Hvordan lære barn om økonomi?

Tidlig involvering

Barna må lære seg hvor pengene kommer fra, og at mamma og pappa hver måned må disponere pengene så godt som mulig. For det er kanskje ikke så lett å forstå at det ikke finnes en utømmelig kilde med penger. Og at det faktisk koster å både bo, spise mat og å være med på fritidsaktiviteter.

Jeg opplever at mange foreldre tenker på økonomi som noe litt sensitivt, noe som barna ikke trenger å vite så mye om. Der er jeg uenig. 

Lær barna om sparing

Lærer man barna om sparing fra tidlig alder, sikrer de seg gode økonomiske holdninger i fremtiden. Barn må også lære at de må spare for å kunne kjøpe seg noe de ønsker seg.

Uansett hva de ønsker seg; forklar hvor mye det koster, og hvor lenge de må spare for å få råd til å kjøpe seg det.

Gir dere lommepenger, så gi pengene på faste dager. Og er det tomt før det er tid for ny påfylling, ja – da er det tomt. Hvis barna alltid får penger når de har behov for det, tror de fort at de kommer fra en utømmelig kilde. Dermed vil de ikke lære seg å disponere det de har til rådighet.

LES OGSÅ: Hvor mye koster det å ha barn?

Mobilen erstatter lommeboka

Bruk av mobil og bankkort hos de yngre øker stadig. Vi tilbyr bankkort til barn fra fylte 8 år, og fra fylte 13 år får de også mobilbank, samt BankID for ungdom. På den måten kan de selv se hva de har brukt penger på og hvor mye de har igjen, og dermed lære seg å disponere pengene de har igjen. Slik får de et forhold til de «digitale pengene».

Kortvettregler for barn

Med eget bankkort, følger også mye ansvar. Lær barnet derfor hvordan det betaler i butikk, hvordan det kan ta ut penger i minibank og hvordan mobilbanken brukes. Snakk også om hvilke kortvettregler som må følges:

  • Pass alltid på hvor du har bankkortet ditt.
  • Ikke lån bort kortet til noen andre.
  • Lær PIN-koden utenat og si den aldri til noen andre. Ikke en gang til din beste venn!
  • Skjul koden når du taster den inn.
  • Ikke skriv inn informasjon fra kortet ditt på internett eller i diverse apper på mobilen din.
  • Si ifra til mamma eller pappa om du mister kortet, slik at de får sperret det med én gang.

Trygt for foreldre

Som foreldre får dere full oversikt over barnets konto og bruk både i mobilbanken og nettbanken.

  • Dere kan enkelt overføre penger både til og fra barnets konto.
  • Siden kontoene er i samme bank, er pengene disponibel på barnets konto med én gang.
  • Det ligger en beløpsgrense i kortet, og grensen er lavere til barn enn til voksne.
  • Dere kan også styre en egen beløpsgrense som går kun på netthandel, altså kan dere sperre kortet for bruk på nett, i apper og lignende.

Priser på bankkort til barn og ungdom

Vårt bankkort til barn og unge er gratis! Ingen årsgebyr, ingen gebyr ved bruk i butikker og ingen gebyr ved uttak i minibank. Enklere blir det ikke!

Bankkort 8 - 12 år

Bankkort til barn

Det er stas med eget bankkort! Med eget bankkort får familiens yngste tidlig kunnskap og gode holdninger knyttet til økonomi. De får en forståelse av digitale penger, lærer å betale selv, ta ut penger og sjekke saldo i minibank.

Bankkort 13 - 17 år

Bankkort til ungdom

Ungdomskortet er et Visa-kort for ungdom mellom 13 og 17 år. Det har ingen gebyrer, er fleksibelt i bruk - med full oversikt i mobilbanken. Kortet kan brukes til varekjøp og uttak i minibanker både i Norge og i utlandet.