Tips til deg som har boliglån

Det er lett å beholde kontrollen på pengene, selv om boliglånsrenta skulle øke enda litt mer fremover. Privatøkonom Endre Jo Reite har fem enkle, men gode tips til til deg som har boliglån.

En kombinasjon av økte renter og stor uro på børsene kan ødelegge feststemningen for deg med boliglån. Mange har den siste tiden levd livet litt på forskudd, og kanskje falt for fristelsen til å bake pengebruken inn i boliglånet. Men med en lavere vekst i boligprisene, og strengere regler hos bankene, er ikke dette lenger et alternativ for alle. Økte renter og et lavere skattefradrag enn tidligere, er noe du fort kan komme til å merke på lommeboka. 

Fem tips for å få kontroll

  1. Få oversikt. Se på Skattemeldingen din for de siste årene. Skylder du mer penger enn før, og vet du hva pengene har gått til? Er du usikker på hvor noen av pengene har blitt av, ta for deg pengebruken din.

  2. Gå gjennom kontobevegelsene dine. Se på hva som har gått ut fra konto, og finn ut om det er noe du egentlig kunne latt være å bruke penger på.

  3. Sett deg håndfaste mål for sparingen. Skal du uansett kutte for eksempel sjokoladen eller snusen? Sett et tilsvarende beløp på en reservekonto når lønna kommer og lag en liten avtale eller konkurranse med deg selv.

  4. Vær klar for uforutsette utgifter. Sørg for å ha penger til overs som kan berge deg dersom oppvaskmaskina eller bilen ryker.

  5. Forbered deg på renteøkning. Spar litt ekstra, i tillegg til det du allerede setter av i måneden. Klarer du å spare 800 kr per million du har i boliglån, vil du tåle det også om styringsrenta fortsatt skulle øke med 1,25 prosent til slik Norges bank antyder.

Få mer ut av pengene dine

Et annet godt tips er å opprette en spareavtale for å få mer ut av pengene dine. Med en spareavtale sparer du smart og forutsigbart, samtidig som du får god avkastning på sparepengene dine.

Les mer om spareavtale

Les også:

Portrett
Bolig

Smarte tips til deg som skal kjøpe bolig

Det er fort gjort å forelske seg i en bolig når du først har sett den. Derfor er det i tiden før visning du legger det viktigste grunnlaget for boligkjøpet.

Les tipsene fra vår forbrukerøkonom
Portrett
Spar og bruk

Få pengene til å vare lenger

Det er ikke så mye som skal til for å få pengene til å strekke litt lenger. Ikke trenger det å være så vanskelig heller.

Les mer