Hvorfor BSU-konto?

Har du BSU (boligsparing for ungdom) kan du få opp til 2.750 kroner igjen på skatten, dersom du i løpet av ett år sparer 27 500 kroner på BSU-kontoen din. Dette får du i tillegg til god rente på kontoen – BSU er rett og slett en gullkantet ordning!

– Vi ser at spesielt mange setter inn penger på BSU mot slutten av året, sier Silje Havdal, forbrukerøkonom i BN Bank.

Det er jo veldig bra, siden du får med deg skattefradraget på inntil 2 750 kroner. Men samtidig går du glipp av et helt år med veldig god rente. Derfor vil jeg oppfordre alle til å starte med å fylle opp BSU-kontoen tidligere på året. Da får du den gode renten i tillegg til skattefradraget, fortsetter Havdal.

Hvor mye kan man sette inn på BSU-konto?

Man kan spare inntil 27 500 kroner i 2024. Maksimalt kan man spare en samlet sum på 300.000 kroner pluss renter. 

Færre sparer på BSU

Undersøkelser gjort de siste par årene viser faktisk at stadig færre benytter seg av BSU-tilbudet. Med den boligprisveksten som har vært de siste årene burde egentlig trenden vært motsatt. Havdal tror mye av forklaringen ligger i manglende fokus på sparing.

Mange får hjelp fra foreldre, både i form av egenkapital og tilleggssikkerhet. Dermed ser ikke alle det helt store behovet for å spare selv? Kanskje er det også slik at “forbrukssamfunnet” har stilt sparing litt i skyggen.

For en del er det viktig å holde seg oppdatert med det nyeste av det nye – da får heller sparingen vike. Problemet er at det er for sent å angre den dagen du skal kjøpe deg bolig, og ikke har spart opp egenkapital, sier Havdal.

Når bør man fylle opp BSU-kontoen?

Det tar tid å spare opp egenkapital, men sparing i BSU gir en flott mulighet til å samle opp nødvendig egenkapital til det første boligkjøpet. Jeg anbefaler derfor at man begynner med å fylle opp BSU-kontoen så tidlig som mulig.

Et egenkapitalkrav på 15 prosent betyr at du selv må stille med deler av beløpet når du skal kjøpe deg bolig. Du kan ikke låne til hele kjøpesummen. Kjøper du en leilighet til 2 000 000 kroner må du altså bla opp 300.000 kroner selv, og da er det lurt å starte sparingen tidlig.

Mange angrer på at de ikke begynte sparingen tidligere. Jeg er ofte i kontakt med kunder som skal kjøpe sin første bolig, og som først da innser hvor mye egenkapital de faktisk må ha, sier Havdal.

 

BSU-tips

Helt på tampen, her er noen enkle, men gode tips fra Silje:

  • Sett opp et budsjett du kan leve med, som samtidig gir deg rom for litt sparing.
  • Opprett fast månedlig trekk fra lønnskontoen til BSU-kontoen din.
  • Sett eventuelle pengegaver du får til jul og bursdag inn på BSU.
  • Fyll opp BSU-kontoen før året er over, slik at du får skattefradrag for inneværende år.
  • Når du sparer i BSU får du skattefradrag året etter. Sett disse pengene rett inn på BSU-kontoen.

 

Husk: Tenk langsiktig! Pengene du setter inn nå skal hjelpe deg inn på boligmarkedet om noen år.

Lykke til med sparingen!

PS. Skulle du oppleve noe uforutsett har du uansett mulighet til å ta ut de pengene du har spart inneværende år. Du kan lese våre mest stilte spørsmål angående BSU her.

 

Kom i gang med BSU-sparing i dag

BSU er en utmerket spareordning for unge som ønsker å kjøpe egen bolig. Med muligheten til å spare inntil 27.500 kroner per år og motta skattefordeler på 10 % av det årlige sparebeløpet, er det en av de mest lønnsomme spareordningene i Norge. Opprett BSU hos oss i dag og kom i gang med sparingen!

Vår BSU-rente er p.t. på 5,45 %.

Ønsker du å flytte BSU til BN Bank?

Du kan selvfølgelig flytte BSU-kontoen til oss i BN Bank dersom du ønsker det. Det gjør du ved å trykke på knappen under og fylle ut skjema.

Husk å sjekke hvilke vilkår og renter du har på den eksisterende BSU-kontoen din før du bestemmer deg for å flytte.

Vår BSU-rente er p.t. på 5,45 %.