Tips for å beholde kontroll over økonomien

Forbrukerøkonom i BN Bank, Silje Havdal, gir deg sine tips for hvordan du kan opprettholde kontroll over økonomien og hva du kan spare penger på.

Det er viktig å ha oversikt over økonomien

For mange har Koronakrisen medført store konsekvenser for privatøkonomien. De utgiftene man har er gjerne tilpasset normal lønnsinngang, og når lønnsinngangen går kraftig ned kan det føre til at utgiftene blir større enn inntektene. Derfor er det viktig å ta nødvendige grep for å opprettholde kontroll over egen økonomi.

 1. Få oversikt over egen økonomi og lag et budsjett.
  Er du i en ny økonomisk situasjon er det viktig å få oversikt over inntektene og utgiftene. Gå igjennom kontoutskriftene for de siste månedene og se hva du har brukt penger på. Dette er faktisk veldig enkelt og tar heller ikke lang tid. Matbudsjettet er ofte stort hos de fleste, og er samtidig en av postene det er enklest å redusere.

 2. Kutt unødvendige utgifter og abonnement
  Om du bruker en del penger på taxi, takeaway, snus/røyk, brus, kjøpekaffe m.m, så er tiden inne for å kvitte seg med slike (u)vaner. Her kan det være mye å spare.
  Betaler du for medlemskap på et treningssenter du nå ikke kan bruke eller abonnerer du på flere strømmetjenester? Stopp eller avslutt medlemskap og abonnement du ikke bruker eller har bruk for. 

 3. Fast handledag
  Nå er det jo slik at vi bør begrense våre butikkbesøk til det mest nødvendige, og det passer jo bra med tanke på å spare noen kroner på mathandelen. Planlegg måltider og finn en fast handledag, da slipper du ekstraturer på butikken med unødige og fordyrende småkjøp.

 4. Kjøp og selg brukt
  Med mer tid hjemme er det kanskje også mulighet til å ta en titt i skuffer og skap og selge unna ting du ikke har bruk for lengre. Det samme gjelder dersom du har behov for noe – sjekk bruktmarkedet først. Overlevering er uproblematisk også i disse korona-tider. Varen kan hentes på trappa og betaling kan skje via Vipps – altså ingen behov for fysisk kontakt mellom kjøper og selger.

 5. Ikke la deg friste av gode tilbud på nett
  Det florerer av tilbud på nett for tiden. Det er på mange måter viktig at vi nordmenn fortsetter å handle for å unngå bråstopp i økonomien, men er du permittert og har økonomiske utfordringer bør ikke ta dette ansvaret. Derfor: Unngå å handle om det ikke er nødvendig.

 6. Søk om avdragsfrihet på boliglånet hvis du har behov for det
  I BN Bank kan du søke om avdragsfrihet her.

 7. Betaler du for mye for dine forsikringer?
  Lag en enkel sammenstilling over hva du forsikrer i dag - typisk bolig, innbo, bil, reiseforsikring for å nevne noe. Send dette til ulike forsikringsselskaper for prisoverslag. Her er det garantert kroner å spare, selv om du ikke nødvendigvis bytter forsikringsselskap, kanskje kommer til nåværende selskap med et bedre tilbud?

 8. Opprett bufferkonto
  Når vi havner i en økonomisk krise som nå, ser vi virkelig viktigheten av å ha en bufferkonto til uforutsette hendelser eller utgifter. Om du er permittert og lønningen har gått kraftig ned er kanskje ikke tidspunktet riktig for å sette av penger hver måned, men opprett kontoen nå slik at du kan begynne å sette av penger når situasjonen har normalisert seg igjen. Les mer og opprett en bufferkonto her.
Far og sønn ringer på mobil

Permittering og dagpenger

Usikker jobbsituasjon? Få oversikt over hva permittering innebærer og hvor mye du vil få betalt i perioden du er permittert. Visste du at du har mulighet til å søke om forskudd på dagpenger hos NAV, dersom du har behov for penger før du får svar på dagpengesøknaden din?

Les mer om permittering og dagpenger
Bolig i solskinn

Boligkjøp i et utfordrende marked

Som følge av store endringer i økonomien vil vi nok også se endringer i boligmarkedet fremover. Ønsker du å bytte bolig eller står du midt i et boligbytte har Endre Jo Reite, Direktør for Personmarked i BN Bank, noen tips til deg.

Boligkjøp i et utfordrende marked