Kredittkort – enkelt forklart

Kredittkort har gått fra å være litt sånn hysj-hysj, til å bli et allment akseptert betalingsmiddel. Og det er mange grunner til det, det er nemlig mange fordeler med å bruke kredittkort. Det gjelder da selvfølgelig kun hvis du har kontroll på økonomien din.

Økt sikkerhet ved bruk av kredittkort 

En av fordelene er at du har økt sikkerhet. Det betyr at hvis du skulle være så uheldig å bli svindlet, så har de ikke mulighet til å tappe hele lønnskontoen din – kun den kreditten du har tilgjengelig. Dagligøkonomien din holdes derfor utenfor, og du trenger ikke å betale fakturaen før en eventuelt klagesak er ferdig behandlet.

Reiseforsikring

En annen fordel er at hvis du skal ut og reise, og betaler mer enn 50 % av reisen med kredittkortet, så får du gratis reise- og avbestillingsforsikring.

Betalingstrygghet

I tillegg så har du en betalingstrygghet. Det betyr at hvis du kjøper en vare, som enten er mangelfull eller du ikke får den, så kan du søke om å få tilbake pengene dine.

Faktura

En siste fordel er at du får tilsendt en faktura på alt det du kjøper. Da kan du gå gjennom den fakturaen før du foretar betalingen. Det er også en trygghet. Når vi er inne på det med faktura, så er det jo sånn at vi opererer med begrepet: “inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse”.

Vi kan ta utgangspunkt i at du har forfallsdato den femtende hver måned. Det betyr da at det du bruker i perioden fra første (f.eks. 01.09) til første (f.eks. 01.10), det betaler du da til forfall den femtende (f.eks. 15.10). Hvis du da kjøper en ting 1. september, så betaler du den 15. oktober, og det er 45 dager. Men hvis du kjøper en ting 15. september, som du betaler 15. oktober, da er det bare 30 dager. Så derfor, inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse.

Priseksempel kredittkort

Betaler du regningen ved forfall, påløper ingen ekstra kostnader. Utsetter du betalingen betaler du renter, eksempel: Eff. rente 23,9 %. 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt kredittbeløp 16.518 kr.

Se prisliste for bankkort og kredittkort.