Oppdatert: 3. oktober 2019

Password123 - sikkerhet i fokus

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. Her er 3 tema som kan være relevant for deg.

For oss i banken betyr oktober at vi får frisket opp våre holdninger til informasjonssikkerhet, blir bevisstgjort trusler og får gode tips til rutiner. Vår egen IT-ansvarlig Vegar har bedt oss, hyggelig, men bestemt, dele litt av det vi har lært. 

Passord som passord

Har du også «password123» som passord? Eller benytter du navnet på engelsksetteren ved alle dine pålogginger? I så fall gjør dette jobben til hackere og datatyver mye enklere. Her er noen tips som kan gjøre det vanskeligere for de:

  1. Et passord skal være lett å huske for deg, og vanskelig å gjette for andre. Lag din egen historie, f eks ved å knytte det til en opplevelse, som «jeggledermegtilrypejakta2015», eller en setning som minner deg om tjenesten.

  2. Lag din egen krypteringsnøkkel ved å bytte ut faste enkeltbokstaver med tegn eller tall. Her for eksempel har “e” fått “3” som fast tegn og “S” har fått “§”: Prestokoffert=Pr3§t0K0ff3rt.

  3. Har du noen faste bokstaver som du bytter ut med tall eller symboler er det lettere å huske.

  4. Bruk ulike passord for ulike tjenester. Det finnes egne passordprogram, for eksempel LastPass, som lar deg lagre og generere unike passord til nettsidene dine. Dette kan også lastes ned til til iPhone, Android eller Windows-telefon.

  5. Bytt passord med jevne mellomrom eller hvis du tror det er på avveie.

https – S for sikker

Som du kanskje har lagt merke til starter noen nettadresser med “https://” i stedet for “http://“. Dette betyr at siden har noe som kalles et sikkerhetssertifikat. All trafikk som går via HTTPS er kryptert, som sikrer at ingen uvedkommende får innsyn i for eksempel sensitiv informasjon som passord, fødselsnummer eller betalingsinformasjon. HTTPS er rett og slett en sikrere utgave av HTTP, og benyttes blant annet av banker og nettsider med betaling.

Grønt er skjønt

Har du en grønn bakgrunnsfarge i adressefeltet ditt? Da kan du være trygg på at nettstedet du er inne på har kjøpt et såkalt «grønt» sertifikat. Alle norske banker og flere andre seriøse aktører benytter seg av disse, og gjør det lettere å få bekreftet at kommunikasjonen er trygg.

Stopp. Tenk. Klikk.

 

Les også:

Portrett
Spar og bruk

Slik får du en sikker netthandel

Andelen falske og useriøse nettbutikker øker. Heldigvis finnes det grep du selv kan ta for å få en sikker netthandel.

Les mer om sikker netthandel
Kredittkort-enkelt-forklart
Spar og bruk

Kredittkort - enkelt forklart

Kredittkort har mange fordeler - og kan være lurt å bruke. Men hvordan fungerer det egentlig? Silje forteller.

Hvordan fungerer kredittkort?