Hvordan regne ut egenkapital ved bytte av bolig?

Egenkapitalen er pengene du selv bruker på boligen. Som regel stilles det krav til at du må ha 15 % egenkapital når du skal ta opp et boliglån.

For deg som skal bytte bolig, vil mye av denne kapitalen komme fra salg av boligen du eier nå. Ved salg finner du ut hvor mye din bolig er verdt. Fra salgssummen vil det lånet du har fra før av samt omkostninger for salg trekkes fra, og summen du da sitter igjen med vil kunne benyttes som din egenkapital. 

Men hva hvis du finner drømmeboligen før du har solgt din nåværende bolig? Da vil du jo foreløpig ikke ha pengene fra boligsalget tilgjengelig til å benytte som egenkapital. Det finnes imidlertid løsninger for dette, og i et slikt tilfelle kan det da være aktuelt å søke banken om mellomfinansiering.

Hva er mellomfinansiering?

Et mellomfinansieringslån er et lån med sikkerhet i din nåværende bolig, som du kan få fra banken i perioden frem til du får utløst egenkapitalen fra salget av boligen. Dette er altså kun et midlertidig lån, og har som regel ikke lenger varighet enn inntil 6 måneder.

Hvor mye boliglån kan jeg få?

Når du har beregnet hvor mye du har i egenkapital, har du et godt grunnlag for å finne ut av hvor mye du kan kjøpe bolig for, og det er på tide å få finansieringen i orden. Du kan låne inntil 85 % av verdien til boligen du ønsker å kjøpe, og utover det vil hvor mye du får i lån blant annet avhenge av:

  • Din inntekt (du kan ikke låne mer enn fem ganger egen inntekt)
  • Hva du har i total gjeld fra før av
  • Hvor mye egenkapital du sitter på
  • Din betjeningsevne, hvilket tilsier å ha midler nok til å betjene lånet og kunne tåle en potensiell renteøkning på 3 %.
  • Din betjeningsvilje, banken vurderer ryddigheten i din privatøkonomi. Kan du vise til god og kontrollert økonomi er dette noe banken ser positivt på. 

Prøv vår lånekalkulator for å finne ut hvor mye du kan låne til bolig.

Lån til ny bolig?

Er du på utkikk etter ny bolig? Vi kan boliglån og hjelper deg gjennom hele boligbytteprosessen. 

Ta kontakt med oss i dag
Telefon: 73 89 20 00
E-post: post@bnbank.no