Unngå skattesmell på utleieinntekter

Om ikke alle inntekter oppgis kan man risikere skattesmell. De siste årene har mange benyttet tjenester som AirBnB til utleie av egen eiendom.

Konsekvensen av å ikke rapportere inntekter kan bli betydelig straffeskatt.


Fra 2020 har AirBnB og lignende utleieportaler rapportert inntektene dine til Skatteetaten. For korttidsutleie av egen bolig eller hytte skal du skatte av 85% av all inntekt over 10.000 kroner, med en skattesats på 22 %. Korttidsutleie er utleie der leieforholdet er kortere enn 30 dager, og samme regel gjelder for utleie av din egen fritidsbolig.

LES OGSÅ: Skatt og samboere.

Konsekvensen av å ikke rapportere inntekter kan bli betydelig straffeskatt. Risiko er nå enda større for at feil avdekkes, og det kan bli dyrt. Skatteregningen øker da vanligvis med 20% tilleggsskatt, men du kan risikere opptil 60% tilleggsskatt om det er feil som vurderes som grov. Retter du feilen selv unngår du dette.

LES OGSÅ: Slik laster du ned skattemeldingen fra Altinn.

Ikke glem kryptovaluta

Skatteetaten har tidligere opplyst at de antar at flere titusener har formue i kryptovaluta, men samtidig at mange har glemt å opplyse om formue og gevinster på skattemeldingen. Dette er et område hvor skattemyndighetene vil ha stort fokus fremover, og derfor viktig å få ryddet i nå.

Det er ikke bare viktig å rapportere formue og gevinst i kryptovaluta for å unngå tilleggsskatt, men du kan også få problemer med å ta ut gevinsten gjennom en norsk bank dersom du ikke kan dokumentere at du har opplyst om gevinster og formue i skattemeldingen. Husk også å ta vare på all dokumentasjon på transaksjoner.

Det er ikke bare viktig å rapportere formue og gevinst i kryptovaluta for å unngå tilleggsskatt, du kan også få problemer med å ta ut gevinsten gjennom en norsk bank


Mange glemmer også at manglende opplysninger om formue og gevinster i skattemeldingen kan gi deg trøbbel med banken din når du skal dokumentere at gevinstene er lovlig.

Når det gjelder kryptovaluta så kan manglende dokumentasjon på transaksjoner, og manglende skatterapportering faktisk gjøre det vanskelig å få tatt ut gevinsten i Norge. Mange er heller ikke klar over at også kjøp med kryptovaluta skal meldes.

Lykke til!

Privatøkonom og direktør personmarked Endre Jo Reite

Endre Jo Reite

Endre Jo Reite er privatøkonom og direktør for personmarked i BN Bank. Han er utdannet sivilingeniør fra NTNU, samt innehar doktorgrad innen økonomi og ledelse fra NTNU.

Advarselskilt

PS! Husk at skattemeldingen må endres og leveres senest 30. april.