Forbrukerøkonom Silje Havdal

Hva koster hytta?

Mange drømmer om å feriere på egen hytte, og ser på dette som en svært god investering i familien. På den andre siden er ikke nødvendigvis hyttekjøp den beste økonomiske investeringen du gjør. Hva koster egentlig hytta, og hva vil et hyttekjøp bety for din privatøkonomi?

Anders jobber her i BN Bank og i 2010 bygde han og familien hytte. Byggepris den gangen var 2,5 millioner kroner. Dette er ganske likt snittprisen for de i underkant 5 000 fritidsboligene som ligger til salgs på Finn.no i dag, men i tillegg til kjøpesummen kommer utgiftene. 

Betaling av avdrag på lånet er for ordens skyld utelatt siden dette reelt sett er en investering. Hytta koster dem nesten 90 000 kr. I tillegg til dette har Anders investert i bil med firehjulstrekk. Familien bruker også mer penger enn før på blant annet skiutstyr og i skianlegg.

Kost og nytte

Med to aktive barn på 13 og 15 år, har Anders og familien sjelden tid til å være på hytta. Helgene går stort sett til håndball og fotball, og i fjor ble det derfor ikke mer enn i underkant av 30 overnattinger på hytta. Dette betyr at hver natt kostet dem 3 000 kr, og ei uke 21 000 kr. Et kjapt søk etter leie av hytte på Finn.no, viser at en leiepris på rundt 10 000 kr per uke er relativt normalt. Hadde familien valgt å leie fremfor å eie kunne de altså spart 50 000 kr i løpet av ett år.

Tar du høyde for en eventuell gevinst ved salg, så har du selvfølgelig anledning til å tjene inn litt av de tapte kostnadene. Prisveksten i markedet for fritidseiendommer kan imidlertid ikke sammenlignes med den veksten vi har sett i boligmarkedet. Altså kan man ikke regne med den gevinsten vi har sett de siste årene ved salg av bolig.

Å eie hytte er altså dyrt, og vi ser at dette ikke nødvendigvis er en økonomisk lønnsom investering.

Hyttekos vs. hyttekostnad

Ikke alt kan måles i penger. Selv om det å kjøpe hytte sjelden er økonomisk lønnsomt, vil det nok for mange gi en verdi sett i lys av andre aspekter. Mange kunder forteller at de gjør alt de kan for å få råd til å kjøpe seg hytte. Spesielt mange foreldre ønsker seg en fritidsbolig, og forteller om dårlig samvittighet overfor barna. For de fleste handler det nemlig mest om å ha et sted for rekreasjon og kvalitetstid med familie og venner.

Har dere økonomi til det – unn dere heller noen helger i året på ei leid hytte. Da får dere hytteopplevelsen med god samvittighet, spesielt nå når dere ser hvor mye dere sparer på å leie kontra å eie.

Silje Havdal - Forbrukerøkonom i BN Bank