Slik sparer du penger i hverdagen

Har du penger til overs på brukskontoen, som du vet du ikke kommer til å benytte deg av? Da er det lurt å tenke sparing og plassere pengene et sted hvor du får bedre avkastning. Før du bestemmer deg for hvor du skal sette pengene, er det lurt å vurdere hvor lenge du har tenkt å la de stå. Her får du noen enkle tips til hvordan du kan spare i hverdagen.

Noen sparer til småkjøp som TV eller vaskemaskin. Andre tenker mer langsiktig og sparer opp egenkapital til for eksempel kjøp av ny bil eller bolig. Uansett er det lurt og godt å kunne unngå innhogg i den "daglige økonomien" når du skal kjøpe ting som går utover de vanlige innkjøpene. Det viktigste er derfor å komme i gang med sparing. I tillegg må man tenke over hvilken risiko man ønsker å ta.

Kortsiktig eller langsiktig sparing?

Dersom du sparer for å pusse opp bad og kjøkken om tre til fem år er sparekonto eller høyrentekonto gode alternativer. Med sparekonto er det enkelt å få god avkastning på pengene dine, og det krever ingen spesielle økonomikunnskaper eller at du følger nøye med på aksjekurser eller fondsindekser. Samtidig er det 100 % trygt i motsetning til å spare i aksjefond eller aksjer, hvor pengene i verste fall kan gå tapt. Du kan imidlertid tjene mer ved å satse på aksjefond og/eller aksjer, men da må du som sagt være klar over at risikoen er høyere.

Er du av typen som ønsker noe stabilt og trygt er sparekonto eller høyrentekonto et bedre alternativ for deg. Sparer du derimot for ungene sitt huskjøp om tjue år vil aksjefond historisk sett være den beste plasseringen.

Mange ble lurt inn i risikable investeringsprosjekter i forkant av finanskrisen i 2008. Årsaken var i stor grad at rentene var så lave, man så seg derfor om etter alternative plasseringer. Slik er det også i dag, rentene er lave, men skal man trekke lærdom etter nevnte finanskrise så er det at man ikke kan komme unna risiko hvis en ønsker høyere avkastning.

Uavhengig av hvordan du sparer, er det viktigste faktisk at du klarer å sette av litt penger hver måned. Om man ikke har noe langsiktig mål er det uansett greit å ha en buffer i tilfelle noe uforutsett skulle skje.

5 enkle sparetips i hverdagen

Silje Havdal er forbrukerøkonom i BN Bank og oppfordrer til sparing. Samtidig skjønner hun at det ikke alltid er like enkelt for alle å sette av penger. 

- Å sette av penger på en bufferkonto kan være en stor utfordring for mange. For flere småbarnsfamilier og aleneforsørgere er det en vanskelig oppgave å få det til å gå rundt økonomisk med de pengene de har tilgjengelige. Likevel er det noen enkle grep i hverdagen som fort kan gi noen kroner til overs, slik at du kan legge av noe ekstra til sparing, sier Havdal.

Havdal har noen "regler" privat som hun mener bidrar til bedre kontroll på eget forbruk og i tillegg gir mer til overs i det daglige. - Følger man en eller flere av disse kan det gi litt ekstra på sparekontoen:

 

1. Planlegg innkjøpene dine

Lag deg handleliste før du drar på butikken, og få med deg gode tilbud fra de ulike tilbudsavisene. Sørg for at du har kontroll på hva du allerede har i huset og kjøp inn litt ekstra av det du bruker ofte om det er på salg. Har du mulighet er det lurt å begrense seg til én fast handledag i uka. For det første blir det da enklere å holde seg til handlelista, og i tillegg unngår du de unødvendige småkjøpene som ofte følger med de gangene du bare skal "stikke innom" butikken en tur. 

2. Vær bevisst på det daglige forbruket

Har du noen faste vaner du bare "må" krydre hverdagen med? En kaffekopp i kiosken før du stikker på jobben? Eller et par snusesker i uka? Småkroner er noe man fort glemmer å ta med i beregningen når det tenkes på forbruk. Dropper du den kaffekoppen på vei til jobb sparer du fort 500 kroner i måneden, det blir 6 000 i løpet av et år det! 

3. Unngå unødvendige tilleggsutgifter

Vi har stadig flere leverandører av strømmetjenester. Netflix, HBO, Dplay, Spotify og mange andre har blitt en del av hverdagen vår. Men kanskje trenger du ikke alle sammen? Et abonnement koster ofte et par hundre kroner i måneden, da kan du spare noen tusenlapper i året ved å kutte ett eller to av dem.

4. Kjøp gjerne brukt eller arv

Om du skal handle til deg selv eller barna er det mye å spare på å kjøpe brukt eller arve fra venner, naboer eller familie. I tillegg er det miljøvennlig, så dette er en vinn-vinn-situasjon. Bruk Finn.no, ulike Facebooksider og kanskje også loppemarked, så har du muligheten til å gjøre knallgode kupp. Med litt egeninnsats kan du spare tusenvis av kroner.

I tillegg kan det være lurt å sjekke om du betaler unødvendige gebyrer i banken din. Dette finner du fort ut av ved sjekke kontoutskriftene dine. I BN Bank er det gebyrfri bruk av dagligbank, det vil si at du kan bruke kortet ditt, betale regninger og overføre penger mellom egne kontoer uten at du må betale for det.

 

 

Portrett
Sparing

Bufferkonto

Det lønner seg å ha litt penger i reserve på en bufferkonto. Her får du tips til hvordan du kan starte i det små for å legge opp de pengene du trenger.  

Les mer om bufferkonto
Portrett
Sparing

Derfor bør du spare til barna

Har du midler til det, gjør du lurt i å starte sparingen til barna tidlig. Men det er ikke dermed sagt at barnet etter hvert ikke skal ha noe ansvar selv.

Les mer om sparing til barna