Sommerjobb gir muligheter

Gjør du en god jobb og får gode referanser, er dette gull verdt til du skal søke jobber senere, uavhengig om den jobben du har hatt er direkte relevant faglig sett for den neste. Viser du at du har stått på allerede fra tenårene er dette noe mange arbeidsgivere setter pris på den dagen du skal søke på den jobb og de ser søknaden din og skal vurdere den sammen med mange andre i søknadsbunken.

Hvor finner du jobbene?

- Venner og familie. Mange får den første jobben sin via kjentfolk. Vær nysgjerrig og spør de rundt deg.
- Stillingsannonser. Du finner ledige jobber både på finn.no og nav.no. Vær frempå, ta en telefon og vis at du skiller deg ut.
- Ved å se og lytte. Det kan henge lapper på oppslagstavla i butikken, du kan finne ledige stillinger i rubrikkannonsene i avisa, og ofte henger butikker/caféer opp lapper i vinduet når de trenger hjelp. Enkelte nærradioer annonserer også ledige stillinger.

Når du har funnet en jobb du vil søke på er det viktig å vise at du virkelig vil ha jobben! Ring gjerne kontaktpersonen for å vise interesse, da husker han/hun hvem du er når søknaden din kommer inn. 

LES OGSÅ: Student eller nyutdannet? Se mulighetene i BN Bank her.

Det lønner seg å spare litt av lønna

Det er selvfølgelig godt å tjene sine egne penger, det gir en herlig følelse av frihet. Men samtidig gir det deg en god mulighet til å sette av litt penger til sparing. Mange begynner å spare på BSU det året de begynner å jobbe. 

Sparing på BSU er noe av det mest lønnsomme du kan gjøre, med både skattefordel og en rente som slår de fleste andre sparealternativene.

Et alternativ eller tillegg til BSU er også å sette av litt penger på en sparekonto, slik at du har penger i reserve. Da har du pengene på en konto med bedre rente enn en brukskonto, og ingen kort som kan friste til å bruke opp pengene.

Frikort eller skattekort?

Apropos bedre rente, husk å sette deg inn i om du trenger skattekort eller om det holder med frikort. Fra det året du fyller 13 år, så må du ha en av disse.

Frikort gjelder for beløp inntil 60 000 kroner, og tjener du mer enn dette vil arbeidsgiver trekke 50 % av det du tjener utover dette. Selvfølgelig er ikke disse pengene tapt for bestandig, og du får tilbake det du har betalt for mye året etter. Men husk på at det da vil være staten som får renter på pengene dine, ikke du.

Du vil tjene mer på å skatte riktig og sette pengene inn på en sparekonto eller spare på BSU.

Les mer om frikort og finn ut om du må bestille skattekort hos Skatteetaten her.

Visste du forresten også at det finnes inntekter du ikke trenger å skatte av?

Herunder blant annet:

  • Lønnsinntekt fra arbeidsgiver i løpet av året er under 1000 kr
  • Inntekt inntil 10 000 kr fra frivillig arbeid
  • Lønnsarbeid i hjemmet, i hagen, med bilen eller på fritidseiendommen til en privatperson på opptil 6 000 kroner i løpet av året hos denne personen.

Les mer om hvilke regler som gjelder for småjobber og tjenester hos Skatteetaten.

De vanligste jobbene

Det finnes mange ulike jobber å velge i - sjekk ut disse:

  • Butikk eller café
  • Gå med avis eller reklamer
  • Vasking/rengjøring
  • Barnepass
  • Klippe plen/hagearbeid

Benytt skoleferiene godt, det er ofte da trengs ekstra arbeidskraft. Vær våken, hold øynene oppe, så er det penger å tjene!