Publisert 30.11.2018

Nye muligheter med Team BN Bank.

Da var det min tur til å forfatte noen ord før sesongstart. Som den nyeste løperen på laget har jeg ikke vært med på den prosessen som ble gjort i etterkant av forrige sesong. Men jeg har hatt min egen prosess siden jeg la opp for 1,5 år siden, etter 2016/17-sesongen.

Jeg la opp fordi jeg måtte, og delvis også fordi jeg ønsket å fullføre fysioterapiutdanningen som jeg startet på i 2007. En utdanning som ikke alltid har gått på skinner, det har vært utfordrende å kombinere utdanning med mye reiseaktivitet som skiløper. Etter å ha utsatt det siste praksisåret i tre år var jeg også usikker på om jeg ville ha de faglige kunnskapene som skulle til for å få turnustjenesten godkjent. Å ta turnustjeneste som fysioterapeut innebærer å jobbe på fulltid som fysioterapeut i ett år, først et halvt år i kommune og så et halvt år på sykehus. Sykehustjenesten måtte jeg ta i Hammerfest, noe som betyr en mye stengt fjellovergang på vinteren og to timers biltur en vei hjemmefra. Jeg måtte derfor bo borte en del i den perioden jeg jobbet der. Skulle jeg satse ski i tillegg ville jeg da vært borte både på ukedagene og i helgene på vinteren. 

Jeg kunne nok ha valgt å satse ved siden av jobbingen, og det kunne sikkert ha gått på et vis. Valget jeg tok var ikke lett, men det føltes riktig å ta beslutningen om å gi seg for å kunne fokusere på å sikre meg ”noe” til å ha i backup etter skikarrieren. Det var også godt å få en pause fra idrettslivet og se ting litt i perspektiv. Det å ha et mer ”avslappet” liv uten krav til å prestere maksimalt føltes på en måte lettere enn å satse på idrett. Jeg stilte ikke like store krav til meg selv da kjente jeg. Men likevel innså jeg hvor heldig man er som kan få betalt for å drive med idrett, at man ikke nødvendigvis er så mye borte sammenlignet med andre, og hvor stor pris man setter på friheten og fleksibilitet i de periodene man er hjemme. 


En ny mulighet

Selv om det var godt å slappe av i helgene var det også litt stusselig å gå rundt å føle at man ikke fikk brukt ”idrettskreftene” sine til noe annet enn noen lokale renn, og med lite trening forsvant stakeformen sakte, men sikkert. Da Sigurd ringte meg i mai hadde jeg allerede ringt rundt og forhørt meg om jobb som fysioterapeut. Det skulle vise seg å være vanskelig, og jeg kjente da på usikkerheten om hva jeg skulle ta meg til fra høsten av. Jeg er glad Sigurd ringte, selv om jeg også hadde andre tilbud fra skimiljøet, så hadde jeg vansker med å bestemme meg for å satse på nytt. Jeg prøvde å veie for og imot, men fant etter hvert ut at magefølelsen sa meg at jeg burde fortsette.

Familien min sa også at jeg godt kunne fortsette på ski, hva var det jeg lurte på da? Jeg har uttallige ganger fått spørsmål som: "Hvordan er det for familien din at du satser? Du ser vel knapt barna dine?". Og kommentarer som: "Det er en tid for alt", og mye annet i samme gate. De to eldste barna mine hadde de siste årene før jeg gav meg ofte gitt meg dårlig samvittighet og spurt om at jeg ikke snart skulle slutte å reise på skirenn. Men nå sa de plutselig at de ville at jeg skulle gå begynne å gå skirenn på tv igjen. Hva skulle det bety? Selvfølgelig hadde det noe å si at det var litt økonomi i det, at jeg kunne ha det som ”jobb” og være med å forsørge familien min som andre foreldre gjør. Men jeg måtte jo innse at det teller noe hva jeg selv også har lyst til, ikke bare hva alle andre sier du skal gjøre. 

 

Jeg gleder meg til sesongen starter

Fra midten av august, da jeg endelig fikk autorisasjon som fysioterapeut, har jeg vært en del av laget. Vi har hatt tre treningssamlinger, noen konkurranser og ellers hatt kontakt over telefon. Det har vært morsomt og inspirerende å skulle satse på nytt. Jeg er glad for at jeg tok valget og nå er en del av Team BN Bank, jeg trives som skiløper igjen og ser fram mot konkurransene som kommer fra denne helga og utover vinteren.

Ambisjonene mine? Jeg håper å kunne hevde meg i toppen, selv om jeg ikke tar det som noen selvfølge, ettersom jeg har vært borte i over et år fra ordentlig trening og konkurranser. Kanskje har nivået på konkurrentene økt og mange flere kan vinne skirenn. Det får jeg ikke gjort noe med, jeg gleder meg i allefall uansett, og håper vi får en bra sesong.


Petter

Les hva resten av teamet skriver

Portrett
Team BN Bank

Jeg vil inspirere og motivere

Det å være idrettsutøver er en unik mulighet til å kunne inspirere og motivere andre til å forfølge sine drømmer.

Les hva Øystein Pettersen skriver om sesongstart
Simen-Ostensen-seier
Team BN Bank

Vi går for seier!

Som toppidrettsutøver kan det ofte være en hårfin balanse mellom suksess og fiasko. I jakten på å bli best må grenser pushes.

Les hva Simen Østensen skriver om sesongstart
Portrett
Team BN Bank

Det finnes ingen snarveier!

Alle har vi våre mål og drømmer for hva vi ønsker å oppnå. I idretten handler det om oftest om å vinne, bli best og helst bli enda bedre. 

Les hva Morten Eide Pedersen skriver om sesongstart