Publisert: 23.05.2019

Mer kontroll og mindre forbruk

Våren 2019 bestemte vi i BN Bank for å slutte å tilby lån til rent forbruk. Norge har mer enn nok forbruksgjeld, og det eneste vi kan forsvare er å være der for kunder som ønsker å rydde i økonomien, og å bedre vilkårene slik at de får betalt ned gjelden raskere.

Stadig oftere har vi sett hvordan kunder med solid økonomi ikke låner hos bare én bank, men hos mange. Rundt én av tre forbrukslånskunder i Norge er til enhver tid for sent ute med betalingen. Legger vi til all forbruksgjeld som er solgt videre til inkasso, gjenstår kun et fåtall kunder med kontroll på økonomien. Få ting har ødelagt så mye for så mange like raskt som forbrukslånsveksten de siste åtte årene, og vi i bransjen har sammen med politikerne et stort ansvar overfor deg som kunde. 

Bedre informasjon

En betydelig andel av de som har tatt opp forbrukslån vil etter hvert få problemer med å betjene gjelden sin. Veldig mange søkere oppgir feilaktig informasjon, som ofte er relatert til størrelsen på egen gjeld. For å dekke inn egenkapitalkravet når de skal kjøpe bolig, tar enkelte opp forbrukslån. Med gjeldsregisteret rett rundt hjørnet, vil dette ikke lenger være mulig å gjøre da alt av usikret gjeld vil være tilgjengelig for bankene. 

Kontroll som utgangspunkt

Vi har valgt å dra i håndbrekket. Det siste året har vi sett hvordan et økende antall kunder har brukt opp all ledig verdi i bolig for å innfri forbrukslån. Deretter påtar de seg ny usikret gjeld. På papiret ser forbrukslån ut som et godt produkt, og med en bevissthet til produktet kan det også være det. Da BN Bank valgte å gå inn i markedet, var det med utgangspunkt i de kundene som var prisbevisste og hadde full kontroll. Disse har vist seg å være i mindretall. Mange har forsøkt å «sminke» søknader for å få innvilget lånet. I realiteten ville et nytt lån ført dem videre inn i en evig negativ økonomisk runddans. I løpet av ett år ble mindre enn én prosent av de innkomne søknadene godkjent etter manuell gjennomgang av søkerens privatøkonomi. Altså fikk så mange som 99 av 100 søknader avslag. Derfor måtte vi ta et tungt valg.

Belønner punktlighet

Vårt bidrag til kampen mot gjeldsveksten er å slutte med å tilby lån til rent forbruk. Har du derimot et ønske om å rydde opp i gjelda, og få tilbake kontrollen på pengene dine, kan du få refinansieringslån. Betaler du punktlig, kan du også få rentebonus. Som i bunn og grunn betyr at du som punktlig betaler får lavere rente på lånet ditt. Håpet vårt nå er at flere store seriøse bankkonsern også velger å skifte fokus, og vil hjelpe Norge med å betale ned på forbruksgjeld, fremfor å øke den.

 

Les også:

klar-for-gjeldsregisteret
Forbruk

Slik blir du klar for gjeldsregisteret

Innføringen av et nasjonalt gjeldsregister har vært et hett tema i mange år. Men hva er egentlig formålet med det og hva må du tenke på?

Bli klar for gjeldsregisteret
Portrett

Refinansieringslån med rentebonus

Samle forbrukslån og dyr gjeld i et refinansieringslån med rentebonus. Betaler du lånet ditt punktlig hos oss får du etter hvert lavere rente på lånet ditt. 

Refinansiere forbrukslån