Nå ble styringsrenten nylig satt opp igjen, og konsekvensen av dette blir ofte at bankene følger etter og setter opp rentene både på lån og innskudd. - Det ligger en forventning om at rentene skal stige ytterligere i årene fremover, så det er viktig at folk har en økonomi som er rustet for dette, sier Havdal. - Selv om mange nå har boliglånsrente på i overkant av 3,0 prosent, må man være klar over at normalnivået kanskje er på rundt 5 prosent. Og da er det klart det kan få betydning for de månedlige utgiftene dine, fortsetter hun. 

Hva skjer om renten øker fra 3,5 til 5,0 prosent? 

Havdal legger frem følgende eksempel ved eventuell renteøkning:
- Har du et boliglån på 3 millioner med 3,5 prosent rente i dag, betaler du omtrent 15.070 kr i måneden dersom du har 25 års nedbetalingstid. Skulle du da få en renteøkning på 0,50 prosentpoeng vil du måtte betale ca 800 kroner mer, rundt 15.900 kroner. Øker imidlertid renten til 5,0 prosent, det man forventer er et normalnivå, vil det månedlige beløpet øke til ca 17.600 kroner. Dette tilsvarer en økning  fra dagens nivå på 2.530 kroner i måneden, eller rett i underkant av 30.400 kroner i året.  

Bankene regner med at du skal tåle ei renteøkning på 5 prosentpoeng 

Når banken innvilger deg boliglån gjør de dette med en økonomisk sikkerhetsmargin. Det vil si at det forventes at du skal tåle en renteøkning på 5 prosentpoeng, basert på det inntektsnivået og den økonomien du/dere har i dag. - For mange vil nok en såpass høy renteøkning uansett medføre endringer i den økonomiske hverdagen, sier Havdal. 

Hva bør du tenke over og eventuelt gjøre? 

- Du finner lånekalkulatorer som viser deg hva en renteøkning betyr for din økonomi, forklarer Havdal. Du må passe på så det er nok penger på trekkontoen når lånet skal betales.  

- Dersom økonomien din er sårbar og renteøkningen betyr at du må kutte ned på andre utgifter, er det lurt å ta en titt på hva du bruker penger på ellers. Sjekk kontoutskriften i nett- eller mobilbanken, og kanskje finner du noe du kan avse? Kanskje er det nok å kutte en av streamingtjenestene du har? 

-Jeg vil uansett anbefale deg å sette opp et budsjett. Da vil du virkelig få oversikt over hva du bruker penger på, og om alt virkelig er nødvendig. Man skal unne seg ting i hverdagen, men om det begynner å knipe økonomisk kan det jo hende man finner budsjettposter det kan justeres litt på, sier Havdal. 

Sjekk om du takler høyere rente

I tillegg er det lurt å være litt føre var. Har du mulighet til å sette av penger nå, er dette gull verdt dersom renten skulle stige ytterligere, da har du en liten buffer å ta av.

- Et tips kan være å se på hva en eventuell renteøkning på 2 prosentpoeng vil koste deg, sier Havdal. - Sett av tilsvarende beløp på en sparekonto hver måned. Da vet du at du klarer å håndtere en eventuell fremtidig renteøkning, og samtidig vil du spare opp penger som er gode å ha enten det skulle bli litt trangere økonomisk eller om det skulle dukke opp noe uforutsett.

Det er utrolig kjekt å ha en bufferkonto som kan dekke kostnadene om vaskemaskinen ryker eller bilen trenger en reparasjon, avslutter hun.

Silje Havdal forklarer hvordan man sparer penger i hverdagen

Silje Havdal

Silje Havdal er forbrukerøkonom i BN Bank. I tillegg er hun avdelingsleder for kundesenteret.

Tre kjappe tips

  1. Test en lånekalkulator og se hva en eventuell renteøkning vil bety for utgiftene dine.
  2. Sett opp et budsjett for å ha kontroll på inntekter og utgifter.
  3. Spar opp penger på en bufferkonto dersom det er mulig.