Hva lønner seg å pusse opp før salg?

Selv om en solrik balkong, en moderne peisovn eller plassbygde møbler alltid vil øke verdien på en bolig, betyr ikke det at dette er investeringer som alltid vil kunne regnes hjem. Det er betydelig risiko forbundet med å gjøre større oppgraderinger før et boligsalg. Dette gjelder særlig dersom det er snakk om særegne estetiske valg, hvor selger og kjøpers smak fort kan være forskjellig.

Vurderer du å gjøre en større oppgradering, kan det være lurt å rådføre seg med en eiendomsmegler. En megler kan gi deg en verdivurdering av boligen slik den er i dag og fremheve hvor det ligger størst potensiale for effektfull oppussing. Velg gjerne en som er kjent med betalingsviljen og ønskene til potensielle kjøpere i området. 

Velg alltid seriøse håndverkere og følg reglene når du gjør den eventuelle oppussingen før salg, da har du den dokumentasjonen du trenger for å kunne trygt selge boligen videre. Bruk gjerne Tettpå-veilederen på skatteetaten.no  for hvordan man går frem for å velge seriøs arbeidskraft.

Totalrenovering av bad øker verdien - men det koster

Et tiltak som vil medføre en betydelig verdiøkning, er totalrenovering av bad, men dette er et komplekst prosjekt som både tar tid og krever koordinering av flere fagområder. I følge Byggstart.no koster det i gjennomsnitt 250.000 kr å totalrenovere et bad på 4 kvadratmeter, og det er ikke uvanlig å bruke mer dersom man ønsker skreddersydde løsninger. Det er derfor viktig å ta utgangspunkt i den tekniske tilstanden før du pusser opp badet før salg.

Vurder om du må totalrenovere badet for at boligen skal være salgbar, eller om det kan være aktuelt med enklere grep og overlate større oppgraderinger til kjøper. I enkelte tilfeller vil et nytt bad gjøre at man når ut til betydelig flere kjøpere, og sannsynligheten for en budrunde blir større. I andre tilfeller vil prisøkningen på boligen gjøre at kjøperne blir færre.

Les mer om hva som kan øke verdien av boligen her.

Ikke undervurder overfladiske tiltak

Man skal for øvrig ikke undervurdere effekten av overfladiske oppussingstiltak. Å bytte ut skap- og skuffefronter, legge flis-på-flis og oppgradere dusjkabinettet kan være nok til å gi badet det lille ekstra uten at det koster for mye. Merk imidlertid at det i noen tilfeller er direkte nødvendig å renovere eldre bad på grunn av dårlig teknisk stand.

Ofte vil et nytt strøk maling, nye lister, nytt eller nyslipt gulv, fornying av kjøkkenfronter eller moderne belysning være nok til å utløse økt betalingsvilje hos aktuelle kjøpere. Tiltakene vil kanskje ikke medføre den største verdiøkningen, men de vil heller ikke koste så mye, verken av penger, tid eller innsats. Det er større sjanse for at du tjener tilbake investeringen ved salg, og at du faktisk oppnår det du ønsker - en lønnsom oppgradering av boligen.

Verdiøkning

Ønsker du å ta valg som gjør at du er bedre rustet ved et eventuelt fremtidig salg? Da kan det være fornuftig å inkludere en sparringsøkt med en eiendomsmegler som en del av prosjektplanleggingen. Siden det sjelden finnes en fasit, og rådene vil variere fra bolig til bolig, vil erfaringen til en som kjenner markedet komme godt med.

En megler vil kunne gjøre en helhetsvurdering av boligens størrelse, standard og innhold, og sette dette opp mot hva markedet etterspør - og hva megleren forventer at markedet kommer til å etterspørre i årene som kommer. 

Et generelt råd som aldri slår feil er å sørge for at budsjettet er tilstrekkelig, slik at prosjektet kan ferdigstilles. Gå derfor tidlig i dialog med banken, slik at du unngår å komme i en situasjon der boligen må selges med tiltak som ikke er fullført. Det vil kunne ødelegge totalinntrykket, selv om resten av boligen er aldri så fin. Har du behov for å øke boliglånet ditt i forbindelse med oppussingen så kan du gjøre det her.

Mange boligeiere ønsker å gjøre så mangt med boligen og starter på oppussingsprosjekter som aldri blir fullført - tiden strekker ikke helt til. Derfor er det viktig å være grundig og ærlig i planleggingsfasen, særlig om du skal gjennomføre større tiltak. Dette vil spare deg for unødvendig hodebry.

Ha en realistisk tilnærming til hvor mye du klarer å pusse opp, legg en god og detaljert plan, inkludert budsjett, og hold deg til den. Dersom motivasjonen skulle vakle, husk at verdiøkningen du så for deg ved starten av oppussingsprosjektet, er tapt om arbeidet aldri fullføres. 

Her kan du lese mer om salg av bolig.

Oppussing trenger ikke alltid å lønne seg

For nybakte boligeiere med planer om å bli boende en god stund, står ikke nødvendigvis lønnsomhet like høyt på agendaen. Man kan tillate seg å vektlegge egne behov og preferanser, selv om disse ikke nødvendigvis harmonerer med hva andre ser etter i en bolig. For mange vil nok nettopp dette være halve poenget med å oppgradere boligen - å kunne skape drømmehjemmet, uavhengig av om det er lønnsomt eller ikke. 

Trenger du opplåning?

Er du boliglånskunde hos oss i dag og ønsker å låne mer? Opplåning er ofte et bedre alternativ enn kortsiktig kredittkortgjeld eller forbrukslån.

Ta kontakt med oss i dag
Telefon: 73 89 20 00
E-post: post@bnbank.no