Få full oversikt og kontroll over økonomien

For mange har stigende strømpriser og høyere boliglånsrente gitt konsekvenser for privatøkonomien. Vi ser at også andre daglige utgiftsposter øker, blant annet opplever man markant økning i matvareprisene. Derfor er det viktig å ta grep for å opprettholde kontroll over egen økonomi. 

Å ha en klar oversikt over inntekter og utgifter er første skritt mot å sikre en stabil økonomisk fremtid. Det første steget på denne veien er å sette opp et budsjett. Da kan du enkelt identifisere områder hvor du kan kutte kostnader og sette av penger til sparing.

Sparemål

Å sette seg konkrete sparemål er en effektiv måte å opprettholde motivasjonen på når det gjelder sparing. Noen sparer til småkjøp som TV eller vaskemaskin, mens andre har mer langsiktige mål som å spare opp til egenkapital til kjøp av ny bil eller bolig.

Uansett er det lurt og godt å kunne unngå innhogg i den "daglige økonomien" når du skal kjøpe ting som går utover de vanlige innkjøpene. Å ha et klart sparemål gjør det mulig å kjøpe større ting uten å måtte gå på kompromiss med de vanlige utgiftene.

Tips: Bruk sparekalkulatoren for å se hvor mye du må spare hver måned for å nå ditt sparemål.

Kortsiktig vs. langsiktig sparing

Det er viktig å vurdere kortsiktig vs. langsiktig sparing når du vurderer sparemål. Kortsiktig sparing innebærer å spare opp til ferie, TV eller andre mindre kjøp. Det vil ofte kreve en mer intensiv sparing over en kortere periode. 

Skal du pusse opp bad eller kjøkken vil det naturlig nok ta lengre tid å spare opp penger til dette, for eksempel tre til fem år. Da bør du velge en sparekonto eller høyrentekonto med god rente. Med sparekonto er det enkelt å få god avkastning på pengene dine, og du trenger ikke å følge med på aksjekurser eller fondsindekser. Samtidig er det 100 % trygt i motsetning til å spare i fond eller aksjer, hvor noe av pengene i verste fall kan gå tapt.

Langsiktig sparing kan inkludere mål som å kjøpe bolig, spare til pensjon eller bygge opp en solid buffer til uforutsette hendelser. Disse målene vil kreve en strukturert og tålmodig tilnærming til sparing, og gjerne med regelmessige innskudd i en periode helst over 5 år. 

Du kan imidlertid tjene mer ved å satse på aksjefond og/eller aksjer, men da må du være klar over at risikoen er høyere. Er du av typen som ønsker noe stabilt og trygt kan sparing på konto være et bedre alternativ for deg. Sparer du derimot til barnas huskjøp om tjue år vil aksjefond historisk sett være den beste plasseringen. 

Uansett hvordan du velger å spare, er det viktigste at du klarer å sette av litt penger hver måned. Selv om man ikke har et langsiktig mål, er det alltid lurt å ha en buffer i tilfelle noe uforutsett skulle skje.

Uavhengig av hvordan du sparer, er det viktigste faktisk at du klarer å sette av litt penger hver måned.

Endre Jo Reite, forbrukerøkonom i BN Bank

5 gode sparetips i hverdagen

  1. Spare penger på mat

    Lag deg handleliste før du drar på butikken, og få oversikt over de gode tilbudene fra de ulike tilbudsavisene. Sørg for at du har kontroll på hva du allerede har i huset og kjøp inn litt ekstra av det du bruker ofte om det er på salg.

    Det er fort gjort å bruke penger på noe man egentlig ikke har behov for. Har du mulighet er det lurt å begrense seg til én fast handledag i uka. For det første blir det da enklere å holde seg til handlelista, og i tillegg unngår du de unødvendige småkjøpene som ofte følger med de gangene du bare skal "stikke innom" butikken en tur.

  2. Vær bevisst på det daglige forbruket
    Har du noen faste vaner du bare "må" krydre hverdagen med? En kaffekopp i kiosken før du stikker på jobben? Eller et par snusesker i uka? Småkroner er noe man fort glemmer å ta med i beregningen når det tenkes på forbruk. Dropper du den kaffekoppen på vei til jobb sparer du fort 500 kroner i måneden, det blir 6 000 kroner i året!

  3. Unngå unødvendige tilleggsutgifter
    Vi har stadig flere leverandører av strømmetjenester. Netflix, Disney, HBO, Tv2 Play, Spotify og mange andre har blitt en del av hverdagen og våre faste utgfiter. Men kanskje trenger du ikke alle sammen? Få oversikt over hvor mye du bruker på strømmetjenester. Et abonnement koster ofte et par hundre kroner i måneden, da kan du spare noen tusenlapper i året ved å kutte ett eller to av dem.

  4. Kjøp gjerne brukt eller arv
    Om du skal handle til deg selv eller barna er det mye å spare på å kjøpe brukt eller arve fra venner, naboer eller familie. I tillegg er det miljøvennlig, så dette er en vinn-vinn-situasjon. Bruk Finn.no, ulike Facebooksider og kanskje også loppemarked, så har du muligheten til å gjøre knallgode kupp. Med litt egeninnsats kan du spare mye penger.

  5. Bedre vilkår
    I tillegg kan det være lurt å sjekke om du betaler unødvendig mye hos strømleverandør, forsikring og i banken din. I BN Bank er det gebyrfri bruk av dagligbank, det vil si at du kan bruke kortet ditt, betale regninger og overføre penger mellom egne kontoer uten at du må betale for det.

 

Få opptil 5,05 % rente på sparepengene

Hvilken spareform som er best for deg, kommer an på hva du sparer til og hvor lenge du ønsker å spare.
Hos oss finner du den sparekontoen som passer best for deg.