Bruk unike passord

Har du også «password123» som passord? Eller benytter du navnet på engelsksetteren ved alle dine pålogginger? I så fall gjør dette jobben til hackere og datatyver mye enklere. Her er noen tips som kan gjøre det vanskeligere for de:

  • Et passord skal være lett å huske for deg, og vanskelig å gjette for andre. Lag din egen historie, f eks ved å knytte det til en opplevelse, som «jeggledermegtilrypejakta2023», eller en setning som minner deg om tjenesten.
  • Lag din egen krypteringsnøkkel ved å bytte ut faste enkeltbokstaver med tegn eller tall. Her for eksempel har “e” fått tallet “3” som fast tegn, “S” har fått “§”, og "o" har fått tallet "0": Prestekoffert=Pr3§t3K0ff3rt.
  • Har du noen faste bokstaver som du bytter ut med tall eller symboler er det lettere å huske.
  • Bruk ulike passord for ulike tjenester. Det finnes egne passordprogram, for eksempel LastPass, som lar deg lagre og generere unike passord til nettsidene dine. Dette kan også lastes ned til til iPhone, Android eller Windows-telefon.
  • Bytt passord med jevne mellomrom eller hvis du tror det er på avveie.

Aktiver "totrinnsbekreftelse"

Totrinnsbekreftelse (autentisering) er et ekstra sikkerhetsnivå for innlogging. Du logger inn med noe du vet (ditt passord) i tillegg til noe du får (for eksempel en kode via SMS eller varsel via app).

Med totrinnsbekreftelse blir kontoen din sikrere. Det hindrer andre å logge inn på din konto, selv om de mot formodning skulle kjenne til ditt passord. Du kan sammenlikne dette med at du logger inn i nettbanken med BankID, men at du da i stedet må inn med med en SMS-kode som ekstra sikkerhet i tillegg til passordet når du for eksempel skal logge inn på Facebook, Instagram eller mailkontoen din.

Les mer om totrinnsbekreftelse hos nettvett.no.

https – S for sikker

Som du kanskje har lagt merke til starter noen nettadresser med “https://” i stedet for “http://“. Dette betyr at siden har noe som kalles et sikkerhetssertifikat.

All trafikk som går via HTTPS er kryptert, som sikrer at ingen uvedkommende får innsyn i for eksempel sensitiv informasjon som passord, fødselsnummer eller betalingsinformasjon.

HTTPS er rett og slett en sikrere utgave av HTTP, og benyttes av alle seriøse nettsteder.

Stopp. Tenk. Klikk.