Hvor mye øker boligen i verdi?

Boligmarkedet beveger seg i takt med de økonomiske forholdene og svingningene vi har i samfunnet. Det er naturlig å forvente at når reallønnen øker, så øker også boligprisene, slik at forholdet de to faktorene imellom holder seg stabilt.

Nå som inflasjonen/prisstigningen synes å bli ganske høy, knytter det seg fort litt usikkerhet til hvordan prisene i boligmarkedet vil utvikle seg. Generelt antar man at stabil utvikling i norsk økonomi vil gi en langsiktig årlig prisvekst på ca. 3 prosent i boligmarkedet, men dette er selvfølgelig ingen fasit, prisendringene vil variere fra år til år.

Hva er verdien på min bolig?

Har du nettopp kjøpt bolig har du kanskje en grei pekepinn på hva boligen din er verdt. Er du imidlertid usikker på boligverdien kan du ta kontakt med oss i BN Bank, vi har verktøy for å estimere boligverdi ut fra tidligere salgssum og omsetning av tilsvarende eiendommer i nærområdet ditt. For et mer nøyaktig verdiestimat, for eksempel E-takst eller verdivurdering av bolig, kan du også ta kontakt med vår samarbeidspartner Krogsveen.

Hva trekker opp taksten på boligen?

Det som gjør en bolig attraktiv for en kjøper er blant annet god beliggenhet, god standard, gode lys- og solforhold, samt lite støy. Da er det naturlig nok det motsatte som gjør det vanskeligere å selge en bolig. Svært mange boligkjøpere er opptatt av balkong/veranda og parkeringsmulighet, spesielt når de kjøper leiligheter i sentrale områder. Dårlig beliggenhet og støy er ofte rangert som det som trekker mest i negativ retning hos boligkjøpere.

Hva lønner det seg å pusse opp?

Å øke boligverdien med små, enkle grep trenger ikke være så vanskelig. Her har vi samlet en del ting hvor du kan gjøre mest mulig selv, uten at det nødvendigvis koster mye. Likevel kan helhetsinntrykket av boligen forbedres slik at verdien trekkes opp:

Male overflater: Dette kan gjøre svært mye med helhetsinntrykket. Lys maling gjør at boligen kan fremstå større og luftigere, ønsker du en lunere fremstilling av boligen kan litt mørkere farger være løsningen. Uansett er dette en av de enkleste og billigste metodene for å skape en friskere bolig.

Slipe gulv eller legge nytt gulv: Dette trenger heller ikke koste så mye, men kan være en god investering. Du må nok påregne noen tusen, men uansett gjør dette mye med inntrykket av boligen, et fint gulv vises og er attraktivt for potensielle kjøpere.

Gjør ferdig småting du kanskje har begynt på og ikke fullført: Dette er noe du absolutt bør gjøre. Kanskje har du litt listverk som skulle vært lagt ferdig, noen dørhåndtak som skal byttes, eller tak som skal males? Få det gjort - det er fort gjort og bedrer helhetsinntrykket.

Et ekstra rom: Har du mulighet til å få et ekstra soverom ved å sette opp en lettvegg, eller kanskje du har en bod du kan gjøre om til et lite ekstrarom - det kan være gull verdt og kan trekke opp prisen på boligen.

Generelt sies det at det ikke lønner seg å bruke penger på å pusse opp bad og kjøkken før man skal selge bolig, man får som regel ikke det man har investert i form av tilsvarende verdiøkning. Det er imidlertid greit å tenke på at dersom man skal bo i boligen en god stund vil det jo da uansett være en opplevd merverdi i det å få finere og mer tilpassede løsninger. Vær imidlertid klar over at å pusse opp bad og kjøkken kan være ganske kostbart.

Trenger du opplåning?

Er du boliglånskunde hos oss i dag og ønsker å låne mer? Opplåning er ofte et bedre alternativ enn kortsiktig kredittkortgjeld eller forbrukslån.

Ta kontakt med oss i dag
Telefon: 73 89 20 00
E-post: post@bnbank.no