Hvilket kort bør man bruke når man handler på nett?

Bankkortene har blitt en del av hverdagen vår, og mange av oss har gjerne et kredittkort i tillegg til det vanlige brukskortet vårt. Vi bruker kort hver dag, om det er i matbutikken eller ved kjøp av klær på nett.

Mange har spørsmål om kortbruk og sikker netthandel. Vi bruker kortet til å betale i nettbutikker, vi registrerer det for å betale abonnement på strømmetjenester, og mange butikker har også egne tilbud som gjelder kun på nett.

Det er trygt å bruke kortet når du handler på nett, men bruk gjerne kredittkortet for sikkerhets skyld.

Tre gode grunner til å velge kredittkort når du handler på nett

Dersom du skulle være uheldig og bli svindlet har du rettigheter uansett om du har brukt vanlig bankkort eller kredittkort.

Kundene får refundert beløpene i stort sett alle svindeltilfeller. Likevel er det noen gode grunner til at det kan lønne seg å betale med kredittkortet:

 1. Betaler du med kredittkortet trenger du ikke betale regningen før du har fått faktura og sjekket at beløpet stemmer.
  Betaler du med vanlig bankkort trekkes beløpet direkte fra kontoen din. Det er uansett lurt å følge jevnlig med på kontoutskriften din for å sjekke at det ikke er noen mistenkelige bevegelser. Ser du noe som du stusser over, kontakt banken og få kortet sperret.
 2. Når du skal bestille hotell eller leiebil reserveres det et beløp.
  Bruker du kredittkortet slipper du at det går utover pengene du har på brukskontoen din. Bruker du det vanlige kortet ditt vil dette bety at du ikke har disse pengene disponible på konto.
 3. Bruker du kredittkort er det lettere å reklamere på varer.
  Da regulerer Finansavtaleloven rettighetene dine, slik at du kan kreve penger tilbake fra kredittgiver, dersom:
 • Varen eller tjenesten du har kjøpt har en mangel eller feil
 • Du har kontaktet selger først uten at saken lot seg løse
 • Du har handlet med kredittkortet ditt

I tillegg, husk på at det er noe som heter «bedre føre var, enn etter snar».

Huskeregler

 • Du må ikke dele kortnummeret med andre. Hold det for deg selv, men når du handler på nett er det stort sett trygt å legge igjen kortnummeret.
 • Uansett bør du alltid sjekke nettsiden du handler på. Nettadressen bør starte med https. S'en står nemlig for "secure", altså sikker.
 • Handler du i tillegg på en nettbutikk du aldri har handlet fra før, er det i tillegg lurt å søke opp navnet på butikken på Google og Trustpilot for å se hvilke erfaringer andre har med butikken.
 • Er tilbudet for godt til å være sant? Ja, da er det i alle fall en god grunn til å sjekke litt ekstra.

Av og til hender det at noen blir frastjålet kortnummer eller blir belastet feil beløp, men når vi tenker på hvor mye kortene blir brukt er svindeltilfellene få.

I tillegg er det slik at dersom du er uheldig og blir utsatt for svindel, så blir du ikke holdt ansvarlig med mindre du har vært uaktsom selv. Blir du uskyldig utsatt for svindel er du godt beskyttet både av norsk lov og gjennom betalingsnettverkene. 

Tar man forholdsregler og undersøker litt ekstra før man gjennomfører kjøpet, er sannsynligheten med andre ord liten for at man vil bli lurt eller tape penger på å handle på nett.

Har du blitt utsatt for svindel?

Om du oppdager at nettbutikken du har handlet fra ikke er trygg er det viktig at du sperrer kortet ditt. Det samme gjelder dersom du har blitt belastet for feilaktig beløp eller flere beløp enn du har handlet for.

I BN Bank kan kortet sperres enkelt vi nett- eller mobilbank, eller ved å ringe vårt kundesenter. Deretter må du kontakte nettbutikken, og kommer du ingen vei med dem må du ta kontakt med oss. Vi vil da se på saken og i de fleste tilfeller sende deg et reklamasjonsskjema som må fylles ut, så melder vi saken videre for å forsøke å få pengene tilbake.

Kunderådgiver Emilie sitter på kontorplass med PC og smiler, til illustrasjon for sparing

Bruk gjerne kredittkort ved netthandel

Emilie er kunderådgiver i BN Bank og får ofte spørsmål om hva som lønner seg når man skal handle på nett.

Priseksempel kredittkort

Betaler du regningen ved forfall, påløper ingen ekstra kostnader. Utsetter du betalingen betaler du renter, eksempel: 

Eff. rente 23,9 %. 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt kredittbeløp 16.518 kr.