5 tips til når du skal kjøpe bolig for første gang

  1. Start BSU-sparingen i dag
    Som du sikkert vet må du ha 15 prosent egenkapital når du skal kjøpe bolig. Derfor er det bare å starte BSU-sparingen med en gang! Boligsparing for Ungdom er supergunstig. Du får skattefordel på opptil 5500 kroner hvert år (dersom du har skattbar inntekt) og renten er betydelig bedre enn det du får på en vanlig konto. Dette er en no-brainer, kom i gang! Maks sparebeløp er 300 000 totalt og 27 500 per år. 
  2. Bo billig – det sparer du på
    Skal du spare opp litt penger er det lurt å bo billigst mulig. Lei bolig av noen du kjenner hvis du har mulighet. Du kan bo fint uten å bo som en konge/dronning, så kanskje kan du spare litt ved å senke krav til standard og leie litt rimeligere? Ellers er det selvfølgelig billigst om du kan bo hjemme. Det er godt å komme seg ut av redet, men tenker du langsiktig kan et par år ekstra på gutte-/jenterommet gi deg noen ekstra tusenlapper i sparekassa.
  3. Kjøpe bolig sammen med noen?
    Det kan være tøft å få boliglån som førstegangskjøper hvis du er alene. Har du kjæreste eller en eller flere gode venner kan dette være veien inn på boligmarkedet. Da er det viktig å ha skriftlige kontrakter om hvordan dere skal løse det om noen ønsker å selge seg ut. Samboere bør skrive samboerkontrakt.
  4. Kan du leie ut ett rom i leiligheten?
    Kjøper du en leilighet med ett eller to ekstra soverom har du mulighet til å leie ut. Da kan du få ekstrainntekter som gir deg mulighet til å få høyere lån. Kanskje får du også en ny venn eller to med på kjøpet!
  5. Sjekk om foreldrene dine kan hjelpe deg
    Kanskje sitter det langt inne å be mamma og pappa om hjelp, men har de god økonomi og sikkerhet i boligen sin kan det være løsningen:
  • Realkausjonister: Det betyr at de stiller sin bolig som tilleggssikkerhet for ditt lån, da kan du faktisk få lånt opp til 100 prosent av kjøpesummen.
  • Medlåntakere: Hvis du for eksempel er under utdanning og antar at du er ute i jobb om et par år kan dette være en midlertidig løsning.
  • Forskudd på arv: Kjærkommen hjelp i etableringsfasen.

Husk at om foreldrene dine hjelper deg må de tenke nøye gjennom hvilke andre planer de har fremover. Stiller de som realkausjonister eller medlåntakere vil det kunne få betydning hvis de selv ønsker å låne mer penger i egen bank.

Boliglån som førstegangskjøper

Å kjøpe din første bolig er en stor milepæl, men husk at det ikke er slik at du absolutt MÅ låne mest mulig. Finn ut sammen med rådgiveren din hvor mye du kan låne og hva som er en fornuftig maksgrense med tanke på kjøpesum.

Er du typen som kan kutte ned litt på de daglige utgiftene du har i dag og er komfortabel med en litt stram økonomi, eller må du ha romslighet og litt til overs? Det er viktig å tenke over at du skal leve med lånet.

Snakk med en rådgiver i banken om hvordan du som førstegangskjøper kan få boliglån, og mulighet til å kjøpe din første bolig. Vi i BN Bank hjelper deg gjerne på veien mot boligdrømmen. Er du allerede klar for å kjøpe bolig kan du søke om finansieringsbevis her.

LES OGSÅ: Kjøpe bolig - tips og råd til boligkjøp.

PS! Kjekt å vite om startlån i Husbanken:
Er du ungdom og mangler egenkapital, er du ikke i målgruppen for startlån. Startlån er for personer som ikke får lån i vanlig bank til kjøp av bolig, og som heller ikke har mulighet til å spare. Det forutsettes at du utnytter din mulighet for å spare opp nødvendig egenkapital og søker lån i vanlig bank.

Vi hjelper deg med boliglån

Har du spørsmål om boliglån? Vi hjelper deg gjennom hele prosessen.

Ta kontakt med oss i dag
Telefon: 73 89 20 00
E-post: post@bnbank.no