Betale i lokal valuta eller norske kroner?

Tidligere undersøkelser fra Forbrukerrådet viser at norske forbrukere som reiser til utlandet, hvert år belastes over én milliard kroner i unødvendige gebyrer ved å velge egen valuta istedenfor den lokale.

Av den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC omtales tjenesten som «legal scam» - lovlig svindel. Fordi det nesten uten unntak er det dyreste alternativet du velger om du veksler til norsk valuta ved betaling. 

Fire ganger dyrere å betale med norske kroner

Du trenger ikke å reise lengre enn til rett over svenskegrensa før du får opp spørsmål på kortterminalen om du vil betale i norske kroner eller lokal valuta. Mange steder er også oppsettet slik at piler, flagg og ordlyd gjør at du nærmest blir skremt til å velge den dårligste valutakursen. 

Det som i praksis skjer er at utsalgsstedet eller minibanken som setter valutakursen.

Selv om du der og da får vite hva varen koster, så er det snakk om et valutapåslag på seks-åtte prosent. Dette kan være opptil fire ganger så mye som betalingskortenes standardkurs, noe det fort kan bli penger av. 

– Vekslingstjenesten du ofte blir møtt med i utlandet, er kun et fordyrende mellomledd. Den har ingen verdi, og betyr penger rett ut av vinduet for norske forbrukere, sier privatøkonom Endre Jo Reite.

Si ja til lokal valuta

Når du handler med kort i utlander har du sikkert lagt merke til at du får valget mellom å betale i norske kroner eller i den lokale valutaen. Et norsk flagg i displayet gir deg kanskje en følelse av sikkerhet, men her er valget egentlig ganske enkelt:

– Velg alltid lokal valuta når du skal ta ut penger eller skal betale for noe i utlandet. Når butikker, restauranter og minibanker ber om at du velger norske kroner er det fordi de tjener penger på dette, sier Reite. Og når de skal tjene penger blir det naturligvis dyrere for deg.

Velg "no conversion"

Skal du ta ut penger i minibank i utlandet kan du få velget mellom "conversion» eller «no conversion». Dette betyr enkelt og greit om du ønsker å betale i i norske kroner eller i lokal valuta. Velg alltid det siste alternativet, som betyr lokal valuta. Dersom du opplever at restauranten eller butikken du handler i velger norsk valuta for deg, bør du kreve at de endrer dette til lokal valuta i stedet.

Kort og greit: Velg alltid lokal valuta, og er du usikker på hvor mye varen koster i norske kroner, benytt valutakalkulator for å regne om til norske kroner.