Boliglånskalkulator

Boliglånskalkulatoren beregner lånekostnad. Du får vite hvor mye du må betale hver måned. Søker du
boliglån hos oss kan vi gi deg et tilbud med nøyaktig lånesum og hva lånet vil koste. Det er selvfølgelig helt gratis og uforpliktende!

Kunne ikke starte applikasjon.

Slik fungerer lånekalkulatoren

Bruk lånekalkulatoren til å beregne hva lånet vil koste i måneden og totalt. Juster boligpris, ønsket lånesum, rente og nedbetalingstid for å få et estimat. Du får også full oversikt over nedbetalingsplanen basert på parametrene du har satt. For å få et konkret tilbud kan du enkelt søke om boliglån, det er selvfølgelig gratis og helt uforpliktende.

Hvor mye kan jeg låne til bolig?

Få et estimat for hvor mye du kan låne til kjøp av bolig.

Finansieringsbevis

Søk om finansieringsbevis og vær klar til budrunden!

Fast eller flytende rente?

Finn ut om fastrentelån er noe for deg, og om du bør binde renta.

For deg som skal kjøpe bolig

Få tips og råd til hvordan du håndterer et boligkjøp og boligsalg.

Spørsmål om boliglån

Flere forhold ved din økonomi har betydning for hvor stort boliglån du kan få. Inntekter, utgifter og egenkapital er blant de faktorene som vurderes.  

Utlånsforskriften (tidligere Boliglånsforskriften) sier at du kan få maks 5 ganger inntekten din i samlet lån (boliglån + øvrige lån). Hvor mye du har i studielån har med andre ord betydning for hvor mye du kan få i boliglån. 

Er dere to som kjøper bolig sammen, er det den samlede inntekten som legges til grunn. Leieinntekter tas også med beregningen dersom du kjøper bolig med utleiedel. 

Når det gjelder utgifter ser vi på hvilke andre lån du har, husholdning- og boutgifter, transportkostnader, antall barn og annet forbruk. Vi tar også høyde for at du skal kunne tåle en renteøkning på inntil 3 prosentpoeng.

Test lånekalkulatoren for å se hvor mye du kan låne.
Test boliglånskalkulatoren for å se hvor mye lånet vil koste i måneden.

Hovedregelen er at bankene kan låne ut maksimalt 85 % av kjøpesummen. Når du skal kjøpe bolig betyr det altså at du må ha 15 % egenkapital. I tillegg til dette må du betale omkostningene ved kjøpet. Hvor mye dette beløper seg til, avhenger av hvilken type bolig du kjøper. 

  • Selveier: Du må betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten. Du må også betale et  lite gebyr for tinglysing av skjøte og for tinglysing av bankens sikkerhet.
  • Borettslag: Her er omkostningene er betydelig lavere, ca. 5000 kroner.

Les mer om de ulike leilighetstypene her.

Som hovedregel kan vi ikke låne ut mer enn 85 % av kjøpesummen når du får boliglån. Det betyr at du må ha 15 % egenkapital når du skal kjøpe bolig. Har du derimot pant i annen eiendom som tilleggssikkerhet kan dette tas med i beregningsgrunnlaget og kravet om egenkapital kan fravikes. Da kan du potensielt låne inntil 100 % av kjøpesummen med tilleggssikkerhet i for eksempel foreldres bolig.

Når du skal flytte boliglånet ditt, er det noen gebyrer du bør være oppmerksom på. 

Etableringsgebyr: Gebyret er på 1500 kroner.

Tinglysningsgebyr til Staten: 

  • For fast eiendom er gebyret kr 540,- (ved flytting av boliglån er det kr 200,-)
  • For borettslag er gebyret kr 440,- (ved flytting av boliglån er det kr 200,-)
    * innenfor samme låneramme, samme pantsetter og samme panteobjekt. 

Nominell rente er pålydende rente fra vår prisliste og som du ofte får oppgitt når du ber om et tilbud. Effektiv rente beregnes på grunnlag av nominell rente, nedbetalingstid, etableringskostnad og termingebyr. Effektiv rente er det du faktisk betaler. Les mer om nominell rente og effektiv rente her.

En kausjonist er en person (som oftest foreldre) som gir en garanti til banken om å betale lånet ditt hvis du selv ikke klarer det. Den vanligste formen for kausjon er realkausjon, som vil si at banken får tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig.

Kausjon kan ofte være en god løsning for unge som skal kjøpe bolig for første gang. Det er likevel slik at foreldre bør tenke godt gjennom ansvaret sitt før de inngår en kausjonsavtale, det kan få konsekvenser dersom de ønsker å endre på eget låneforhold.

Les mer om realkausjon hos Finansportalen.

En medlåntaker er en person som tar opp et lån sammen med en hovedlåntaker. Medlåntakeren er solidarisk ansvarlig for å betjene lånet sammen med hovedlåntakeren helt til lånet er nedbetalt.

Hva er renta nå?

Få innsikt i boliglånsrentene til oss, og hva som bestemmer hvilken rente du får på boliglånet ditt. Finn den beste boliglånsrenten her.

Hvor mye boliglån kan jeg få?

Utlånsforskriften gir regler for hvor mye en bank kan låne ut til sine kunder, og legger føringer for hvor mye du kan låne.

Snakk med oss om lån

Avtal møte med rådgiver

Vi jobber hardt hver dag for å sikre at våre kunder er fornøyde. Enten du vurderer å bytte bolig eller bank, eller trenger hjelp med økonomiske beslutninger, er vi her for å veilede deg.

Våre eksperter på boliglån finner skreddersydde løsninger som passer best for deg.

Ring oss på telefon 73 89 20 00 eller send oss en e-post til post@bnbank.no.