De som alltid er ute i siste liten bruker ofte mer penger, fordi de bare må bli ferdig med innkjøpene. Mens de som planlegger og er ute i god tid bruker mindre, nettopp fordi de har tid til å følge med på ulike tilbud og handler smart.

Smart å planlegge julegavehandel

Nettopp det å planlegge er mitt aller beste råd.

Noter ned hva folk ønsker seg gjennom året, gjerne uten at folk vet det. Ofte sier de i familien at “dette hadde vært kjekt å ha” eller “en slik kunne jeg trengt også”, og da er det bare å skrive det ned med én gang. Start tidlig med innkjøpene, slik at du har tid til å undersøke hvor tilbudene er best. Og om noe er på salg, da slår du til!

Kun en tredjedel til gaver

Tall fra hovedorganisasjonen Virke viser at nordmenn i år vil bruke i gjennomsnitt ca 12 000 kroner på julehandel , en liten nedgang fra fjoråret, men likevel mer enn i 2019.

Våre tall viser at en knapp tredjedel går til julegaveinnkjøp. Det vil si at resten går til andre ting enn julegaver –  innkjøp av mat og drikke, klær, pynt og juletre.

12 000 kroner er mye penger, men med smart planlegging og smarte innkjøp kan man klare å bruke vesentlig mindre. Ribba og kveita trenger ikke være fersk, begge deler er like god på smak om den blir kjøpt frosset.

Julegavene kan man spare mye på ved å handle på salg, og om man handler på salg må man la det være ens egen fortjeneste. Ikke kjøp mer bare for å komme opp i “riktig sum”.

Mer netthandel i 2021

2020 og 2021 har vært spesiele år etter at koronaen gjorde sitt inntog. Nordmenns handlemønster har vært i sterk endring fra før, og i år er det ingen tvil om at netthandelen har økt ytterligere.

Mens det for mange tidligere nærmest har vært et julerituale å gå rundt i butikker og handle julegaver – gjerne litt småstresset, har mange flere i år satt seg foran pc'en eller telefonen for å gjøre unna handelen.

Å kunne sitte i sofaen og søke rundt etter de beste tilbudene, vil for mange også være en mer behagelig måte å gjennomføre julegavehandelen på enn å trave rundt i butikkene. Visste du forresten at det er tryggest å bruke kredittkort når du handler på nettet?

Mangler du fortsatt noen gaver? 

Her er noen tips, sånn helt på tampen:

  • En opplevelse: Billetter til kino eller teater, en felles middag eller en aktivitet for hele familien blir ofte satt stor pris på.
  • Abonnement: Gi abonnement på et blad, en avis, en musikktjeneste som for eksempel Spotify eller en strømmetjeneste som for eksempel ViaPlay eller Netflix.
  • Gavekort: Gi gavekort på en butikk eller et kjøpesenter, eller på behandlinger som for eksempel massasje eller frisør.
  • Tjenester: Gavekort på for eksempel snømåking eller barnepass blir nok satt like stor pris på som en fysisk gave.
  • Pengegaver: Penger blir alltid satt pris på. Kanskje har du et barn eller barnebarn som ikke har fylt opp BSU-kontoen sin? Da kan litt ekstra penger komme godt med før nyttår.
  • Veldedige formål: Gi penger til en organisasjon i stede for å kjøpe en gave. Lag et koselig kort med bevis på at penger er overført.
  • Lag noe selv: I fjor ga jeg hjemmelaget frokostblanding i selvpyntede glasskrukker til venninner, og sønnen vår malte julekuler i gave til besteforeldrene. Her er det bare fantasien som setter grenser.