til sine ting der.
  • Mal overflater som er slitt, med ett fremstår boligen langt mer oppgradert.
  • Oppgrader kjøkken/bad med nye dørknotter, belysning eller hvitevarer.
  • Ta kontakt med megler for å høre når boligen din må ut i markedet.

Flere tips til salg av bolig kan du lese mer om her.