Lav vekst i boligprisene

Mange har den siste tiden levd livet litt på forskudd, og kanskje falt for fristelsen til å bake pengebruken inn i boliglånet. Men med en lavere vekst i boligprisene, og strengere regler hos bankene, er ikke dette lenger et alternativ for alle. Enkelte har kanskje fått endret økonomisk hverdag i forbindelse med koronakrisen. I tillegg er skattefradraget lavere enn tidligere, noe du fort kan komme til å merke på lommeboka. 

Fem tips for å få og beholde kontroll over økonomien

  1. Få oversikt. Se på Skattemeldingen din for de siste årene. Skylder du mer penger enn før, og vet du hva pengene har gått til? Er du usikker på hvor noen av pengene har blitt av, ta for deg pengebruken din.
  2. Gå gjennom kontobevegelsene dine. Se på hva som har gått ut fra konto, og finn ut om det er noe du egentlig kunne latt være å bruke penger på.
  3. Sett deg håndfaste mål for sparingen din. Skal du uansett kutte for eksempel sjokoladen eller snusen? Sett et tilsvarende beløp på en sparekonto når lønna kommer og lag en liten avtale eller konkurranse med deg selv.
  4. Vær klar for uforutsette utgifter. Sørg for å ha penger til overs som kan berge deg dersom oppvaskmaskina eller bilen ryker. Sett av penger på en bufferkonto.
  5. Vær forberedt på renteøkninger. Selv om renten er lav nå, antydes det at styringsrenten vil bli høyere i tiden fremover. Det betyr at det er lurt å å bygge seg opp en liten buffer. Spar litt ekstra, i tillegg til det du allerede setter av i måneden. Klarer du å spare 800 kr per million du har i boliglån, vil du tåle det dersom styringsrenta for eksempel skulle stige med 1,25 prosentpoeng. 

LES OGSÅ: Styringsrente - hvordan kan den påvirke din personlige økonomi?