Publisert: 04.06.2018

Sommerjobb? Slik lykkes du.

Det er ikke mye som skal til for å lykkes. Heller ikke når det kommer til deltids- og sommerjobb. Alt av valg har effekt og konsekvenser, både nå og senere i arbeidslivet.


Hver eneste dag tar du valg. Både bevisste og ubevisste. Er du en av dem som har valgt å bruke sommeren på å jobbe i år? Gratulerer, du har tatt et valg som kommer til å bety mye for fremtiden din! I hvert fall hvis du lykkes videre.

Tenk økonomisk

Hva du velger å gjøre med pengene du tjener har mye å si. Mange begynner å spare på BSU det året de begynner å jobbe. Etter en lang sommer med jobbing er det gull verdt å overføre et stort beløp rett inn på en konto øremerket boligsparing. Pengene får stå ekstra lenge på konto og forrente seg, istedenfor å overføres på slutten av året. Et ekstra pluss er en rente høyere enn den på annen sparekonto, og ikke minst brukskontoen. Sparing på BSU er noe av det mest lønnsomme du kan gjøre, med både skattefordel og en rente som slår de fleste andre sparealternativene.

Alt du vet at du ikke kommer til å bruke av penger ellers, er smart å overføre til en sparekonto sånn at du har penger i reserve. Da har du pengene på en konto med bedre rente, og ingen kort som kan friste til å bruke opp pengene.


Les mer om BSU i BN Bank her.

Frikort eller skattekort?

Apropos bedre rente, husk å sette deg inn i om du trenger skattekort eller om det holder med frikort. Fra det året du fyller 13 år, så må du ha en av disse. Frikort gjelder for beløp inntil 55 000 kroner, og tjener du mer enn dette vil arbeidsgiver trekke 50 % av det du tjener utover dette. Selvfølgelig er ikke disse pengene tapt for bestandig, og du får tilbake det du har betalt for mye året etter. Men husk på at det da vil være staten som får renter på pengene dine, ikke du. Du vil tjene mer på å skatte riktig og sette pengene inn på en sparekonto eller spare på BSU.

Les mer om frikort og finn ut om du må bestille skattekort hos Skatteetaten her.

Visste du forresten også at det finnes inntekter du ikke trenger å skatte av? Herunder blant annet:

  • Lønnsinntekt fra arbeidsgiver i løpet av året er under 1000 kr
  • Inntekt inntil 10 000 kr fra frivillig arbeid
  • Lønnsarbeid i hjemmet, i hagen, med bilen eller på fritidseiendommen til en privatperson på opptil 6 000 kroner i løpet av året hos denne personen.

Les mer om hvilke regler som gjelder for småjobber og tjenester hos Skatteetaten.

Tenk på fremtiden

Den økonomiske fremtiden er én ting, men det fine med å komme seg inn i arbeidslivet er at du også får erfaring og et nettverk. Referanser til du skal søke jobber senere er gull verdt, uavhengig om den jobben du har hatt er direkte relevant faglig sett for den neste. Hvordan du er som person har mye å si for om du vil passe inn på en arbeidsplass, samt hvordan du jobber. Er du selvstendig eller god i team? Er du utadvendt? Flittig? Trivelig? Vær bevisst på hvordan du behandler andre, hva du gjør og oppfør deg som folk, uansett hvor «viktig» sommerjobben din er. Du vet aldri når fortiden din blir en del av fremtiden.

Les også:

Sigurd-Granmark-Team-BN-Bank-motivasjon
Team BN Bank

Hvordan motivere seg?

Hvordan motiverer du deg til å etablere nye og bedre vaner? Vi har snakket med Sigurd Granmark, motivator og teamsjef for Team BN Bank.

Les motivasjonsrådene fra Sigurd Granmark
Fylle-opp-BSU
Spar og bruk

På tide å fylle opp BSU-kontoen

Jula nærmer seg og året er snart over, men er du under 34 år kan du fortsatt ta et siste “økonomisk magadrag” og sørge for en ekstra skattefordel.

Les BSU-tipsene