Få full oversikt og kontroll over økonomien

For mange har stigende strømpriser og høyere boliglånsrente gitt konsekvenser for privatøkonomien, utgiftene har økt. Vi ser at også andre daglige utgiftsposter øker, blant annet forventes det nå en markant økning i matvareprisene i tiden som kommer. Derfor er det viktig å ta grep for å opprettholde kontroll over egen økonomi. 

Mine beste sparetips

 1. Lag et budsjett og få oversikt over egen økonomi
  Er du i en ny økonomisk situasjon er det viktig å først og fremst tenke gjennom og få oversikt over inntektene og utgiftene. Gå igjennom kontoutskriftene for de siste månedene og få oversikt over hvor mye og hva du bruker penger på.

  Dette er faktisk veldig enkelt og du trenger ikke bruke mye tid. Kanskje vil du også finne uforutsette utgifter. Matbudsjettet er ofte stort hos de fleste, og er samtidig en av postene det er enklest å redusere og man kan spare store summer.

  Les også: Slik setter du opp et budsjett.
 2. Kutt unødvendige utgifter og abonnement
  Om du bruker en del penger blant annet på taxi, takeaway, snus/røyk, brus, kjøpekaffe m.m, så er tiden inne for å kvitte seg med slike (u)vaner. Her kan det være mye å spare. 
 3. Medlemskap og abonnementer
  Husk at det må betales for medlemskap og abonnementer, så det lønner seg å være kritisk når det gjelder disse utgiftene. Betaler du for medlemskap på et treningssenter du nå ikke kan bruke eller abonnerer du på flere strømmetjenester? Stopp eller avslutt medlemskap og abonnement du ikke bruker eller har bruk for - helt gratis. Bruk heller litt tid på å finne gratis alternativer som tilbyr samme tjeneste. På denne måten kan du spare opptil 1000 kroner i året.
 4. Innfør en fast handledag i uken
  Nå er det jo slik at vi bør begrense våre butikkbesøk til det mest nødvendige, og det passer jo bra med tanke på å spare noen kroner på mathandelen. Planlegg måltider og finn en fast handledag, da slipper du ekstraturer på butikken med unødige og fordyrende småkjøp.

  Før du handler er det også smart å lage en handleliste. Det er sjeldent lurt å stå i butikken og handle på impuls. Sjekk matbutikkenes kundeaviser for å finne gode tilbud. Her finnes det mange ulike apper som har kundeavisene til alle matbutikker samlet på en plass. Med planlagte handleturer kan du spare mye penger.
 5. Kjøp brukt
  Dersom du har behov for nye ting eller å kjøpe klær – sjekk bruktmarkedet først. Det er en fin måte å spare på. Overlevering er uproblematisk også i disse korona-tider. Varen kan hentes på trappa og betaling kan skje via Vipps – altså ingen behov for fysisk kontakt mellom kjøper og selger. Godt for miljøet og godt for lommeboka.
 6. Selg det du ikke har behov for lengre
  Med mer tid hjemme er det kanskje også mulighet til å ta en titt i skuffer og skap og selge unna ting du ikke har bruk for lengre. Ikke la tingene dine samle støv, selg unna ting du ikke har behov for lengre så får du også mer penger du kan spare og litt ekstra plass i hjemmet.
 7. Ikke la deg friste av gode tilbud på nett
  Det florerer av tilbud på nett hver eneste dag. Det er på mange måter viktig at vi nordmenn fortsetter å handle for å unngå bråstopp i økonomien, men er du permittert og har økonomiske utfordringer bør du ikke ta dette ansvaret. Derfor: Unngå å handle om det ikke er nødvendig.
 8. Opprett bufferkonto
  Når vi havner i en økonomisk krise som nå, ser vi virkelig viktigheten av å ha en bufferkonto til uforutsette hendelser eller utgifter. Om du er permittert og lønningen har gått kraftig ned er kanskje ikke tidspunktet riktig for å sette av penger hver måned, men opprett kontoen nå slik at du kan begynne å sette av penger når situasjonen har normalisert seg igjen. Les mer og opprett en bufferkonto her.
 9. Betaler du for mye for dine forsikringer?
  Gå gjennom dine faste utgifter og lag en enkel sammenstilling over hva du forsikrer i dag - typisk boligforsikring, innbo, bil og reiseforsikring for å nevne noe. Send dette til ulike forsikringsselskaper for prisoverslag og sammenlign priser.

  Her er det garantert kroner å spare, selv om du ikke nødvendigvis bytter forsikringsselskap, kanskje kommer nåværende selskap med et bedre tilbud?
 10. Søk om avdragsfrihet på boliglånet hvis du har behov for det
  Avdragsfrihet på boliglån kan hjelpe hvis du opplever midlertidig økonomiske utfordringer og har behov for å utsette nedbetalingen av lånet. 
  I BN Bank kan du søke om avdragsfrihet her.