Nordmenn er i verdenseliten når det gjelder oppussing, faktisk bruker vi flere milliarder hvert år på å oppgradere våre boliger. I 2022 brukte vi nordmenn og over 100 milliardes på oppussing, og over 900 000 husstander pusset opp boligen. Av de 100 milliardene var det vel neppe alt av oppussing som faller under kategorien «nødvendig».

Hvorfor oppussing?

Vårt første tips er å spørre seg selv om det virkelig er nødvendig med oppussing. Nettopp nødvendighet er det første og viktigste spørsmålet man bør stille seg selv når det kommer til oppussing.

Dersom man må drenere på grunn av fare for fukt eller bytte tak på grunn av fare for lekkasje, er det klart man er nødt til å ta affære. Men dersom et bad skal pusses opp fordi flisene ikke lenger er moderne, kan man kanskje akseptere å ha det sånn i noen år. Så lenge badet er funksjonelt og ikke har noen svakheter som kan føre til skade på huset, er jo oppussing rett og slett bortkastede penger.

Ansette fagfolk eller “gjør det selv”

Om du kan utføre jobben selv eller må leie inn håndverkere kommer helt an på hvilken type oppussing det er snakk om. Er det mindre prosjekter som f.eks. tapetsering eller maling, kan man gjøre jobben selv og dermed slippe unna alt for store kostnader.

Andre prosjekter kan kreve håndverker, og da løper tusenlappene raskt. Etterstreb derfor å gjøre så mye som mulig selv. For eksempel krever oppussing av bad håndverker, men det er også mye du kan gjøre selv. Blant annet å rive ut gammel innredning, pigge opp fliser og sette opp ny innredning. Det er penger spart, det!

Når du trenger håndverker, velg en som er seriøs og følger dagens regelverk. Da stiller du sterkere i eventuelle forsikringsoppgjør, du har reklamasjonsrett, og du får dokumentasjon på utført arbeid. Dette øker boligens verdi når du selger. Sjekk ut Tettpå-veilederen på skatteetaten.no, her får du hjelp til å velge seriøs håndverker.

Hvordan få råd til oppussing

Her kommer 6 konkrete tips til hvordan man kan få råd til å pusse opp – uten oppsparte midler:

  1. Lag et budsjett og en spareplan
    Vurder om oppussingen er nødt til å gjennomføres øyeblikkelig. Hvis det kan vente – sett opp et budsjett og lag deg en spareplan, slik at du får spart opp nødvendige midler til å gjennomføre oppussingen på et senere tidspunkt.
  2. Gjør så mye som mulig selv
    Lei kun inn håndverker der det er krav om fagfolk, gjør resten selv. Det finnes mange gode veiledninger på internett, i tillegg er selgerne i byggevareforretninger svært behjelpelige med tips. Om du må leie inn håndverker – få tilbud fra flere for å sammenligne pris.
  3. Feriepenger/skattepenger
    Dropp ferien og bruk disse pengene på oppussing. Dersom du får tilbake penger på skatten – unngå å sløs dem bort, men legg dem heller i oppussingspotten. 
  4. Selg unna ting du ikke bruker
    Kanskje har du møbler, barneutstyr, sportsutstyr eller andre ting som kan selges. Gå igjennom boder, skuffer og skap, og legg ut ting du ikke bruker på f.eks. kjøp/salg-sider på Facebook eller Finn.no. Pengene du tjener kan da brukes på oppussing.
  5. Privat lån
    Undersøk muligheten til å ta opp privat lån hos for eksempel foreldre. Her er det imidlertid viktig at det skrives en god og tydelig avtale, og at de som gir lånet er klare over risikoen ved et slikt lån.
  6. Opplåning
    Dersom du har betalt ned en del av gjelden på boligen, og dermed sitter med tilgjengelig kapital der, kan du vurdere en opplåning på boligen. Da vil du øke boliglånet ditt, og på den måten få tilgjengeliggjort midler til oppussing.

Tips til billig og enkel oppgradering

De fleste lever godt, har generelt god råd og liker å ha det fint rundt seg. Mange pusser nok opp fordi man ønsker et finere hjem, ikke fordi det er nødvendig. Og så lenge man har råd, er det jo ikke noe galt med det. Er ønsket å få det litt finere rundt deg, men midlene mangler, er det mye du kan få til uten de store utleggene:

  • Baderomsinnredningen, soveromsmøbler, kjøkkenfronter osv. kan kjapt og billig få seg en oppgradering med nye knotter.
  • Et utdatert eller slitt kjøkken kan fornyes med nye fronter.
  • Maling gjør virkelig underverker, og maling kommer ofte på salg.
  • Se etter bruktkupp, puss opp møbler du har fra før eller ta en titt i skap og kott for å se om du har gamle ting som kan få et nytt liv.

Følger du våre tips til hvordan du kan få råd til oppussing, kan prosessen mot et fornyet bad eller oppgradert kjøkken bli kortere. Vær kreativ, tenk smart og tenk økonomisk. Det er jo ikke noe vits i å bruke mer penger enn man må!