Tenk økonomisk

Hva du velger å gjøre med pengene du tjener har mye å si. Mange begynner å spare på BSU det året de begynner å jobbe. Etter en lang sommer med jobbing er det gull verdt å overføre et stort beløp rett inn på en konto øremerket boligsparing. Pengene får stå ekstra lenge på konto og forrente seg, istedenfor å overføres på slutten av året. 

Sparing på BSU er noe av det mest lønnsomme du kan gjøre, med både skattefordel og en rente som slår de fleste andre sparealternativene.

Er du så heldig å ha en sommerjobb, får du kanskje tjent opp litt ekstra penger i løpet av ferien. Det du ikke kommer til å bruke av lønnen din, er smart å overføre til en BSU- eller sparekonto slik at du har penger i reserve. Da har du pengene på en konto med bedre rente enn en brukskonto, og ingen kort som kan friste til å bruke opp pengene.

 

Frikort eller skattekort?

Apropos bedre rente, husk å sette deg inn i om du trenger skattekort eller om det holder med frikort. Fra det året du fyller 13 år, så må du ha en av disse.

Frikort gjelder for beløp inntil 55 000 kroner, og tjener du mer enn dette vil arbeidsgiver trekke 50 % av det du tjener utover dette. Selvfølgelig er ikke disse pengene tapt for bestandig, og du får tilbake det du har betalt for mye året etter. Men husk på at det da vil være staten som får renter på pengene dine, ikke du.

Du vil tjene mer på å skatte riktig og sette pengene inn på en sparekonto eller spare på BSU.

Les mer om frikort og finn ut om du må bestille skattekort hos Skatteetaten her.

 

Visste du forresten også at det finnes inntekter du ikke trenger å skatte av?

Herunder blant annet:

  • Lønnsinntekt fra arbeidsgiver i løpet av året er under 1000 kr

  • Inntekt inntil 10 000 kr fra frivillig arbeid

  • Lønnsarbeid i hjemmet, i hagen, med bilen eller på fritidseiendommen til en privatperson på opptil 6 000 kroner i løpet av året hos denne personen.

Les mer om hvilke regler som gjelder for småjobber og tjenester hos Skatteetaten.

 

Sommerjobb gir muligheter

Den økonomiske fremtiden er én ting, men det fine med sommerjobb er at man kommer seg inn i arbeidslivet, får erfaring og et nettverk.

Referanser til du skal søke jobber senere er gull verdt, uavhengig om den jobben du har hatt er direkte relevant faglig sett for den neste. Hvordan du er som person har mye å si for om du vil passe inn på en arbeidsplass, samt hvordan du jobber.

Er du selvstendig eller god i team? Er du utadvendt? Flittig? Trivelig? Vær bevisst på hvordan du behandler andre, hva du gjør og oppfør deg som folk, uansett hvor «viktig» sommerjobben din er.

Du vet aldri når fortiden din blir en del av fremtiden.