Tips til deg som skal kjøpe bolig

Det er fort gjort å forelske seg i en bolig når du først har sett den. Derfor er det i tiden før visning du legger det viktigste grunnlaget for boligkjøpet. Nedenfor har vi samlet våre beste tips til deg som skal kjøpe bolig. 


Å ha is i magen når du skal kjøpe bolig, er ikke alltid like lett. Spesielt når det snakkes om å vinne en budrunde, og du er overbevist om at det er drømmehjemmet du har funnet.

I realiteten kjemper du ikke bare om å få en bolig. Du ender nemlig også opp med den største regninga du noen gang vil ha i flere år fremover. Men forbereder du deg godt før du drar på visning, og har en sjekkliste for hva du skal gjøre når du er der, har du gjort mye av jobben.

Før visning

Et godt tips er å gjøre en grundig og god jobb allerede før du drar på visningene. Her er noe av det du burde tenke på og gjøre før du drar på visning:

 1. Ha finansieringen i orden. Søk om et finansieringsbevis hos banken først, slik at du har en bekreftelse på at du har pengene i orden.

 2. Gå på andre visninger i området du ønsker å kjøpe bolig. Gjerne så mye som et halvt år før du har tenkt å kjøpe.

 3. Bli godt kjent med boligen før visningen. Les salgsoppgave, med vedlegg, grundig i forkant.

 4. Følg med på Finn.no og hva tilsvarende boliger ligger ute for og har blitt solgt for i samme område, og finn ut hva som vil være et fornuftig prisnivå.

 5. Sett en grense for hva du ønsker å bruke, og ikke fortell megleren om den. Da unngår du å bli revet med eller presset til å legge inn høyere bud enn det du har tenkt. Husk at megleren jobber for selger og får provisjon av salget, og at det derfor er i deres interesse å få solgt boligen for så mye som mulig. Du trenger heller ikke føre på hele summen i budskjemaet under «finansiering».

 6. Hvordan du vil by underveis, kan være lurt å planlegge i forkant. Gjør deg opp noen tanker, og vær enig om fremgangsmetode med den du eventuelt kjøper boligen sammen med. Bli enige om hvor mye dere byr hver gang og hvor grensen deres går.

På visning og i budrunden

Vi har også en del tips til ulike ting du bør tenke over når du er på visning og i budrunde:

 1. Er du sikker? Er boligen faktisk så fin og praktisk som det så ut som i prospektet? Er man i tvil og tenker «dette krever bare litt oppussing», kan det være lurt å spørre seg selv: Er jeg egentlig så god på oppussing? Har jeg tid til det? Er krangling med min bedre halvpart over feilkappet listverk noe jeg orker?

  Sitter du med en magefølelse om at dette ikke blir riktig, eller er usikker på enkelte ting, kan det være lurt å legge det bak dere og heller se etter neste drømmebolig.

 2. Hold på grensen du har satt. Begynner prisen å bli høyere enn taket du har satt deg, trekk deg ut av budrunden. Det finnes kjøpsalternativer.

 3. Ikke by på mer enn én bolig om gangen. Vinner du budrundene begge plasser har du faktisk låst deg til kjøpet. Det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom, og her må man følge regler.

 4. Ditt overtakelsestidspunkt kan gjøre budet mer attraktivt. Avhengig av hva selgers situasjon er, kan det lønne seg å være fleksibel på overtakelsestidspunkt, f.eks. om selger har flyttet ut og ønsker rask overtakelse. Her kan det å indikere fleksibilitet overfor megler gjøre at du vinner over noen som stiller harde krav.

Forberedelse før kjøp av bolig er viktig

Vårt viktigste tips er å forberede seg godt i forkant av et boligkjøp. Det du kjøper skal jo være ditt hjem, også økonomisk, i flere år fremover. Når budet er akseptert av selger, ring og gi banken din beskjed. Underveis i prosessen har banken bekreftet at finansieringen er i orden overfor megler, men noe lån er ikke utbetalt. Avtal overtagelse med selger og megler, signer lånedokumenter og boligen er din.


Lykke til med boligkjøpet!

Finansieringsbevis

Søk om finansieringsbevis før du skal kjøpe bolig, så vet du hvor mye du kan få låne i banken og er forberedt i en budrunde. Det er gratis, og det er raskt og enkelt å søke.

Mer om finansieringsbevis

Søk om finansieringsbevis

Boliglån med fornøydgaranti

Nå får du fornøydgaranti hvis du flytter boliglånet til BN Bank. Du får rente fra 1,95 % og i tillegg får du en gebyrfri brukskonto og sparekonto.

Mer om Boliglån med fornøydgaranti

Les mer og søk

Les også:

Portrett
Bolig

Til deg som har boliglån; her er 5 gode råd

Det er lett å beholde kontrollen på pengene, selv om boliglånsrenta skulle øke. Privatøkonom Endre Jo Reite har fem enkle, men gode råd til hvordan.

Les rådene fra vår privatøkonom
Portrett
Ungdom og økonomi

Får hjelp til å kjøpe bolig, men foreldrene stiller krav

Maiken Engen (23) og samboeren Peter er blant de mange unge som drømmer om å kjøpe sin første bolig, men 15 % egenkapital er mye. Heldigvis har de funnet en god løsning.

Les om Maikens boligdrøm