Lønner det seg å lease bil?

"Tidsperspektivet og økonomien henger sammen", sier vår privatøkonom Endre Jo Reite. Han valgte å kjøpe bil i stedet for å lease. Men skulle han ha hatt bilen i bare tre år, ville kanskje valget blitt et annet. 

Det har blitt stadig vanligere å privatlease bil i stedet for å kjøpe. I følge Statistisk sentralbyrå eies faktisk så mye som fire av ti nye personbiler av leasing- og utleieselskaper.

Endre Jo mener det beste økonomiske valget ved kjøp i utgangspunktet er rimelige elbiler. Det finnes mange gode mellomstore biler som fint håndterer kjøring opp til 20-25 mil selv i kaldt vintervær. Utviklingen går lynraskt, og rekkevidden øker i samme tempo.

- Noen av særfordelene er kanskje i ferd med å forsvinne, men elbilene er såpass rimelige i drift og dekker også det meste av bilbehovet for mange familier i og rundt byen, sier han.

- Skal du derimot ut på litt lengre turer finnes det gode alternativer. Jeg valgte å kjøpe en ladbar hybrid. Denne vil i daglig bruk stort sett kun bruke strøm, mens den vil bruke motoren på langturer.

Leasing kan være gunstig på kort sikt

Skulle Endre Jo hatt bilen i en kortere periode ville leasing kanskje ha vært et bedre alternativ.

– Dersom jeg skulle ha byttet bil etter tre år ville jeg kunne spart ca 1.000 kroner i måneden på å lease. Selv om vi legger inn eventuelle småbulker og overkjørte kilometer ved levering, ville leasing vært gunstigere på kort sikt, sier han.

- I tillegg vil leasing gi meg en forsikring mot verdifall dersom jeg tenker på kort sikt, og så er det jo også det momentet at jeg slipper å tenke på ansvaret for å selge bilen.

Fordeler med leasing

  • Du får en ny og sikker bil.
  • Forutsigbarhet med tanke på månedlige kostnader.
  • Du slipper å ta opp lån for å kjøpe bil.
  • Du slipper å binde opp kapital.
  • Du slipper ansvaret for å selge bilen, og for verdifallet.

 

Mulige fallgruver ved leasing

  • Mye av kostnadene betales i forskuddsleien, og hvis bilen totalskades eller stjeles så kan du i mange avtaler miste hele forskuddsleien. Erstatninger går til leasingselskapet og ikke til deg, selv om du betaler forsikringen.
  • Kjører du lengre enn avtalt antall kilometer kan disse bli dyre. På samme måte vil du kunne bli krevd for ekstra kostnader for alt fra småbulker til manglende service eller spesiell slitasje når du leverer bilen.
  • Må du bryte avtalen taper du både forskuddsleie og kan måtte betale straffeleie på flere månedsleier.
  • Du ser ikke på totalprisen på leasingavtalen og blendes av lav månedsleie.

 

Advarer mot å kjøpe bil med pant i huset

Til slutt nevner Endre Jo at det ikke nødvendigvis er gunstig å ta opp lån med pant i huset når du skal kjøpe bil.

– Selv om renten i utgangpunktet er lavere er det da viktig å ta det opp som et eget lån og ikke ha så lang nedbetalingstid som på et vanlig huslån. Hvis ikke ender du opp med å ha igjen gjeld på forrige bil når du skal kjøpe en ny, og en bil bør man strengt tatt ikke betale ned på i 25 år, slik det er vanlig å gjøre med huslånet, avslutter han.