Tips som kan gi verdiøkning på bolig

Å øke boligverdien med små, enkle grep trenger ikke være så vanskelig. Her har vi samlet en del ting hvor du kan gjøre mest mulig selv, uten at det nødvendigvis koster mye. Likevel kan helhetsinntrykket av boligen forbedres slik at verdien trekkes opp:

Mal vegger/overflater: Dette kan gjøre svært mye med helhetsinntrykket. Lys maling gjør at boligen kan fremstå større og luftigere, ønsker du en lunere fremstilling av boligen kan litt mørkere farger være løsningen. Uansett er dette en av de enkleste og billigste metodene for å skape en friskere bolig.

Slipe gulv eller legge nytt gulv: Dette trenger heller ikke koste så mye, men kan være en god investering. Du må nok påregne noen tusen, men uansett gjør dette mye med inntrykket av boligen, et fint gulv vises og er attraktivt for potensielle kjøpere.

Bytt ut skap- og skuffefronter: Ved å bytte ut gamle skap- og skuffefronter på bad, kjøkken og i garderoben, kan du enkelt oppdatere estetikken til boligen, og til en rimelig penge. Sliping og maling av eksisterende fronter, og bytte av kun armatur, er også gode og effektfulle alternativer.

Gjør ferdig småting du kanskje har begynt på og ikke fullført: Dette er ikke noe som må gjøres, men du absolutt noe du bør gjøre. Kanskje har du litt listverk som skulle vært lagt ferdig, noen dørhåndtak som skal byttes, eller tak som skal males? Glem for øvrig ikke utsiden av boligen - fasaden utgjør første inntrykket på visning. Ser den litt slitt ut, kan det være lurt med en fasadevask og et nytt strøk maling eller beis. Få det gjort - det er fort gjort og bedrer helhetsinntrykket.

Et ekstra rom: Har du mulighet til å få et ekstra soverom ved å sette opp en lettvegg, eller kanskje du har en bod du kan gjøre om til et lite ekstrarom - det kan være gull verdt og kan trekke opp prisen på boligen.

Ildsted: Har du et godkjent pipeløp fra før, kan det å sette inn peis/vedovn være en relativt enkel og rimelig måte å øke verdien på boligen. Nytt ildsted er ikke søknadspliktig, men du må melde fra til Feiervesenet. 

Ta en titt på tilstandsrapporten: Når du får tilstandsrapporten, gå gjennom den. Det kan godt være at det er noen mindre skavanker som du enkelt kan utbedre. Færre småfeil gir et bedre og tryggere inntrykk av boligen, og kan kanskje til og med føre til bedre tilstandsgrader.

Generelt sies det at det ikke lønner seg å bruke penger på å pusse opp bad og kjøkken før man skal selge bolig, dette kan koste flere hundre tusen, og man er ikke garantert å få igjen det man har investert i form av tilsvarende verdiøkning. Oppussing av bad er et godt eksempel på typen tiltak som er risikabelt å gjøre i forbindelse med salg. Gitt den høye prislappen, som kommer av tekniske arbeider, er det veldig usikkert om du kommer til å tjene inn investering, til tross for verdiøkning. Det er imidlertid greit å tenke på at dersom man skal bo i boligen en god stund, vil det jo da uansett være en opplevd merverdi i det å få finere og best mulig tilpassede løsninger.

Hva trekker opp taksten på boligen?

Noe av det som gjør en bolig attraktiv for en kjøper er blant annet:

  • God beliggenhet
  • God standard
  • Gode lys- og solforhold
  • Lite støy

Da er det naturlig nok det motsatte som gjør det vanskeligere å selge en bolig. Svært mange boligkjøpere er opptatt av balkong/veranda og parkeringsmulighet, spesielt når de kjøper leiligheter i sentrale områder. Peis eller vedovn står også på ønskelisten til mange. Dårlig beliggenhet og støy er ofte rangert som det som trekker mest i negativ retning hos boligkjøpere.

Hvor mye øker boligen i verdi?

Boligmarkedet beveger seg i takt med de økonomiske forholdene og svingningene vi har i samfunnet. Det er naturlig å forvente at når reallønnen øker, så øker også boligprisene, slik at forholdet de to faktorene imellom holder seg stabilt.

Nå som inflasjonen/prisstigningen synes å bli ganske høy, knytter det seg fort litt usikkerhet til hvordan prisene i boligmarkedet vil utvikle seg. Generelt antar man at stabil utvikling i norsk økonomi vil gi en langsiktig årlig prisvekst på ca. 3 prosent i boligmarkedet, men dette er selvfølgelig ingen fasit, prisendringene vil variere fra år til år.

Hva er min bolig verdt?

Har du nettopp kjøpt bolig, har du kanskje en grei pekepinn på hva boligen din er verdt. Er du imidlertid usikker på boligverdien, kan du ta kontakt med oss i BN Bank, vi har verktøy for å estimere boligverdi ut fra tidligere salgssum og omsetning av tilsvarende eiendommer i nærområdet ditt. 

I BN Bank har vi et godt samarbeid med eiendomsmegler Krogsveen. Med Krogsveens boligverdikalkulator kan du sjekke din boligverdi, samt salgshistorikk og prisutvikling.

Trenger du opplåning?

Er du boliglånskunde hos oss i dag og ønsker å låne mer? Opplåning er ofte et bedre alternativ enn kortsiktig kredittkortgjeld eller forbrukslån.

Ta kontakt med oss i dag
Telefon: 73 89 20 00
E-post: post@bnbank.no

Verdiøkning av bolig med enkle grep

  • Mal overflater.
  • Legg nytt gulv.
  • Bytt ut skap- og skuffefronter.
  • Sett inn peis/vedovn.
  • Gjør ferdig småting som er påbegynt, men ikke ferdigstilt.
  • Har du mulighet til å "lage" et ekstra rom - gjør det! Gjør for eksempel om en bod til et soverom om du har muligheten.