Nå ble styringsrenten satt opp for få dager siden, og konsekvensen av dette blir ofte at bankene følger etter og setter opp rentene både på lån og innskudd. - Det ligger en forventning om at rentene skal stige ytterligere i årene fremover, så det er viktig at folk har en økonomi som er rustet for dette, sier Havdal. - Selv om mange nå har boliglånsrente på rundt 2 prosent, må man være klar over at normalnivået kanskje er på det dobbelte. Og da er det klart det kan få betydning for de månedlige utgiftene dine, fortsetter hun. 

Hva skjer om renten øker fra 2 til 4 prosent? 

Havdal legger frem følgende eksempel ved eventuell renteøkning:
- Har du et boliglån på 3 millioner med 2 prosent rente i dag, betaler du omtrent 12.750 kr i måneden dersom du har 25 års nedbetalingstid. Skulle du da få en renteøkning på 0,25 prosentpoeng vil du måtte betale ca 400 kroner mer, rundt 13.130 kroner. Øker imidlertid renten til 4 prosent, det man forventer er et normalnivå, vil det månedlige beløpet øke til nesten 15.900 kroner. Dette tilsvarer en økning på over 3.000 kroner i måneden, eller 36.000 kroner i året.  

Bankene regner med at du skal tåle ei renteøkning på 5 prosentpoeng 

Når banken innvilger deg boliglån gjør de dette med en økonomisk sikkerhetsmargin. Det vil si at det forventes at du skal tåle en renteøkning på 5 prosentpoeng, basert på det inntektsnivået og den økonomien du/dere har i dag. - For mange vil nok en såpass høy renteøkning uansett medføre endringer i den økonomiske hverdagen, sier Havdal. 

Hva bør du tenke over og eventuelt gjøre? 

- På nettet finner du lånekalkulatorer som kan vise deg hva en renteøkning betyr for din økonomi, forklarer Havdal. Du må passe på så det er nok penger på trekkontoen når lånet skal betales.  

- Dersom økonomien din er sårbar og renteøkningen betyr at du må kutte ned på andre utgifter, er det lurt å ta en titt på hva du bruker penger på ellers. Sjekk kontoutskriften i nett- eller mobilbanken, og kanskje finner du noe du kan avse? Kanskje er det nok å kutte en av streamingtjenestene du har? 

-Jeg vil uansett anbefale deg å sette opp et budsjett. Da vil du virkelig få oversikt over hva du bruker penger på, og om alt virkelig er nødvendig. Man skal unne seg ting i hverdagen, men om det begynner å knipe økonomisk kan det jo hende man finner budsjettposter det kan justeres litt på, sier Havdal. 

Sjekk om du takler høyere rente

I tillegg er det lurt å være litt føre var. Har du mulighet til å sette av litt penger nå, kan dette være gull verdt dersom renten skulle stige ytterligere, da har du en liten buffer å ta av.

- Et tips kan være å se på hva en eventuell renteøkning på 2 prosentpoeng vil koste deg, sier Havdal. - Dersom du klarer å sette av penger til dette vet du at du klarer å håndtere en eventuell fremtidig renteøkning, og samtidig vil du spare opp penger som er gode å ha enten det skulle bli litt trangere økonomisk eller om det skulle dukke opp noe uforutsett. Det er utrolig kjekt å ha en bufferkonto som kan dekke kostnadene om vaskemaskina ryker eller bilen trenger en reparasjon, avslutter hun.

Silje Havdal forklarer hvordan man sparer penger i hverdagen

Silje Havdal

Silje Havdal er forbrukerøkonom i BN Bank. I tillegg er hun avdelingsleder for kundesenteret.

Tre kjappe tips

  1. Test en lånekalkulator og se hva en eventuell renteøkning vil bety for utgiftene dine.
  2. Sett opp et budsjett for å ha kontroll på inntekter og utgifter.
  3. Spar opp penger på en bufferkonto dersom det er mulig.