Publisert: 31.01.2019

Skilsmisse, samlivsbrudd og økonomi: De viktige tallene.

Å flytte fra samboeren eller skilles kan være komplisert. Men hvordan vil egentlig et samlivsbrudd påvirke deg praktisk, og hva kan du gjøre?

Sett i forhold til inngåtte ekteskap, vil rundt halvparten av de som gifter seg gå fra hverandre. Og midt oppi et potensielt rasende følelsesliv er det en bråte praktiske hensyn som skal tas. Det koster nemlig også penger å gå fra hverandre. Kanskje ikke så overraskende. Derimot kan summene overraske noen.

1. Selge bolig:

Sett at huset dere bodde i kostet 3,5 millioner og dere lånte 70 prosent av kjøpesummen. Velger dere å selge, er det noen konkrete kostnader knyttet til salget av boligen. Typisk:

  • 70 000 kroner til megler.
  • 20 000 kroner til annonsering.
  • 30 000 kroner til diverse flyttekostnader

Totalt 120 000 kroner.

2. Kjøpe ny bolig

Forestill deg at dere i denne situasjonen selger felles bolig og kjøper hver deres nye. Selv om din nye bolig er mindre enn den dere hadde sammen, ender du fort på 2,8 millioner. Oppstartskostnad er da på ca 100 000 kroner for hver, med dokumentavgift, kjøpsomkostninger og diverse.

Er du i tillegg over 40 år, vil du risikere at det blir dyrere for deg å låne, fordi dere hver for dere ikke har nok egenkapital til å få beste lånevilkår.

Direkte utlegg ved boligbytte ender da fort på over 300 000 kroner.

Du mister også stordriftsfordelen som kommer med to inntekter. Dette betyr igjen at du kan låne mindre.
For å illustrere dette kan vi ta et tenkt eksempel på to single med lik inntekt på 400.000 som søker om lån. 

Som singel
Årsinntekt singel
300 000
400 000
500 000
I forhold
Inntekt ved to like låntakere
600 000
800 000
1 000 000
Som singel
Årsinntekt singelAnslag på lånebetjeningsevne
300 000650 000
400 0001 100 000
500 0001 500 000
I forhold
Inntekt ved to like låntakereAnslag på lånebetjeningsevne
600 0001 800 000
800 0002 850 000
1 000 0003 700 000

Hver for seg kan de få 1,1 million i lån. Men sammen, med stordriftsfordel, kan de altså få 2,85 millioner i lån.

3. Penger i hverdagen

Men, vi er ikke ferdige med regnestykket ennå. For det er jo også noe som forandrer seg i de utgiftene du har i hverdagen. Stordriftsfordelen kan fort utgjøre ca 18 000 kroner i året. Når nå begge hver for dere skal betale strøm, renovasjon, vann… Ja, du skjønner tegninga.

I tillegg får dere begge sannsynligvis kostnader knyttet til barna. Dobbelt opp av utstyr og innkjøp, og kanskje også et plasshensyn som må tas. Rundt 2000 kroner på hver av dere i måneden.

Summen av økte utgifter i hverdagen, og det du måtte betale ved boligbytte med to felles barn, kan anslås til rundt 800 000 kroner.

I tillegg kommer det eventuelle verditapet du får, knyttet til å ikke komme inn igjen i boligmarkedet, hvis boligprisene fortsatt stiger. Og glem heller ikke egenkapitalkravet på 15 prosent.

Det ordner seg

Er du i denne situasjonen nå, eller har du bestemt deg for å gå ut av et dårlig forhold, skal du vite at det går seg til. Det kan ta tid, men det går seg til. Og nå er du forberedt på hvordan det vil påvirke deg.

Å flytte ut fra egen bolig, og være sammen med barna kun avmålt tid er ingen optimal situasjon. Men ett og et halvt år og to leieforhold senere sitter du der med ny leilighet. En fin leilighet som er bare din. Ungene har aktiviteter som fyller opp ettermiddagene, det er jo helt umulig å få samlet alle sammen til middag rundt kjøkkenbordet... Det kommer alltid en ny hverdag.

Tips til den nye hverdagen

Helt på tampen, noen tips til deg, som frivillig eller ufrivillig, skulle havne i en tilsvarende situasjon:

  • Ikke «bo deg i hjel» om du skal kjøpe bolig og bo alene etter bruddet. Ha en plan på hvor mye du ser for deg at du kan bruke per måned på boliglån. Husk at du har andre faste og variable utgifter også.
  • Eventuelle barn kan dele soverom (hvis de går godt overens da). Hvis du er alene halvparten eller mer av tida er det ikke sikkert du trenger så voldsomt stor bolig.
  • Det finnes masse fine bruktvarer (kjøleskap, vaskemaskin osv) - alt trenger ikke vært nytt.
  • Sett opp fast sparing hver måned. Det er alltid kjekt å ha litt penger i tilfelle noe skulle ryke. Det er kjedelig å ta opp lån og betale i flere måneder for den nye sofaen, hvorfor betale 10.000 for noe som egentlig koster 8.000? Bruk heller noen måneder og spar opp hvis du har mulighet.
  • Med barn er det lurt å prøve, så godt det lar seg gjøre, og finne en god løsning med eksen på en rettferdig fordeling av kostnader. Hva med å opprette en felles konto for utgifter til SFO, fotballkontingent, vinterklær osv?

 

Les også:

Portrett
Bolig

Smarte tips til deg som skal kjøpe bolig

Det er fort gjort å forelske seg i en bolig når du først har sett den. Derfor er det i tiden før visning du legger det viktigste grunnlaget for boligkjøpet.

Les tipsene fra vår forbrukerøkonom
nodvendig-oppussing

Bytte bolig?

Det er flere spørsmål som dukker opp når du skal bytte bolig, og mye man bør ta hensyn til. Vi i BN Bank kan hjelpe deg med forberedelsene før et boligbytte.

Les mer om boligbytte