Publisert: 14.12.2017 | Forbrukerøkonom Silje Havdal

Julegaveshopping
- kos eller stress?

Hvor mye du bruker har stor sammenheng med hvordan du handler. Planlegger du innkjøpene er det fort penger å spare. 

De som alltid er ute i siste liten bruker ofte mer penger, fordi de bare må bli ferdig med innkjøpene. Mens de som planlegger og er ute i god tid bruker mindre, nettopp fordi de har tid til å følge med på ulike tilbud og handler smart

Smart å planlegge

Nettopp det å planlegge er mitt aller beste råd. Noter ned hva folk ønsker seg gjennom året, gjerne uten at folk vet det. Ofte sier de i familien at “dette hadde vært kjekt å ha” eller “en slik kunne jeg trengt også”, og da er det bare å skrive det ned med én gang. Start tidlig med innkjøpene, slik at du har tid til å undersøke hvor tilbudene er best. Og om noe er på salg, da slår du til!

Kun en tredjedel til gaver

Tall fra hovedorganisasjonen Virke viser at nordmenn flest bruker nær 11 000 kroner bare i desember. Våre tall viser at en knapp tredjedel går til julegaveinnkjøp. Det vil si at resten går til andre ting enn julegaver –  innkjøp av mat og drikke, klær, pynt og juletre. 11 000 kroner er mye penger, men med smart planlegging og smarte innkjøp kan man klare å bruke vesentlig mindre. Ribba og kveita trenger ikke være fersk, begge deler er like god på smak om den blir kjøpt frosset. Julegavene kan man spare mye på ved å handle på salg, og om man handler på salg må man la det være ens egen fortjeneste. Ikke kjøp mer bare for å komme opp i “riktig sum”.

Mer netthandel

Nordmenns handlemønster er også i sterk endring. Vi handler stadig mer på nett, men på julegavekjøp ligger vi fortsatt litt etter. For mange er det nærmest et julerituale å gå rundt i butikker og handle julegaver – gjerne litt småstresset. Hele 60 prosent av de spurte har svart at de handler flesteparten av julegavene i butikk. Vi ser imidlertid en økende trend i at folk handler mer og mer på nett, og dette tror vi også vil overføres til julegaver. Å kunne sitte i sofaen og søke rundt etter de beste tilbudene, vil nok for mange være en mer behagelig måte å gjennomføre julegavehandelen på enn å trave rundt i butikkene.

Mangler du fortsatt noen gaver? 

Her er noen tips, sånn helt på tampen:

  • En opplevelse: Billetter til kino eller teater, en felles middag eller en aktivitet for hele familien blir ofte satt stor pris på.
  • Abonnement: Gi abonnement på et blad, en avis, en musikktjeneste som for eksempel Spotify eller en strømmetjeneste som for eksempel ViaPlay eller Netflix.
  • Gavekort: Gi gavekort på en butikk eller et kjøpesenter, eller på behandlinger som for eksempel massasje eller frisør.
  • Tjenester: Gavekort på for eksempel snømåking eller barnepass blir nok satt like stor pris på som en fysisk gave.
  • Pengegaver: Penger blir alltid satt pris på. Kanskje har du et barn eller barnebarn som ikke har fylt opp BSU-kontoen sin? Da kan litt ekstra penger komme godt med før nyttår.
  • Veldedige formål: Gi penger til en organisasjon i stede for å kjøpe en gave. Lag et koselig kort med bevis på at penger er overført.
  • Lag noe selv: I fjor ga jeg hjemmelaget frokostblanding i selvpyntede glasskrukker til venninner, og sønnen vår malte julekuler i gave til besteforeldrene. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Les også:

Portrett
Spar og bruk

Slik får du en sikker netthandel

Andelen falske og useriøse nettbutikker øker. Heldigvis finnes det grep du selv kan ta for å få en sikker netthandel.

Les mer om sikker netthandel