Avhendingsloven

Avhendingsloven regulerer kjøp og salg av fast eiendom, og målet er å sikre en balansert og rettferdig overtakelsesprosess. Loven fastsetter en rekke regler og plikter for både kjøper og selger av fast eiendom, blant annet opplysningsplikten, kjøperens undersøkelsesplikt, mislighold og reklamasjon.

Skulle for eksempel selger la være å oppgi kjente feil ved boligen sier avhendinghetsloven at kjøper kan kreve heving av kjøpet eller prisavslag. 

Hva er løsøre?

En avtale om løsøre ved salg av bolig refererer til avtale mellom selger og kjøper om overføring av løsøre i tillegg til selve boligen. Med løsøre mener man da eiendeler som møbler, hvitevarer, belysning, gardiner, elektronikk eller andre gjenstander som ikke er fastmontert i boligen. 

Det kan være tilfeller der selger ønsker å inkludere løsøre i salget, for eksempel kan det være møbler som er spesialtilpasset boligen. Det vil også være tilfeller der kjøper ønsker å overta for eksempel møbler eller hvitevarer, og skriver da dette som et vilkår i budet sitt. Hvis selger godtar dette, inngår man en avtale om løsøre. 

Skal du selge bolig? Her er tips før visning!

Avtale om løsøre

I praksis betyr dette at man inkluderer løsøre i kjøpekontrakten på boligen, og megleren hjelper partene med at dette blir gjennomført i henhold til lovverk. Da lister man opp disse spesifikke gjenstander i kjøpskontrakten slik at man har det skriftlig. Ved overtakelse av bolig er det også vanlig at selger og kjøper inspiserer og bekrefter at løsøret er med, og at tilstanden er som forventet for å unngå tvister i etterkant. 

Liste over løsøre og tilbehør som følger med boligen ved salg

Ved salg av bolig kan forskjellige elementer og eiendeler følge med, og eiendomsmeglerorganisasjonene har derfor laget en liste som anbefales å ta i bruk ved boligsalg. Hvis selger ønsker å beholde noe av det som er på listen, så oppgis dette til megleren som da skriver unntak i salgsoppgaven. 

Denne listen har vært lik i 30 år, men ble gjenstand for en oppgradering 1. januar 2020. Følgende er nå gjeldende, og skal følge med boligen om ikke annet er avtalt:

 1. Hvitevarer medfølger der dette er spesielt angitt i salgsoppgaven.
 2. Heldekkende tepper følger med uansett festemåte.
 3. Varmekilder, slik som ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, følger med uansett festemåte. Frittstående biopeiser/varmeovner og terrassevarmere medfølger ikke. Det følger ikke med varmekilder i rom som ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder på visning.
 4. TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenne, og tuneren/dekoder/tv-boks medfølger der dette eies av selger. Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med (se også punkt 12). 
 5. Baderomsinnredning/utstyr. Badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning, medfølger.
 6. Garderobeskap medfølger, selv om disse er løse. Fastmonterte garderobehyller og knagger medfølger. Innredning i garderobeskap, for eksempel løse eller fastmonterte trådkurver, hyller, stenger og lignende, medfølger.
 7. Kjøkkeninnredning medfølger, herunder også åpne, fastmonterte hyller og løs eller fastmontert kjøkkenøy.
 8. Markiser, persienner og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner medfølger.
 9. Avtrekksvifter av alle slag, samt fastmonterte aircondition/ventilasjonsanlegg, medfølger.
 10. Sentralstøvsuger medfølger med komplett anlegg, herunder slange, munnstykke mm.
 11. Lyskilder. Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning medfølger. Vegglamper, krokhengte lamper, lysekroner, prismelamper og lignende som er koblet til sukkerbit eller stikkontakt følger likevel ikke med.
 12. Installerte smarthusløsninger med sentral som styrer lys, varme, lyd o.l., samt tilhørende trådløse enheter som brytere, sensorer, kameraer, integrerte høyttalere el. medfølger. Enkle lysstyringssystem f.eks. med en sentral som kun styrer lyspærer eller smartpærer montert i sokkel medfølger likevel ikke.
 13. Utvendige søppelkasser og eventuelt holder/hus til disse medfølger.
 14. Postkasse medfølger.
 15. Utendørs innretninger slik som flaggstang, fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som f.eks. badestamp, boblekar/jacuzzi og liknende utendørs kar, lekestue, lekestativ, utepeis, fastmontert trommel til vannslange, medfølger. Guidekabel/avgrensingskabel til robotgressklipper medfølger, men robotgressklipper og ladestasjon for denne medfølger ikke. 
 16. Fastmontert vegglader/ladestasjon til el-bil medfølger uavhengig av hvor laderen er montert.
 17. Solcelleanlegg med tilhørende teknisk infrastruktur medfølger.
 18. Gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis medfølger.
 19. Brannstige, branntau, feiestige og lignende medfølger der dette er påbudt. Løse stiger medfølger ikke.
 20. Brannslukningsapparat, brannslange og røykvarsler medfølger der dette er påbudt. Det er eier og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.
 21. Samtlige nøkler til eiendommen som selger er i besittelse av skal overleveres kjøper på overtakelsen, herunder nøkler til eventuelle boder, uthus, garasjeportåpner e.l. Låses boder, uthus e.l. med hengelås, skal lås og nøkler til disse medfølge.
 22. Garasjehyller, bokhyller, lagringshyller og oppheng til bildekk medfølger såfremt de er fastmontert.

Hva følger ikke med ved salg?

Med det nye regelverket kan det være ting man tror følger med boligen, men som ikke er med. For eksempel hvitevarer på kjøkken. Så lenge dette ikke er integrert, følger det ikke med boligsalget med mindre det særskilt er omtalt i salgsoppgaven.

Så lenge ikke annet er avtalt i salgskontrakt skal personlige eiendeler som møbler, tepper, gardiner, og kunstverk som ikke er fastmontert eller integrert i boligen, ikke følge med salget. Flyttbare installasjoner - eksempelvis hvitevarer, lamper, lysekroner, speil og annet som kan fjernes uten å skade boligen følger heller ikke med salget.

Det er viktig å være oppmerksom på at leieavtaler til for eksempel parkeringsplasser ikke nødvendigvis er inkludert i salget, samt at abonnement og tjenester som bredbånd, alarm og kabel-tv nødvendigvis ikke medfølger. 

Skulle du være i tvil, spør megler i forbindelse med salget, de møter slike spørsmål daglig. Etter overtakelse kan det være for sent!