Økonomiske mål

Som regel har folk svært konkrete mål når de tenker nyttårsforsetter. For eksempel å slutte å røyke eller å ikke spise godteri. Men det er selvfølgelig også fornuftig å ta en gjennomgang av egen økonomi - ikke trenger det å være så vanskelig heller, sier Silje.

Det enkleste er kanskje å sette opp et budsjett for å se hva pengene virkelig går til. Da finner man fort ut at det sannsynligvis er mulig å spare inn på litt “unødvendige” utgifter. Det kan være nok til å legge opp til en liten ferietur eller kjøpe seg noe man virkelig ønsker seg når høstmørket setter inn litt senere i år.

Fem økonomiske tips fra Silje for det nye året

Enkle grep som kan spare titusenvis av kroner.

  1. Start året med et tilbakeblikk på fjoråret.
    Hvis du går gjennom kontoutskrifter for fjoråret kan du få oversikt over pengebruken og bli mer bevisst på egne vaner. Del opp i ulike kategorier (for eksempel bolig, klær, mat, sparing, osv). Finn ut hva som er faste kostnader og om det er mulig å spare inn litt på de variable kostnadene. Ofte kan det være en del å hente på mat og diverse.
  2. Lag et månedsbudsjett.
    Her setter du opp en oversikt over hva du får inn av inntekt, hvilke kostnader du har, og hvilke mål du har for sparing.
  3. Spar til dårligere tider.
    Det er lurt å spare opp en bufferkonto/legge til side 2-3 månedslønner. Det kan hende oppvaskmaskina ryker, du kan være uheldig og miste bit av ei tann, eller du kan få andre uforutsette utgifter. Da er det greit å ha litt penger til overs slik at du slipper å ty til kredittkort eller annen type lån. Hva med å sette av en fast sum hver måned? Da kan du opprette en spareavtale.
  4. Det lønner seg å betale i tide.
    Betal alltid alle fakturaer og lån på forfallsdato. Da slipper du å betale unødvendige purregebyr, forsinkelsesrenter og unngår også inkassokrav på påfølgende høy rente. Dette sparer deg for mange kroner, og bekymringer. 
  5. Sjekk ditt nye skattekort
    I midten av desember får man tilgang til det nye skattekort for kommende år. Logg deg inn på Skatteetaten, og sjekk postene som er oppført på deg. Har du endringer i inntekt, bolig eller gjeldssituasjon bør dette oppdateres for å unngå en økonomisk smell med ekstra skattebetaling som ikke er lagt inn i budsjettet.
  6. Følg med på hva du har brukt av penger.
    Har du satt opp et budsjett er det lurt å ta en avsjekk underveis for å se om du er i rute. Ligger du innenfor kan du applaudere deg selv. Har du sprukket tar du en ekstra sjekk og finner ut hva som er årsaken slik at du kan ta det med deg inn i neste måned.

Vær i forkant dersom du har betalingsproblemer

For mange er januar en tøff økonomisk måned. Mange handler julegaver med kredittkort i desember og gjelden forfaller påfølgende måned. I tillegg kommer en del andre utgifter i januar.

- Dersom du ser at du ikke har nok til å betale det du skylder er det viktig å ta kontakt med kreditor, altså den du skylder penger, sier Silje.

Selv om det kanskje kan være litt ubehagelig å ringe banken eller forsikringsselskapet for å fortelle at du må be om betalingsutsettelse, er sannheten at de setter pris på at du er ærlig og tar kontakt med dem for å finne en løsning. Sannsynligheten for å få god hjelp er stor dersom du sier det som det er. Både du og kreditor har jo samme interesse, nemlig at gjelden skal bli betalt, fortsetter hun.

- Har du boliglån kan det for øvrig være en grei kortsiktig løsning å be om avdragsfrihet dersom du har mulighet for det. Da betaler du kun renter på lånet en kortere periode. Avdraget du skulle ha betalt kan du da for eksempel benytte til å nedbetale annen gjeld, eller det kan lette den økonomiske situasjonen din generelt.

Silje Havdal forklarer hvordan man sparer penger i hverdagen

Silje Havdal

Silje Havdal er forbrukerøkonom i BN Bank. I tillegg er hun avdelingsleder for gjengen på  kundesenteret.

Spar litt ekstra

Det finnes også noen små, men enkle grep du kan ta for å spare litt ekstra.

  • Kjøp brukt, du finner masse fint og billig på bruktmarkedet.
  • Har du bestemt deg for å trene kan du gjøre det ute i stedet for å stikke innom treningssenteret av og til og være "støttemedlem"
  • Til slutt kan det være greit å nevne at du skal på ferie, så planlegg i god tid. Bestill gjerne tidlig, det blir som regel billigere enn å kaste seg ut i det uka før du skal reise.