Tips til deg som har boliglån

Med lavere boliglånsrente har enkelte fått en bedre økonomisk hverdag. For andre har koronakrisen ført til lavere inntekt og strammere budsjett. Privatøkonom Endre Jo Reite har fem enkle, men gode tips, til deg som har boliglån og ønsker å opprettholde kontroll på økonomien din.

Mange har den siste tiden levd livet litt på forskudd, og kanskje falt for fristelsen til å bake pengebruken inn i boliglånet. Men med en lavere vekst i boligprisene, og strengere regler hos bankene, er ikke dette lenger et alternativ for alle. Enkelte har kanskje fått endret økonomisk hverdag i forbindelse med koronakrisen. I tillegg er skattefradraget lavere enn tidligere, noe du fort kan komme til å merke på lommeboka. 

Fem tips for å få og beholde kontroll

  1. Få oversikt. Se på Skattemeldingen din for de siste årene. Skylder du mer penger enn før, og vet du hva pengene har gått til? Er du usikker på hvor noen av pengene har blitt av, ta for deg pengebruken din.

  2. Gå gjennom kontobevegelsene dine. Se på hva som har gått ut fra konto, og finn ut om det er noe du egentlig kunne latt være å bruke penger på.

  3. Sett deg håndfaste mål for sparingen din. Skal du uansett kutte for eksempel sjokoladen eller snusen? Sett et tilsvarende beløp på en sparekonto når lønna kommer og lag en liten avtale eller konkurranse med deg selv.

  4. Vær klar for uforutsette utgifter. Sørg for å ha penger til overs som kan berge deg dersom oppvaskmaskina eller bilen ryker. Sett av penger på en bufferkonto.

  5. Vær forberedt i tilfelle renteøkning. Selv om det antydes at styringsrenten vil forbli lav en stund fremover, kan tidspunktet nå være perfekt for å bygge seg opp en liten buffer. Spar litt ekstra, i tillegg til det du allerede setter av i måneden. Klarer du å spare 800 kr per million du har i boliglån, vil du tåle det dersom styringsrenta for eksempel skulle stige med 1,25 prosentpoeng. 

Få mer ut av pengene dine

Et annet godt tips er å opprette en spareavtale for å få mer ut av pengene dine. Med en spareavtale sparer du smart og forutsigbart, samtidig som du får god avkastning på sparepengene dine.

Les mer om spareavtale