Hvilket lån skal man velge ved bilkjøp?

De fleste av oss som eier bil har stått overfor valget; skal vi øke boliglånet for å finansiere bilen, eller skal vi høre på bilforhandleren og velge et eget billån? Her er det ingen fasitsvar, og hva som passer best avhenger av din økonomiske situasjon.

Du har sikkert fått med deg at renten på billånet som oftest er høyere enn renten på et boliglån. Hovedgrunnen til dette er at et billån har kortere løpetid. På tross av lavere rente er det ikke alltid fornuftig å velge boliglån, her kan du lese hvorfor.

Kjøpe bil med billån

Har du en belåning på boligen din som overstiger 70% bør du gjøre en ekstra vurdering på om bilkjøpet bør tas utenfor boliglånet, altså velge billån. Ved å bruke boliglånet for å finansiere kjøpet får du mindre fleksibilitet i økonomien, og denne økningen i boliglånet kan gå på bekostning av fremtidige planer.

Ved høy belåning på bolig, og et ønske om økonomisk fleksibilitet kan det være fornuftig å velge billån. Da sikrer du nedbetaling av lån i takt med bilens verdifall.

Kjøpe bil med pant i bolig

Har du lav belåning på dagens bolig kan det være riktig å kjøpe bil med pant i din bolig. Vi anbefaler at du holder lånebeløpet knyttet til din bil adskilt fra selve boliglånet, og velger kort nedbetalingstid, slik at du kan betale dette ned i takt med verdifallet på bilen. På denne måten sikrer du at bilen er nedbetalt innen du skal selge den. Dette vil da totalt gi deg den billigste finansieringen av bilkjøpet.

Velger du denne finansieringen får du ingen heftelser på bilen.

Eksempel på lånealternativer

Kostnad billån

Lånebeløp: kr 300 000 o/5 år
Nom. rente: 6,70 % / eff. rente 8,04 %
Totalkostnad kr 363 329
Månedskostnad: Kr 6 052

Tilpasset boliglån

Lånebeløp: kr 300 000 o/5 år
Nom. rente: 5,79 % / eff. rente 6,58 %
Totalkostnad kr 351 245
Månedskostnad: Kr 5 854

Ordinært boliglån

Lånebeløp: kr 300 000 o/25 år
Nom. rente: 5,79 % / eff. rente 6,28 %
Totalkostnad kr 585 668
Månedskostnad: Kr 1 952

Kan jeg låne mer på boligen?

Ønsker du å se på muligheten for å øke boliglånet søker du en opplåning om du er kunde i BN Bank, eventuelt flytter du lånet ditt, ofte kalt refinansiering av boliglånet. Banken gjør vurderinger knyttet til hver enkelt sak, men hovedregelen er at man skal være innenfor 85% belåning og tåle en renteoppgang på 5 prosentpoeng.