Julekalender på 15 minutter
- kjapt og billig!

Vil du ha en personlig julekalender, men har ikke hatt tid til å lage i år? Her er en alternativ variant du kan gjøre klar på et lite kvarter.


Som perler på en snor henger de der. Tjuefire små pakker, klare for små ivrige barnehender. Eller ikke. For stadig flere velger å gå bort fra den tradisjonelle pakkekalenderen. Det florerer av lekre varianter om du søker opp emneknaggen #pakkekalender på Instagram. Og en kan bli svett av mindre, spesielt dersom du er en av dem som ikke har hatt tid eller penger til å lage en selv.

Fancy og dyrt

For selv med ti kroner per pakke er du fort oppe i 300 kroner for én kalender. Har du flere barn og hver skal få sin egen, baller det på seg. Så skal hver ting pakkes inn, gjerne så det ser fint ut og passer med interiøret ellers. Det tar tid. Men må det egentlig være så fancy eller dyrt?

Opplevelsen av jul

Enten du kaller det adventskalender eller julekalender: Du trenger ikke så fryktelig mye for å gi noen en god førjulsopplevelse. For ta et lite sekund, stikk fingeren i jorda og tenk på hva en pakkekalender egentlig handler om. Er det det lille viskelæret inni glorete julepapir eller den lille sjokoladebiten bak luka som får det til å sitre av spenning i kroppen hver morgen før jul?

Nei, det er forventningen. Og overraskelsen. Spenningen med hva det er som venter i dag. Enten det er til deg selv, din andre halvdel eller til barna, så er dette noe du enkelt kan få til, uten at det koster skjorta.

Aktivitetskalender

For lite tid med barna og for lite tid til å gjøre det du vil på jobb. Skulle du kanskje ikke vært på treningssenteret eller tatt den middagen med vennegjengen også? Hva med å benytte dagene før jul til å gjøre noe med dette?

Dropp pakkekalenderen og lag en aktivitetskalender. Enten det er for deg selv, dine andre halvdel eller for barna, er det stor sannsynlighet for at du får bukt med noe av den dårlige samvittigheten din. Én times kvalitetstid sammen hver dag er i grunnen alt som skal til. Og du kan enkelt kombinere det med førjulsaktiviteter og –forberedelser du uansett gjør. Dette blir også sannsynligvis mer minneverdig enn pakker med ulike småting, som til slutt ender opp med å bli en del av rotet i huset.

Her er 24 ideer – i vilkårlig rekkefølge:

1. Pynte sammen til jul.
2. Sette ut grøt til julenissen på julaften.
3. Lommelykttur med søppelplukking (av en eller annen grunn synes barn dette er fantastisk gøy).
4. Kveldsmat utendørs.
5. Les bok med lommelykt under dyna før leggetid.
6. Tur på biblioteket.
7. Hente juletre.
8. Pynte juletre.
9. Skrive ønskeliste til julenissen.
10. Tegne en juletegning.
11. Ta kveldsbadet i mørket.
12. Se en julefilm og spis popcorn.
13. Få kveldsmatbesøk – venner eller familie.
14. Akebrettur.
15. Skrive julekort.
16. Lage julegaver.
17. Pakke inn julegaver.
18. Levere julegaver.
19. Bake pepperkaker.
20. Klippe håret ( om dette uansett skal gjøres før jul)
21. Bygge Lego med mamma/pappa.
22. Dra bort på førjulsbesøk.
23. Velge middag.
24. Være med og lage middag.

Lykke til, og god jul når den tid kommer!