Hva kan du selv gjøre for å beholde kontrollen på økonomien?

Det er svært få husholdninger som ikke merker tiden vi er inne i økonomisk. Derfor er det viktig å ta grep så tidlig som mulig, og sikre at man har oversikt over forpliktelser og økonomi, samt etablerer gode rutiner for sparing og forbruk.

 • Snakk med de du skylder penger
  Alle boliglånsbankene er opptatt av å gjøre grep som sikrer at du ikke må betale mer enn du kan, og tilpasse betalingsplanen din om nødvendig sier Reite. Hadde du ryddig økonomi før krisen vil du oppleve at banken strekker seg langt for å hjelpe deg.
 • Tenk deg om før du bruker opp alle omsorgspermisjon-dagene
  Regjeringen har foreslått utvidet antall omsorgspermisjon-dager. Det betyr at man kan være hjemme for å ta vare på små barn når skoler og barnehager er stengt. Samtidig anbefaler jeg at dere tenker over at det å bruke opp disse dagene unødig kan føre til at man senere kan komme i den situasjonen at man må ta ulønnet permisjon hvis barna blir syke, sier Reite. Dette kan få økonomiske konsekvenser for familien på et senere tidspunkt.
 • Sett rentepengene til side
  Rentene på boliglån går i disse dager ned, og det betyr at det er færre lønnskroner som går til betjening av renter på lånet. Hvis du ikke er permittert og lever forholdsvis likt som tidligere anbefaler jeg at du fortsetter å sette av samme beløp til lånebetjening fremover, sier Havdal. Da vil belastningskontoen til lånet kunne fungere som en bufferkonto, og man er bedre rustet til den dagen rentene øker, eller man får større uforutsette utgifter.
 • Ikke velg den enkleste løsningen
  I en tid der flere får mindre å rutte med, og de økonomiske forpliktelsene forblir like, kan det friste å ta noen økonomiske snarveier.

  Det er aktører der ute som helt klart vil forsøke å tjene penger på krisen, og lever man på kreditt kan tiden fremover bli krevende. Derfor; ikke la deg friste av forbrukslån eller å dekke hverdagsforbruket med kredittkort.

  Hold deg til å bruke midlene du har på lønnskonto for å dekke inn det nødvendige av utgifter i hverdagen, og strekker ikke dette til så tar du kontakt med oss i banken for å se om vi kan hjelpe til med avdragsfrihet eller betalingslettelse på ditt boliglån.

  Vi er her for å hjelpe kundene våre, presiserer Havdal.