Publisert 29.11.2018

Jeg vil inspirere og motivere.

Nytt år, ny sesong. Jeg er mer spent nå enn de siste årene, av den enkle grunn at jeg har fått forberedt meg bedre. Etter mange år i bransjen har jeg begynt å få de klassiske spørsmålene om hvor lenge jeg skal holde på, og en del som lurer på hvorfor jeg gidder.

Hvis vi tar tak i resultatene, så kan vi enes om flere ting:

  • Det begynner å bli en stund siden OL 2010.
  • De siste årene har resultatene vært variable. Fra løp hvor jeg har slått verdensmestere og andre toppløpere, til renn hvor jeg har blitt fragått av mosjonister.
  • Jeg har slitt med helsa i tre år med en kropp som har kræsja tre ganger slik at jeg knapt har kommet opp av senga.
  • Jeg kommer neppe til å bli verdens beste skiløper.

Utover det så er svaret på hvorfor jeg holder på og gidder sammensatt, men i bunn og grunn er svaret at jeg elsker det. Hvis vi legger bort det faktum at familien min er det viktigste i livet mitt, så er det jeg trives best med utvikling av meg selv som skiløper. Og jeg jobber for å kunne være i stand til å vinne skirenn jeg går.

Jeg er 35 år og har vært skiløper på heltid 15 år. Jeg lever og ånder for langrenn og stortrives med å stå opp hver dag og gjøre det jeg mener er optimalt for å kunne bli bedre på ski. I tillegg er jeg så heldig å være en del av et lag med gode kamerater, ekstremt gode skiløpere og fine typer. Det i seg selv gir meg masse inspirasjon til å holde på.

Rundt det har jeg et støtteapparat og management med kompetanse og erfaringer uten sidestykke. I år har jeg også fått lov til å jobbe med Milsluker'n med skiparken, et prosjekt som gir meg ekstra inspirasjon og glede i arbeidet som legges ned.


Å være idrettsutøver gir muligheten til å inspirere

Ser man større på det så er det å være idrettsutøver en unik mulighet til å kunne inspirere og motivere andre til å forfølge sine drømmer. Gjennom idretten har jeg fått mulighet til å gjøre en forskjell på flere arenaer enn de aller fleste. Akkurat det er noe jeg virkelig brenner for. Turen til Somalia i fjor, for og med Røde Kors, er den viktigste turen jeg har tatt. Uten langrenn hadde jeg aldri fått muligheten.

Så derfor gidder jeg! Det handler om så mye mer enn å vinne skirenn, samtidig som det å vinne skirenn er den viktigste nøkkelen til å få mulighet til å gjøre en forskjell.

Hvor lenge jeg skal holde på? Det vet jeg ikke, fordi jeg har fokus på å holde på nå. Og jeg elsker det! Ja, men er det ikke mye trening og hardt arbeid? Jo, masse jobb og masse trening. Men er ikke det felles for alle som lykkes, at de jobber mye? Men hvor mange vet akkurat hvorfor de gjør jobben? Akkurat hvorfor de gjennomfører lange, harde, lette eller korte økter og dager? Slik jeg ser det er jeg heldig som vet nettopp hvorfor jeg gjør jobben. Vet man hvorfor er det lettere å å vite hva og hvordan.

Etter 15 år i bransjen kan jeg med hånda på hjertet si at jeg ikke føler at det tøft å gjennomføre treninga. Nettopp fordi jeg vet hvorfor jeg gjør nettopp den jobben.

Hva med årets sesong?

Kroppen min har i år vært frisk. Jeg har fått gjennomført det meste av planlagt trening og det er deilig å gå inn i sesongen med det utgangspunktet. Jo visst har jeg vært syk, men gi meg den pappaen til to stjerner som ikke er forkjøla i september og oktober. Resultater i rulleskikonkurransene viser at jeg har kapasitet til å være med i toppen. Jeg håper at årets sesong vil vise det samme. Jeg har endret treningen for å minske totalbelastning, bytta ut måten jeg jobber med ski på, forsterket løperne på laget og fått ekstra ressurser i støtteapparatet.

Time will tell om det lykkes eller ikke. Jeg har trua.

Hva er mitt største hinder?
Hvis jeg ser vekk i fra egen fysisk form og andre løpere, så vil jeg si at mitt største hinder mot å vinne skirenn er frykt. Frykt for å prøve. Frykt for å prøve og feile. Jeg jobber med hodet hver dag slik at jeg, såfremt den fysiske formen er god nok, tør gå "all in" for å vinne et skirenn. Det er for lenge siden jeg har vært i den posisjonen. Både fysisk og mentalt. Jeg tror jeg er der nå. Jeg var der fysisk under Blinkfestivalen, men ikke mentalt. Hadde matchball med Bolsjunov og co, men turte ikke i frykt for kollaps. Endte opp med knekt pigg og femteplass. Hederlig, men feigt.

Hvis jeg skal ønske meg en ting av sesongen, så er det at jeg har hatt guts nok til å prøve å vinne hvert eneste gang muligheten byr seg. Det høres teit ut, men jeg mener det i fullt alvor.

Jeg gleder meg til å konkurrere, og på veien gjennom sesongen 2018-2019 skal jeg fortsette å bygge lag og håper få muligheten til å inspirere andre på min vei.

Kjør!

Øystein
Daglig gleder

Les hva resten av teamet skriver

Petter-Eliassen-Team-BN-Bank
Team BN Bank

Nye muligheter med Team BN Bank!

Petter Eliassen er tilbake i skisporet og klar for nye utfordringer. Studier og turnus er gjennomført, i år går han igjen for seier i Ski Classics.

Les hva Petter Eliassen skriver om sesongstart
Portrett
Team BN Bank

Det finnes ingen snarveier!

Alle har vi våre mål og drømmer for hva vi ønsker å oppnå. I idretten handler det om oftest om å vinne, bli best og helst bli enda bedre. 

Les hva Morten Eide Pedersen skriver om sesongstart
Simen-Ostensen-seier
Team BN Bank

Vi går for seier!

Som toppidrettsutøver kan det ofte være en hårfin balanse mellom suksess og fiasko. I jakten på å bli best må grenser pushes.

Les hva Simen Østensen skriver om sesongstart