Rent økonomisk er det ofte vanskelig å regne hjem et hyttekjøp, med mindre man tilbringer store deler av året der, eller kanskje leier ut hytta innimellom for å tjene noen kroner. Men for mange nordmenn er hytta et andre hjem og et samlested for familien. Man ser tilbake på hytteturene som en herlig del av oppveksten og hytta har en stor emosjonell verdi. Dette veier gjerne opp for kostnadene forbundet med hyttekjøp.

For mange handler hytta om mye mer enn kostnader. Det handler om fritidskvalitet, tid med familie, gode opplevelser og gode minner.

Viktige ting du må ta hensyn til ved kjøp av hytte:

  1. Hyttelån og renter 
    De fleste tar opp lån når de skal kjøpe seg hytte eller fritidsbolig. Har du hatt egen bolig i noen år kan det hende at verdien har økt, og at du har en del ledig sikkerhet i denne. Hør med banken din om du kan bruke boligen din som tilleggssikkerhet når du skal kjøpe hytta, dette gir ofte en lavere lånerente. Låner du ca to millioner til hyttekjøp må du regne med årlige renteutgifter på 100.000-120.000 kroner (før skatt). Les mer om lån til kjøp av hytte og fritidsbolig her. 
  2. Strøm
    Her vil utgiftene variere etter hvor mye man bruker hytta, men det går ofte mer strøm enn man tror. I moderne hytter er det vanlig at det står på litt varme hele tiden, da blir det fort noen kroner ekstra på strømregninga. Med moderat bruk og valg av riktig strømleverandør kan man spare noen tusenlapper i året.
  3. Forsikring
    Du må tegne forsikring på hytta, på samme måte som du har forsikret boligen din. Har du en liten hytte vil forsikringskostnaden kanskje ligge på to til tre tusen kroner i året.
  4. Vei- og bomutgifter
    Brøyting av vei, løypeavgift og veiavgift er ikke uvanlig i hytteområder. Dette er kostnader som ikke er direkte knyttet opp mot din personlige bruk av hytta, men som likevel må tas med i betraktningen. Vel anvendte penger for å komme seg lett fram til hytta på vinterstid, men se ikke bort ifra at du må bruke i hvert fall tre tusen kroner i året på dette.
  5. Eiendomsskatt
    Flere og flere hyttekommuner krever nå eiendomsskatt, her kan kostnadene variere fra null til opp mot fem tusen kroner.
  6. Festeavgift
    Dette er kun aktuelt dersom du ikke eier tomten selv, men i stedet betaler en årlig sum til grunneier.
  7. Internett og TV
    Det er 2023, de fleste av oss ønsker å ha mulighet til både å se TV og ha tilgang til internett. Kanskje kan du finne en smart løsning som gjør at du betaler for abonnement for kortere perioder? Sjekk med ulike leverandører/operatører, her kan du spare en del på å velge riktig.
  8. Variable kostnader
    Det er ingen tvil om at vær, vind og snø tærer på hyttene. Generelt vedlikehold må man regne med uansett om man har hytte på fjellet eller ved sjøen. Da kan det være lurt å være føre var og spare seg opp litt penger på en buffer-/sparekonto, som er tilgjengelig når du måtte trenge det. Her kan du lese mer om vedlikehold av bolig.

Kjøper du hytte må du altså regne med at det blir en del kostnader, og det er viktig å ha god oversikt over hva det vil bety for den daglige økonomien.

Men igjen, for mange handler hytta om mye mer enn kostnader. Det handler om fritidskvalitet, tid med familie, gode opplevelser og gode minner. De lange, fine skiturene på fjellet, eller den avslappende båtturen på sjøen.

Kanskje kan kombinasjonen av litt økonomisk selvdisiplin og sterke følelser være det som legger grunnlaget for ditt hyttekjøp – lykke til!

Visste du at:

Det har vært prisfall i fritidsmarkedet etter pandemien.

 

rowing.svg

Sjøhyttene hadde en gjennomsnittspris på 3,7 millioner første halvår 2023, ned 7,4 prosent fra 2022.

 

skiing.svg

Fjellhyttene hadde en gjennomsnittspris på 3,36 millioner i samme periode, ned 3,1 prosent fra 2022.

Fordeler med å eie

  • Du kan bruke den når du vil
  • Du får ditt eget fritidsparadis
  • Gode opplevelser og minner for livet med familien
  • Du kan leie den ut
  • Du får med deg eventuell verdiøkning dersom markedet går opp

Fordeler med å leie

  • Du kan dra «hvor du vil» og blir ikke låst til ett sted
  • Du slipper å binde opp økonomien din
  • Du slipper å tenke på faste kostnader
  • Du trenger ikke tenke på vedlikehold
  • Går hyttemarkedet ned slipper du verdifall på hytta