Råd for sikker netthandel

Andelen falske og useriøse nettbutikker øker. Heldigvis finnes det grep du selv kan ta for å gjøre en sikker netthandel.

Black Friday, -Weekend, -Week, Cyber Monday og for å ikke snakke om den nye Singles Day. Kjøpedagene begynner å bli stadig flere, og de mest ivrige til å henge seg på dagene, er nettbutikkene. Har du også tenkt å være med på kjøpefesten, så er du ikke alene. En undersøkelse Sentio har gjort for BN Bank tidligere i år viser at minst fire av ti har planer om å gjøre noen kupp på Black Friday.

Sjekkliste når du handler på nett

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser en vekst i netthandel på 7,8 prosent fra i fjor. Kanskje ikke så rart. Det er unektelig mer behagelig å sitte hjemme i egen stue og klikke varene rett hjem, fremfor å gå og trave i butikker. Enten det er snakk om ukeshandel av mat eller et nytt par joggesko, er det en enkel sak å få bestilt det du trenger direkte fra telefonen.

Nettvett.no har satt ned en enkel sjekkliste du kan følge for å sikre deg når du handler online. Kort oppsummert:

  • Bruk kjente nettsider hvor du har handlet før og vet du får handlet uten problemer.
  • Sjekk at det er en ekte postadresse og telefonnummer på siden. Får du ikke ringt og snakket med en faktisk person, kan det være et tegn på at det er snakk om en falsk nettside.
  • Tydelige faresignaler som dårlig språk eller alt for gode tilbud er en annen ting du bør se etter.
  • Sjekk sidens adresse. Selv om du får inntrykk av at du er på riktig side, kan små variasjoner i adressen være en indikasjon på at du befinner deg på ei svindelside. Er du vant til å handle på f.eks. Elkjøp som har adresse https://www.elkjop.no, vær ekstra på vakt om du havner på en side som heter https://butikk-elkjop.com.
  • Hva sier andre om siden? Mange dårlige anmeldelser eller ingen anmeldelser kan indikere et useriøst nettsted.
  • Ikke gi fra deg betalingsinformasjon på sider uten https i adressen. S i adressen viser at det er snakk om et kryptert nettsted.

Flere falske nettbutikker

Som med all utvikling, har nye handlemønstre heller ikke gått upåaktet hen hos de med uærlige hensikter. Et stadig økende antall falske og useriøse nettbutikker annonserer og lokker med billige merkevarer. I periodene rundt de største kjøpedagene florerer det også med fristende annonser i sosiale medier. Det å identifisere hvilke aktører som ikke er legitime blir stadig vanskeligere. Mange svindelsider er tilnærmet identiske med seriøse tilbydere, og vet du ikke hva du skal se etter kan du fort bli lurt.

Heldigvis har Forbrukertilsynet en liste over useriøse nettbutikker som de oppdaterer jevnlig. Er du usikker på om en butikk er legitim eller ikke, kan du sjekke ut listen her.

Velg kredittkort

Når du handler på nett er du gjerne bedre sikret med kredittkort enn bankkort, da du ikke betaler regningen før du har sjekket at beløpet stemmer. I tillegg trekkes beløp betalt med bankkort direkte fra kontoen din, og det kan være vanskeligere å få tilbake pengene dine ved en eventuell svindel. Det er uansett lurt å følge jevnlig med på kontoutskriften din for å sjekke at det ikke er noen mistenkelige bevegelser. Ser du noe som du stusser over, kontakt banken og få kortet sperret.

I tillegg, husk på at det er noe som heter «bedre føre var, enn etter snar». God netthandel!

Priseksempel kredittkort:

Fleksibel nedbetaling

  • Det påløper ikke renter dersom fakturaen betales i sin helhet ved forfall.
  • Ønsker du å utsette betalingen, betaler du, fra 15.mai 2019, 3,5 % av benyttet beløp, minimum 250 kroner. Effektiv rente 25,37 %.*
  • Har du papirfaktura eller andre tilleggstjenester, vil disse kostnadene legges til minstebeløpet. 
  • For kortavtaler signert før 15. mai 2019, er minstebeløpet 2,5% av benyttet kreditt, minimum kr 250. 

*Basert på eksempel på kr. 15 000 nedbetalt over 12 mnd. Samlet kredittbeløp er på kr. 16 465,81   Prisliste for bankkort og kredittkort

Portrett

Kredittkort: Fra hysjhysj til hverdagsbruk

Du skal ikke mange årene tilbake før det å dra kredittkortet var noe en helst holdt for seg selv. Men noe har skjedd.

Les mer om kredittkort og hverdagsbruk
Password123-sikkerhet-i-fokus

Password123 - sikkerhet i fokus

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. Her får du tips til gode rutiner og hvordan friske opp holdninger til informasjonssikkerhet, samt bli bevisstgjort trusler.

Les mer om sikkerhet