Publisert: 24.04.2019

Svindel - dette må du vite

Stadig flere utsettes for svindel, og måtene det gjøres på utvikler seg hele tiden. Er du først fanget i svindlerens nett, er det også vanskelig å komme seg ut av det, uten åpenhet og hjelp fra familie, venner og banken.

Du kan oppleve at banken stiller deg kontrollspørsmål, og ber deg tenke over om du kjenner de du overfører penger til, eller kjøper tjenester fra. Dette er en del av vår oppgave knyttet til jobben med å avverge forsøk på svindel. Ser vi mønstre som kan minne om svindel vi har sett tidligere, gjør vi ekstra kontroller. 

I mange tilfeller klager kundene hvis banken gir avslag på lån eller pengeoverføringer. 

- Vi møter stadig oftere liten forståelse når vi forsøker å fortelle kunder at tilbudet de vil slå til på er for godt til å være sant, og når vi sier nei, sier privatøkonom Endre Jo Reite i BN Bank

Mange av utfordringene er med svindel som foregår over lengre tid. De største sakene som har blitt avdekket har vært på flere millioner kroner. Få kommer seg ut av det uten de store økonomiske konsekvensene.

Ofrene fanges i en skam over det de har blitt involvert i, kombinert med en økende desperasjon hvor de gjør det verre i forsøk på å rette opp og skaffe tilbake pengene de har tapt. 

Nye metoder

Når du betaler med kort på nett, så har du kanskje lagt merke til at det i stadig større grad etterspørres BankID. Dette har begrenset andelen svindelsaker hvor svindlere lurer til seg kortinformasjon og passord til betalinger, samtidig har de funnet nye metoder. I mange av svindeltilfellene hvor offeret ikke har lagt inn selve betalingen selv ser vi et nytt mønster. Du lures til å laste ned et program som fanger tastetrykkene dine. Deretter blir du bedt om å logge inn i nettbanken under påskudd av at du må sjekke noe. Mens du sitter der overtar de kontroll på PC’n og legger umerkelig inn overføringer.

Mange har også et uforsiktig forhold til lenker og vedlegg på mobil, og glemmer at det de faktisk sitter med er en liten datamaskin. Ha derfor en sunn skepsis til alt av apper og tilbud. Får du varsel om virus på mobil eller PC må du ikke benytte mobil- eller nettbank før fagfolk har fått ryddet opp.

 

Noen ting du gjør lurt i å ha i bakhodet:

  • Det finnes ingen callsenter hos Microsoft som ringer rundt for å rette ting på PC en din – legg på!
  • Du bør ikke sitte på åpne og ukjente nettverk og betale i nettbanken din, eller laste ned ukjente apper eller programmer for å scanne PC eller mobiltelefon for virus.
  • Bare skurker og kriminelle ringer fremmede med fantastiske investeringsforslag på kryptovaluta og aksjekjøp på telefonen – legg på!
  • Det finnes ingen ukjent arv, kunstsamling eller konto i utlandet som venter på din hjelp for å kunne flyttes over landegrensene - legg på, eller ikke svar!

 

Bank-ID-for-ungdom

BankID - sikker identifisering på nett.

Du kan benytte BankID til å logge deg inn i nettbank og bekrefte betalinger. 

BankID er gratis, leveres av norske banker og kan brukes på tvers i alle norske nettbanker.

Les mer om BankID

Oppussingssvindel 

En vanlig form for svindel er det vi kaller oppussingssvindel. Du oppsøkes av håndverkere som skal hjelpe deg med småjobber. Straks de starter finner de kritiske og alvorlige feil. Det haster, og de må ha mer og mer penger for å berge huset ditt. Tegn på at det er useriøse aktører:

  • Du blir oppsøkt av håndverkere på døra.
  • Firmaet er ikke medlem i mesterbrevordning eller håndverkerforeninger lokalt.
  • Du får ikke ordentlige tilbud og kontrakter.
  • Du får ikke regning i etterkant av at arbeidet er utført.

Spør alltid en uavhengig ekspert før du setter i gang større arbeider, og sky alle som krever forskudd eller ikke har ordentlige kontrakter. Du finner også informasjon om kontroll av bedrifter på handlehvitt.no, og spør gjerne oss i banken hvis du føler at du er utrygg på om du blir svindlet.

Bruk banken, og si fra om du føler noe virker ugreit eller mistenkelig

Vi kjenner hvordan svindlere opererer, og kan gi deg tips for å hjelpe deg med å avklare om din mistanke virker begrunnet. Banken har også muligheten og kunnskapen til å hjelpe deg med å vurdere faren, og å tipse riktige myndigheter om du føler at du er fanget i et uheldig mønster med noen som lokker eller truer deg til å betale dem penger.

sikker-netthandel
Spar og bruk

Slik får du en sikker netthandel

Andelen falske og useriøse nettbutikker øker. Heldigvis finnes det grep du selv kan ta for å få en sikker netthandel.

Les mer om sikker netthandel
Kortbruk-kortvettregler
Spar og bruk

Smarte kortvettregler for ferien

Med noen smarte og enkle kortvettregler får du en tryggere ferie. Les tipsene og finn ut hvorfor det lønner seg med to kort.

Les mer om hvordan du får en tryggere ferie